От  март, Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация.

Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите.

Проверките не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 г.

БАБХ напомня, че също от 1 март съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.Започват проверки за състоянието и регистрацията на пчелните семейства.

Как да разберем кой мед е истински и как се определя качеството на меда

Преди да закупим мед и особено в случаите, при които ще го използваме за лечение, трябва да сме напълно сигурни, че продукта, който ще вземем е натурален, качествен, чист от примеси и е съхраняван правилно и внимателно. Както вече споменахме най-добрият вариант си остава да купувате мед само от близък пчелар, на когото можете да се доверите, за когото знаете какви методи практикува при отглеждане на пчелите и който може да ви гарантира качеството на продукта си.

За повече информация за правилното съхранение на меда прочетете темата "Съхранение на меда".

Ето няколко лесни метода, които може да използвате за да проверите дали медът, който ви предлагат е истински:

Пресен мед
1. Захаросаният мед до някъде е гарант за качество, но и той може да е съхранявн неправилно – на високи температури и на слънчева светлина. Необходимо е да използвате и друг метод за проверка.
2. Когато обърнете буркана с мед, въздуха между меда и капачката трябва да образува голям въздушен балон, който да се предвижи нагоре, а не медът да се изсипе все едно е вода.
3. Истинският пчелен мед има по-голяма плътност – 1 литър е равен на около 1,4 кг. Това означава, че когато купувате мед, можете да сметнете дали обема на буркана, който взимате, отговаря на количеството мед. Ориентировъчно, стандартен буркан с истински мед от 720 мл. тежи около 1 кг., а такъв от 580 мл – около 750-800 гр., по-малко количество в този буркана означава, че той най-вероятно е разреден.
4. Разредете меда с вода и няколко капки йод. Ако сместа посинее, значи меда е смесен с нишесте.
5. Ако добавите към меда малко оцет и се получи пяна, значи в меда е добавена креда.
6. Най-сигурният начин е да използвате не добре подострен черен химически молив (целта е моливът да може да остави дебела черта по хартията) и лист груба хартия. Тя в никакъв случай не трябва да е гланцирана, важнното е хартията лесно да попива вода. Не се съгласявайте и да драснете по восъчна хартия, която може да ви предложат продавачите, защото дори при разреден със захарен сироп мед, линият дълго няма да стане виолетова. Потопете за около 15–20 секунди молива в капка мед и после прокарайте по листа дебела черта. В продължение на 5–10 секунди наблюдавайте каква следа ще остане. Ако ви предлагат истински качествен мед, то линията ще остане ясна и черна (каквато би останала само от молива). Ако има добавен някакъв вид захарен сироп, ще забележите как линията първо придобива виолетово-мастилен цвят, а после и ще се разлее в по-широка лента.
Още няколко съвета, които да имате предвид преди да си закупите мед
Не купувайте мед с недоказан произход;
Не купувайте вносен мед;
Не купувайте мед, който е излаган на пряка слънчева светлина или който се намира в топло и задушно помещение;
Купувайте само от познат пчелар;
Купувайте мед от едно и също място;
Поинтересувайте се, от къде вашите познати купуват мед;
Бурканът, който ви предлагат, трябва да е плътно затворен;
Течният мед в магазините в повечето случаи е менте или най-малкото е топлинно обработван и съхраняван неправилно;
Четете, образовайте се, събирайте и обменяйте информация с близки и приятели.

Жуженето на пчелите внася живот в нашите градини, медът им услажда живота ни, тяхната отрова се използва в медицината срещу възпаления. Свещите, направени от пчелен восък, носят светлина в тъмните вечери, а прополисът е добър за нашата имунна система.

Тези малки животни са безценни за хората. Със своята усърдна работа те постигат невероятни неща и са едни от най-важните работещи животни по света. Тяхната най-важна задача е да опрашват растенията. Без тази безплатна услуга на пчелите, ние ще трябва да живеем без около една трета от нашите храни.

