Грижа за пчелните семейства през август

През август месец в повечето райони главната паша вече е преминала. Само в Южна България в някои райони, където се отглежда, памук пашата е в разгара си. Пчелите успяват не само да съберат памуков мед в магазините за центрофугиране, но и се запасяват с такъв мед за зимата. Памукът е растение, което отделя добре нектар. Тютюнът също продължава да цъфти и осигурява нектар на пчелите, когато няма почти никаква друга паша. Когато има дъждове, по нивите се появява много синап, който цъфти. В някои планински райони пчелите събират през месец август мед от балканска чубрица. Те събират и манов мед от иглолистните дървесни видове и от жълъда на дъба. Парковете се отрупват с цвят от софората. Цъфтят също кариоптеризисът, елшолцията, бръшлянът, канадската златна пръчка (солидаго). В градините цъфтят астрите (димитровчетата), хризантемите и други късни цветя, които дават нектар и прашец. Най-добрата късна паша за подбуждане и есенно развитие на пчелните семейства осигуряват смесените ниви от царевица със слънчоглед и царевица с комунига за силаж. От тях пчелите принасят нектар и се запасяват с прашец.
Пилото е намаляло на и се разпростира на 4-6 пити. Пчелите принасят меда от крайните пити на средните, за да бъде той близо до пчелното кълбо през наближаващата зима. Пчелите започват да гонят търтеите са от кошерите. Когато няма подбудителна паша от късно цъфтяща растителност, майките започват да ограничават силно яйце снасянето си. Това явление се наблюдава масово при семейства със стари майки. Тъй като старите пчели вече умират, а количеството на младите е по-малко, семействата започват да отслабват. Кражбата е често явление при отваряне на кошерите през деня. Пчелните семейства усилват охраната на входа, където може да се наблюдава борбата им с пчели крадци или с оси.
В зависимост от състоянието на пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки, както за есенното им развитие, така и за запасяването и с храна. Когато има блокове с памук, тютюн или късно цъфтящ фуражен слънчоглед, пчелинът трябва да се откара там. При липса на такава възможност, пчеларите трябва да започнат своевременно да подхранват пчелните семейства. Прави се подбудително подхранване за отглеждане на млади пчели за зимата. Освен това трябва да се прави подхранване за запасяване на пчелните семейства с храна за зимата. Оказва се помощ на осиротелите и търтовъчните семейства. Полагат се грижи за помощните семейства. Следи се за евентуална поява на американски гнилец. Необходимо е да се направи третиране на болните от вароатоза семейства.

Как да се грижим за пчелите през Юли

През този летен месец имаме работа на пчелина, но вече по-малко в сравнение с Април, Май и Юни. Това е последният месец от старата пчеларска година. Пчелите са напълно развити, магазините са сложени в очакване на главната паша от слънчоглед, резене и липа (в по-високите планински части).

През месец Юли майката започва да намалява яйцеснасянето и вече почти не снася търтееви яйца. С много малко изключения, пчелите вече не градят пити с восъчни основи. В началото на месеца можем да извадим събрания през месец Юни мед, стига да е достатъчно узрял.

Към края на Юли започваме подготовка за създаване на зимните пчели. Температурите през този горещ месец са изключително високи, обикновено са от 15-18 до 38-42 градуса, а валежите са краткотрайни и често с гръмотевици. Опасността от роене на пчелите е вече много малка.
През месец Юли настъпва главната паша от слънчоглед, резене, лавандула, люцерна (оставена за семе), а в по-високите части на страната от ливадите. През този горещ и сух месец зацъфтяват и продължават да цъфтят следните растения – риган, тютюн, червен и бял маргарит, бяла и жълта комунига, лопен, овчарски босилек, различни видове бодили, усойниче, балканска чубрица, плюскач, пчелинок, поветица, камилски бодил, теснолистна върбовка, цикория, мента, фий, зърнастец, ветрогон, памук, малини, къпини, бяла детелина (от окосените и поливани ливади), липа (по-високите части).

При подходящи условия през Юли, пчелите могат да съберат манов мед от различни широколистни и иглолистни дървета. Към края на Юли главната паша в повечето райони на страната приключва.
При евентуалното вадене на мед в началото на Юли, пчеларят трябва да прегледа плодника. Следим за наличието на празни килийки, за да има къде да снася майката. Ако такива липсват, вадим 2-3 плодникови пити, които изцентрофугираме и връщаме пак в плодника. Целта е да не оставяме пчелното семейство без пило, за да не отслабне през Август. Също така следим дали има достатъчно мед в плодника, за да преценим дали да изцентрофугираме всички магазинни пити. Защото не трябва да оставяме пчелите без медови запаси.

Трябва да прегледаме пчелните семейства, които ще участват на главната паша. Според тяхната сила, слагаме един или два магазина. През юли задължително трябва да осигурим добра вентилация на нашите пчелни семейства, ако досега не сме го направили. Това може да стане със спускане на дъното и максимално отваряне на прелката, а може да ползваме трева и клони за засенчване.

Добре е да имаме дълбоко дъно с мрежа, която ще спаси пчелите от задуха и жегата. Така ще освободим голяма част от вентилиращите пчели и водоноските, които ще се включват в събирането на мед и в отглеждането на пило.
След като пашата свърши (обикновено в края на месеца), сваляме магазините и трябва да изцентрофужим стоковия мед. Връщаме изцентрофугираните пити на семействата, за да ги оберат от останалия мед по тях. Връщането на магазинните пити трябва да се прави късно вечер, защото има опасност от кражби. На сутринта можем да ги приберем в склада, а може и да ги оставим под плодника (ако има такава възможност).

В края на месеца вдигаме дъната и леко стесняваме входа на прелката (особено на по-слабите семейства). При липса на нектар в природата, пчелите започват да проявяват инстинкти на кражби. След главната паша трябва да направим преглед на пчелните семейства, за да преценим състоянието и нуждите на пчелните семейства. Месец Юли е подходящ за смяна на старите майки и за третиране против вароатозата.

 

В края на месец Юли и началото на Август, пчеларят задължително трябва да провери всички пчелни семейства и да организира тяхната работа. По-старите пити се преместват в двата края на кошера, докато в средата остават по-светлите пити.

Задължително на 3-4 рамки от средата трябва да има свободни килийки, за да има място майката там да снася яйца. Защото от края на Юли и началото на Август започват да се отглеждат пчелите, които ще презимуват. А тяхната бройка определя качеството на зимуване. Добре е да имаме силно семейство за зимата.
Можем с помощта на пулверизатор да напръскаме рядък захарен сироп по празните килийки в средните пити, за да стимулираме малко майката да снесе в тях яйца. Преценяваме кои пити трябва да махнем и да бракуваме. Много старите пити и далаците на строителната рамка можем да претопим за восък.

Изваждане на прополис
Месец Юли е подходящ за събиране на прополис, като за целта над рамките с пчелите поставяме специална силиконова мрежа за прополис, а може да сложим и мрежа за мухи и комари. След като я запълнят изцяло с прополис, сваляме мрежата и я слагаме във фризер, а след като добре се стегне прополиса, го „очукваме“ от мрежата.

Ако сме с найлон над рамките, можем при всеки преглед да обираме сложения там прополис. Така също можем да съберем известно количество от този ценен пчелен продукт. Можем да стимулираме пчелите да донасят повече прополис, като оставим отворен горен вентилационен вход, над поставената за целта мрежа.
През Юли за пчелите става по-трудно събирането на вода. Много от използваните досега водоизточници пресъхват и пчелите трябва да изминават по-големи разстояния в търсене на животворната течност. Затова на пчелините където липсва вода в близост, задължително трябва да се поставят поилки за вода.

По този начин пчелите по-бързо и лесно ще осигуряват нужната им вода. А тя е от изключително значение през тези летни горещини, за да се поддържа нормална среда вътре в кошера и за да се отгледа нужното поколение пчели. Без вода няма пчели!
През месец Юли все още можем да сменим старите майки и да направим отводки. В районите където няма главна паша, ако искаме да увеличим броя на пчелните семейства, можем да направим нови семейства с някои от методите на създаване на отводки. А в районите с обилна паша, можем да сменим старите майки, като ги махнем преди започването на обилното нектароотделяне и придадем маточник, оплодена майка или да изчакаме да си направят нова майка. Зависи от всеки пчелар какви цели гони.

Някои пчелари практикуват метода с махане на майката от основното семейство. Те оставят пчелите да си отгледат сами майка. Това се прави с цел за да се излюпи цялото пило и да се третират семействата против вароатозата. Третирането се прави 22-25 дни след осиротяването на семействата.

 


По този начин можем да изчистим пчелите от акарите преди отглеждането на зимните пчели. Тоест зимните пчели да са „чисти“ от страна на вароа кърлежа. Така ще сме малко по-сигурни за благоприятното иззимуване на пчелните ни семейства.

Профилактични мерки против болести
През месец Юли трябва да следим пчелите за различните гнилцови заболявания. Внимателно се следи пилото за наличие на Американски или Европейки гнилец. Също така е добре да третираме против кърлежа вароа, ако имаме тази възможност, тоест вече не очакваме мед в магазините.