Пчелите са основен стълб в нашата екосистема. Повече от 80% от местните цъфтящи растения зависят от опрашването. Без това кръстосано опрашване много растения няма да могат да произвеждат плодове и семена. Цялата ни земя, нашият хранителен режим и оцеляването на много растителни и животински видове ще бъдат застрашени.

 

Пчелите ни са застрашени
Пчелите са от съществено значение за растителния свят. От своя страна, пчелите също зависят от прашеца и нектара от растенията като храна.Това е цикъл на даване и вземане. Само преди няколко години нивите и ливадите предлагаха богат избор от различни цъфтящи растения. Зърнените полета съдържаха смес от мак, метличина и много други диви цветя и билки; ливадите бяха цветни килими от цветя. Индустриализацията на земеделието е унищожила голяма част от това изобилие.

Биологичните билки липсват в конвенционалните зърнени полета и в наши дни те са само зелени или жълти. Ливадите са превърнати в интензивни пасища. Поради това, пчелите често са гладни и без допълнително хранене от пчеларите не биха могли да оцелеят в някои региони.

Използването на спрейове като инсектициди и хербициди също застрашава пчелите. Тези вещества се абсорбират от пчелите и ги отравят или унищожават чувството им за ориентация така, че те не могат да намерят пътя си обратно към кошера и умират.

Засаждането на генетично модифицирани растения също оказва влияние върху пчелите. Биологичният баланс е застрашен и естественото разнообразие все повече е ограничено. Пчелите не могат да разберат дали растението е генетично модифицирано или не. Следователно, насекомите разпространяват опасните си товари и замърсяват негенетично модифицираните зони с агро-генетична технология, докато изпълняват естествената си задача в техния живот.

 

Биологичните билки липсват в конвенционалните зърнени полета и в наши дни те са само зелени или жълти. Ливадите са превърнати в интензивни пасища. Поради това, пчелите често са гладни и без допълнително хранене от пчеларите не биха могли да оцелеят в някои региони.

Използването на спрейове като инсектициди и хербициди също застрашава пчелите. Тези вещества се абсорбират от пчелите и ги отравят или унищожават чувството им за ориентация така, че те не могат да намерят пътя си обратно към кошера и умират.

Засаждането на генетично модифицирани растения също оказва влияние върху пчелите. Биологичният баланс е застрашен и естественото разнообразие все повече е ограничено. Пчелите не могат да разберат дали растението е генетично модифицирано или не. Следователно, насекомите разпространяват опасните си товари и замърсяват негенетично модифицираните зони с агро-генетична технология, докато изпълняват естествената си задача в техния живот.

 Допълнителни опасности са болестите, паразитите и вирусите, внесени чрез глобализацията. Нашите пчели не ги разпознават и нямат защитен механизъм срещу тях. Един добре познат пример е акарът Вароа от Азия. Без лечение от страна на пчеларите, всички пчелни семейства биха били убити.

 Животът на пчелите.

Около 40 000 пчели живеят в кошери. Във всяка колония има само една пчела майка. Тя е по-голяма от останалите и лесно се разпознава по дългото си тяло и къси крила. Единствената й работа е да снесе до 2000 яйца на ден и така да осигури продължаването на пчелната популация. Царицата се опложда само веднъж в живота си в така наречения брачен полет във въздуха. Това може да отнеме няколко дни, през които тя се опложда от много търтеи - мъжки пчели.Най-голямата част от колонията се състои от пчели работнички. Продължителността на живота им зависи от това колко тежка е работата им. Пчелите, които имат много работа през лятото, не живеят толкова дълго, колкото другите през зимата. Работничките се грижат и хранят ларвите и царицата. Те строят пчелния кошер, като произвеждат восък за пчелните пити. Те правят мед от нектара. След около три седмици, пчелите работнички стават летящи пчели. Те излитат и събират нектар, цветен прашец и вода и връщат всичко обратно в кошера. Във всеки кошер има и хиляди мъжки пчели - търтеи. Те нямат отровно жило и са родени от неоплодени яйца. Тяхната функция е да се чифтосват с кралицата. Тъй като те не могат да се хранят, работничките ги хранят и се грижат за тях. Те умират непосредствено след чифтосване или най-късно през зимата, когато няма достатъчно храна и се изтласкват от гнездото.
Пчелите, земните пчели, пеперудите и др. са незаменими. Като цветни опрашители, те осигуряват съществуването на различни растения и животни. Връзката между ценното сътрудничество на опрашващите насекоми и добива се вижда ясно при отглеждането на плодове: без опрашването на цветовете на ябълките от пчелите и други насекоми през пролетта, ще има само няколко нискокачествени ябълки през есента Дори при дивите растения има много примери за такива взаимозависими отношения. За да оцелеят пчелите, те се нуждаят от достатъчно пространство и храна от ранна пролет до късна есен. Градинарите имат много възможности да осигурят пространство и храна в своите градини за посетителите на цветята.