Грижи за пчелите през май – Използване на акациевата паша

През май в по-голямата част от страната започва цъфтежът на акацията. Акациевата паша за много райони е една от главните паши. Тя е краткотрайна / 8-12 дни/...

През май в по-голямата част от страната започва цъфтежът на акацията. Акациевата паша за много райони е една от главните паши. Тя е краткотрайна / 8-12 дни/, но обилна и за нея пчеларят трябва да осигурява голям обем на гнезда – да има площи не само за складирането на голямото количество донасян нектар, но и за снасянето на яйца от майката. Това опазва пчелните семейства от изпадане в роево състояние в края на пашата и след нея. При тази паша пчелите сами силно ограничават яйценосната дейност на майката с донасяния нектар и не е необходимо ограничаването й с ханеманова решетка.

Пчелите през май

През май настъпва първата главна паша от еспарзета и бяла акация. Зацъфтяват бук, летен дъб, клен, смърч, бял и черен бор. От тях пчелите събират прашец и манов мед. Цъфтят още гледичия, питомен кестен, татарски нокът, мъждрян, кучи дрян, маргарит, детелина, (бяла, розова, червена), гръклян, звездел, инкарнатка, мащерка, малина, спирея, подъбиче, синап, градински чай, зимен фий, мак, кориандър, бораго и др. Продължават да цъфтят глухарчето и някои от овощните видове.

Състояние на пчелните семейства

Продължава усиленото снасяне на яйца от пчелните майки. Те снасят от 1500 до 2000 и дори повече яйца на денонощие. Силните семейства вече имат по 8-10 цели пити с пило. Пчелите са изпълнили целия плодник на дадан-блатовия кошер и около 2 корпуса на многокорпусния. Пчелните семейства са готови да използват настъпващата главна паша. Пчелите усилено произвеждат восък и градят поставените в кошерите восъчни основи. Тъй като пчелното семейство има естествен стремеж към размножаване, то пчелите изграждат поставените восъчни основи с повече търтееви килийки, в които майката снася неоплодени яйца, от които се излюпват търтеи. Всеки пчелар иска пчелите да изграждат пити с работнически килийки и затова е необходимо да се поставят в кошерите строителни рамки. На тях пчелите изграждат пити с търтееви килийки. Майката снася неоплодени яйца в тях. Излюпват се и все повече търтеи. Заработва роевия инстинкт на семействата, които са в кошери с по-малък обем. Те се подготвят за естествено роене, като залагат роеви маточници.

Работа на пчеларя

Той трябва постоянно да бъде в пчелина. Доразширяват се напълно гнездата с восъчни основи и редовно се изрязват изградените и запечатани „далаци” на строителните рамки. Вземат се своевременно мерки срещу изпадане на пчелните семейства в роево състояние. Поставяме магазин върху плодника при дадан-блатовия кошер или нов корпус при многокорпусния. По този начин се продължава развитието на семействата, ако корпусът е изпълнен с пило, мед и прашец преди още да е настъпила главната паша. Когато някои семейства са изпаднали в роево състояние, пчеларят трябва да го прекрати.

С настъпването на главната паша от акация, еспарзета и др., кошерите трябва да се откарат навреме при цъфтящите култури. Трябва да се полагат необходимите грижи за пълноценното използване на главната паша. Не бива да се струпват много кошери на едно място. Кошерите трябва да се поставят на групи от 30 до 50 броя. Всяка група кошери трябва да е отдалечена на около 1-2 км от другата. Това зависи от площта на културата, нейната продуктивност на нектар и прашец и от нуждата от пчели за опрашване. Семействата не трябва да се безпокоят с излишни прегледи.

 


Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите от отравяне, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати.

През април, май и юни трябва да се извършат задължителните прегледи на пчелните семейства за откриване на европейския, киселия и мехурчестия гнилец, на парагнилеца и на други заболявания. Това се прави от проверителите под ръководството на ветеринарните лекари.

Май е много подходящ месец за събиране на прашец, който е необходим за развитието на пчелното семейство, а се използва и в апитерапията (медолечението) като мощно стимулиращо средство.

Грижа за пчелите през април

Как да се грижим за пчелите през Април – месец Април е един от най-важните и може би най-ангажиращият месец за пчеларя. През този месец пчелите вече са доста активни, отглеждат много пило, независимо че има и много студени дни през Април. Сега им е нужна много храна, за да отгледат армията, която ще работи на главната паша.През този месец цъфтят повечето овощни дръвчета, глухарчето, мъртвата коприва и много други. Месец Април е месецът с главна прашецова паша. Да видим по-подробно как да се грижим за пчелите през Април:Хранене и разширяване с восъчни основи
Поради увеличеният разход на хранителни запаси, както и това , че през месец Април има много дъждовни дни, в които пчелите не могат да излизат на паша, то нашата задача като пчелари е да подхранваме пчелните семейства със сироп, ако те имат нужда от такъв. Можем да подхранваме всеки ден с малки порции захарен сироп, или на 3-4 дни с по-голямо количество сироп.