Медоносни растения:
1. В градината
Пресните билки са не само вкусни съставки в храната, но и любими за насекомите. Оставете ги да цъфтят, а пчелите, земните пчели и т.н. ще бъдат възхитени от билките като градински чай, чубрица, босилек, мента, маточина, копър, риган, мащерка. Зеленчуци като лук, моркови и праз са изненадващо красиви, когато им е позволено да цъфнат. Освежете краищата на вашата зеленчукова алея с невен и пореч.

 

2. В цветна леха
Много храсти и едногодишни или двугодишни летни цветя са доставчици на нектар и цветен прашец. За насекомите е важно цветята да не са в пълен цъфтеж. През пролетта, особено подходящи са луковичните растения (напр. кокичета, минзухар, синчец, нарциси). За пчелите, повечето от сложноцветните растения са интересни (например астри, слънчоглед), далия, слез, резеда. Можете също така да привличате насекоми с балконни или саксийни растения (напр. резеда, камбанки, невен, грамофонче). Вместо да засаждате на терасата растения, които нямат стойност за насекомите, защо да не засадите привлекателни за тях цветя!

 

3. Дървета и храсти в градината
Цъфтящите дървета и храсти предлагат храна за насекоми в началото на пролетта. Местните видове осигуряват цветове и плодове. Подходящи са: овощни дръвчета, ягодоплодни храсти, кучешки дрян, лигуструм, калина, върба, леска, берберис, диви рози.

 

 

 

Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата.

Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.
За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт - храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.
За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.
Търтей - мъжка пчела
Всички работни пчели са женски.
Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.
Пчелата-майка може да снесе до 3,000 яйца на ден – при скорост от 5-6 на минута (1 яйце на всеки 10 секунди!). Това се равнява на 175-200 хиляди яйца годишно.
Един кошер събира до около 80,000 пчели. Най-голямата част от тях са женските пчели-работнички. Всички те са подчинени на една пчела-майка, която е почти два пъти по-едра от тях и обикновено е по-светлокафяво оцветена. Тя има много добре развито и удължено коремче, по-дълги крака и движенията й се отличават от тези на пчелите-работнички. Пчелата-майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. В семейството има и няколкостотин търтея - мъжки пчели, които са малко по-едри от пчелите-работнички. Тяхното единствено задължение е да оплождат майката. Те съставляват само 1% от пчелното население и се срещат само по време на размножителния период. След оплождането пчелите изгонват търтеите от кошера.
Когато Александър Велики умира, той е пренесен обратно в Гърция в златен ковчег – пълен с мед.
За да се добият четири килограма мед (1 галон) комбинираното прелетяно разстояние от пчелите се равнява на пътя до Луната и обратно.
Пчелата лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. За 1 мин. тя прелита над 1 км.
Пчелите от един кошер посещават до 225,000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1,000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди.
Средната температура в кошера е 34 градуса по Целзий / 93.2 по Фаренхайт.
Пчелите изяждат около 8 кг. мед, за да произведат 1 кг. пчелен восък. Производството на пчелен восък в повечето кошери е от 1.5 до 2 % от общия добив на мед.
Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.
Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. През краткия си живот с безпогрешните си инстинкти пчелите приемат като храна - нектар и прашец и като защитно средство – прополиса, а от своя страна произвеждат мед, хората използват и пчелната отрова, восъка и пчелното млечице.
Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.
Медоносните пчели са едни от изключително редките пчели със сложни (фасетни) очи с власинки. Също така пчелите имат и нещо като магнитна лента около мозъка, която им помага за навигацията.
За да произведе 30 грама мед (1 унция), пчелата трябва да извърши над 1,600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята!
Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат почти да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете.
Една пчела трябва да работи един месец – по осем часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти.
Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.
Пчелите произвеждат единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. В египетските пирамиди е открит годен за консумация мед!
Пчелите имат невероятно точен „вграден“ часовник, който им сигнализира на всеки 24 часа. Те се връщат на същото място, на което им се налива меден разтвор всеки ден, с точност до минутата! Проведен е експеримент, при който биолози „тренират“ пчелите да излизат всеки ден в 8:15 вечерта. След определен период от време, кошерът бил запечатан веднага след храненето и натоварен на самолет от Париж за Ню Йорк. Точно 24 часа по-късно пчелите отново излетели от кошера, което доказало, че дългият и тежък полет, както и часовата разлика не попречили на тяхната "аларма" да се включи.
Още интересна информация за меда
Австрийският пчеларски съюз, представляван от вицепрезидента А. Рейтингер възлага на дипломирания екотрофолог Р. Франк и лекаря по обща медицина Д-р Дж. Путингер да направят следното изследване, обхващащо 50 здрави доброволеца на възраст от 25 до 65 години, които са били готови осем седмици да приемат дневно минимум две супени лъжици мед. Какъв мед ще консумират - течен или кристализирал е решавал всеки един от доброволците. Друго условие за включване на доброволците в групата е било преди експеримента да не са приемали постоянно мед, както и да не променят хранителните си навици по време на опита. Преди и след изследването на всеки доброволец е взета кръв и е изследван имунологичният статус. Освен това е измервано и количеството на свободните радикали (вещества, отговорни за възникването на множество заболявания като рак, артериосклероза, болести на нервната система, бъбреците, черния дроб и белите дробове). В края на изследването са направени следните по-важни изводи:

Факти за пчелите и меда

Употребата на пчелен мед спомага намаляването на теглото;
Приемането на пчелен мед помага против безсъние;
Употребата на пчелен мед води до по-добро самочувствие и работоспособност;
Приемането на пчелен мед намалява пристъпите от главоболие;
Който приема пчелен мед има по-рядко схващане на мускулите (мскулни крампи);
Приемането на пчелен мед подобрява храносмилането;
Който яде пчелен мед, яде по-малко шоколад.
Данни от друго изследване за ефекта на палестинския мед върху сперматогенезата при плъхове: Лечение на мъжки плъхове албиноси с 5% мед за 20 дни не е имал значителен ефект върху общото телесно тегло или на относителното тегло на други органи като тестисите, семенните везикули, далака, бъбреците, черния дроб, сърцето или мозъка. Единствената значителна промяна е 17% увеличение в относителното тегло на epididymis /тестикуларния израстък/. Относително тегло на всички други органи, е сходен с този при контролната група, в която животните са лекувани за същия период от време с питейна вода.

Лечение на плъхове за същия период със същата концентрация от 5% захароза, не води до значителни промени в абсолютни или относителни тегла на органи в сравнение с контролната група. Същото лечение с палестински мед увеличава значително броя на сперматозоидите с 37%. Дейността на тестисните маркер ензими, за сперматогенезата, като сорбитол дехидрогеназа (SDH) се е увеличил с 31%, и лактат дехидрогеназа (LDH) е намалял с 48%, което показва, че лечението с мед индуцира сперматогенезата. Подобно, лечението със захароза не е имало значителен ефект върху някои от ключовите ензими или броя на сперматозоидите. В заключение показват, че поглъщането на мед индуцира сперматогенезата при плъхове чрез увеличаване броя на сперматозоидите, увеличаване на относителното тегло на epididymis, както и повишаване на SDH и намаляване на LDH активността.