Как да се грижим за пчелите през месец Април?
Април е месецът с цъфтежа на овошките
Много важно през този месец задължение на пчеларя е осигуряването на свободни площи за снасяне на майката. Тъй като пчелите носят много прашец, те бързо запълват килийките. Също така ние с подхранването също можем да блокираме майката. Затова следим за това тя винаги да има място за снасяне.

 


Това можем да направим като сложим празна изградена пита до последната пита с пило, а можем и да добавим восъчна основа, ако времето и температурите позволяват да има градеж на пити. Ако времето е благоприятно и пчелите носят много прашец, ние можем да отнемем една пита запълнена с прашец от семейството и да я консервираме за късното лято, когато ще я дадем за отглеждането на зимното пило.

Съвет: ако пчелите имат достатъчно запаси в плодниковите пити, можем да разпечатваме по малко през няколко дни пити с мед и да ги слагаме до пилото. Започне ли да цъфти джанката, можем да започнем да храним със захарен сироп. Сега е идеалният момент за поставянето на първата ни пита с восъчна основа.

Как да се грижим за пчелите през Април? Трябва да използваме восъкоотделянето.
През месец Април е началото на восъкоотделянето, което изисква да слагаме рамки с восъчни основи.
Восъкоотделяне – как да се грижим за пчелите през Април
През този месец пчелите започват да отделят восък. В зависимост от температурата на времето и притока на прашец, ние бихме могли още от цъфтежа на джанките да поставим по една рамка с восъчна основа. Но трябва и да храним със сироп, за по-бързото изграждане на питата.

Хубаво е да използваме в максимална степен изграждането на нови пити с восъчни основи, защото всяко пчелно семейство има нужда от ежегодното сменяване на поне 1/3 от питите в гнездото. Новоизградените рамки са с по-големи килийки и не съдържат различните болестотворни неща, които съдържат тъмните и стари пити.

Ако храним по-често и по-дълго време и при подходящите климатични условия, ние можем да сменим и половината от плодниковите пити. Което ще бъде от голяма полза за нашите пчели. Също така ще имаме достатъчно изградени рамки, с които да правим отводки през Май, Юни и Юли.

Съвет: захващайте хубаво и здраво восъчните основи за опънатата тел. Това ще ви спести много бъдещи главоболия. Залепянето с ток е много добър метод. При поставянето на самите пити с восъчни основи в кошера е добре да ги слагате до последната пита с пило и телта да бъде от страната на пилото.

 


Водата в пчелина
Водата на пчелина също е от изключителна важност за пчелите. Aко наблизо няма постоянно течаща вода, задължително трябва да сложим поилка за пчелите. Можем да поставим буре с канелка и да го пуснем да капе на дървена дъска. А можем и да си закупим готови поилки за вода за пчелите.

 


Ето как да направим външна поилка на пчелина!

Борба с вароатозата
Третиране срещу вароатоза през пролетта
Третиране срещу вароатоза
През месец Април трябва да третираме против вароатоза. Това можем да направим с един от многото видове препарати и за да нямаме бъдещи проблеми е по-добре да третираме. Можем да използваме органични киселини, тимол, етерични масла и други препарати. Добри резултати се получават с използването на строителната рамка, която като я използваме 3-4 цикъла редуцираме доста нивото на опаразитеност.

 


Бащините семейства – как да се грижим за пчелите през Април
Подготвяме бащини семейства. В по-големите пчелини се практикува тази дейност, с цел по-ранното извеждане на търтеи от отбрани от нас пчелни семейства. Това става като сме отделили от миналата година 1-2 рамки с търтееви килийки и през месец април ги слагаме в определеното семейство. Трябва малко повече грижи за такова семейство, но не е нещо сложно.

Грижите, които ще положим за нашите пчелни семейства през месец Април са от изключително значение. Защото тези грижи ще ни се отблагодарят при идването на главния медосбор. Просто не трябва да забравяме основните неща през този месец:

подхранване със захарен сироп, а по-добре с пълни с мед пити от склада
осигуряване на свободни площи за майката за снасяне на яйца
подсигуряване на водоизточник на пчелина
восъчно осигуряване на всички пчелни семейства
третиране против вароатозата