За това, че медът увеличава репродуктивните и герминативните способности на организма, се знае от дълбока древност. Полу на шега, полу на истина, по време на пчеларските изложения той се препоръчва и като виагра. Ето, че за пореден път са получени научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Друг е въпросът, че синтетичната виаграта действа на копулативните, а не на герминативните и репродуктивните способности на организма. Също така има доста повече странични нежелани ефекти, отколкото положителни страни.

 

Пчелите събират прополис през втората половина на август и септември от пъпките на някои растения, когато се готвят за зимните студове. Пренасят го на крачката си като прашеца. В кошера го смесват със секрет от жлезите си и попълват дупки, пукнатини, отвори. Употребяват го като технически материал.

Прополисът притежава силно бактерио и плесенно действие. Има старогръцко наименование, ПРО -значи пред и ПОЛИС - което значи град /предградие/, понеже с него стесняват прелките през зимата.

ФИЗИЧЕСКИ СВОЙСТВА: На студено твърд, на топло мек като пластелин, със сивкаво-жълтеникаво-зеленикаво оцветяване. Цветът му зависи от растенията, от които е събран.

ХИМИЧЕСКИ СЪСТАВ: Тъй като е продукт от растителен и животински произход, химическият му състав е твърде сложен. Съдържа около 30% восък, а останалата част е от най-различни съединения, на което се дължи анти бактериалното му действие. При човека намира широко приложение в медицината, фармакологията, микробиологията, химията и много други. Може да се каже, че няма клон от човешкия живот, където да не намира приложение.

Важно за пренасянето на кошерите от едно място на друго

ПОЛУЧАВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ ОТ ПРОПОЛИС
1. СПИРТЕН РАЗТВОР
Взема се 100 мл. 96%ов винен спирт. В него се насипва стрит на ситно примерно около 60 гр. прополис. Оставя се на тъмно за 6 - 7 дни, като периодически се разклаща. На седмия ден се прецежда през два слоя марля. Остатъка в марлята се изстисква силно, защото ще се тегли. Това, което остане в марлята е неразтворимата част. Изважда се от 60 гр. Това е разтворената част от прополиса. Тя се изважда от 60те грама. Привежда се към 100-те грама. Да предположим, че в разтвора има 20 гр. Това показва, че в разтвора има 20% прополис. Ако искаме да го направим 10% ще долеем още 100 грама спирт. Обикновено се работи с 10 до 20%. Препаратът е готов за работа. Спиртният екстракт е дълготраен, не се разваля на стайна температура. Обикновено се взимат по 20 - 30 капки три пъти дневно след ядене, 30 минути или 15 минути преди ядене. Приема се обикновено с чаша вода или прясно мляко.

2. ВОДЕН РАЗТВОР НА ПРОПОЛИС
Почти всички съставки на прополиса се разтварят във вода. Водният разтвор се получава по следния начин: 200 мл. вода се загряват на водна баня. Когато водата заври в нея се поставя 100 грама стрит на ситно прополис. Нагряването става на 80° за 2 - 3 часа, след,което се снема от огъня.Сместа се разбърква добре и се прецежда през марля. Остатъка в марлята се претегля и се изважда от 100-те грама. Разликата между остатъка и 100-те грама са разтворените съставки на прополиса. Работи се обикновено с 10 -20%. Да се държи на хладно. Приема се три пъти дневно. Най-добре е да се държи в хладилник. По сведение на учените, в много случаи, водният разтвор е по-полезен от спиртния екстракт. Вътрешно се употребява три пъти дневно по една супена лъжица.

3. ПРОПОЛИСОВА МАС
Взема се 200 гр. свинска мас. Нагрява се да се размекне. Поставя се в нея 100 гр. стрит на ситно прополис. Разбърква се силно докато се получи хомогенна маса. Лекарството е готово. Да се съхранява в хладилник. Лечебното действие е дълготрайно.