Внимавайте с новите кошери
Нищо не може да прогони толкова бързо пчелите, както неприятния дом. Купувайки нов кошер, трябва да знаем, че той обикновено не осигурява подходящи условия за живот на опрашителите. Миризмата на прясна боя или лепило са основни фактори, поради които пчелите биха казали „Сбогом“. Важно е жилищата на насекомите да бъдат без боя, пластмаса или лепило, пише dengarden. Ако трябва да се боядиса, след това го оставете навън за няколко дни. За натрапчивата миризма, използвайте друг аромат, за да го потиснете. Анасонът и лимонената трева са някои от препоръчаните аромати, които не биха подразнили пчелите.

След като „новодомците“ са настанени, добър ход е да „заключите“ царицата им на отделено място в кошера. Работниците ще бъдат принудени да останат и да започнат с изграждането на питите, тъй като не могат да напуснат без майка. След като има няколко пити я освободете. За да сте сигурни, че няма да си тръгнат, може да се поставят една или две медени пити в новия кошер.

Контролирайте вътрешната температура
Екстремните температури имат опустошителен ефект върху пчелите. Твърде високите градуси причиняват прегряване, а прекалено ниските – замръзване и образуване на лед. Когато видите пчелите да се роят около кошера, трябва да знаете, че температурите са непоносими. Направете сянка, за да не са на директен припек. Също така чрез подходяща вентилация може да се ограничи влизането на горещи вълни. Когато времето е студено, намалете размера на входните и изходните дупки, за се ограничи количеството студен въздух, който влиза.

Блокирайте силните ветрове
Силният вятър причинява смущения в кошера. Също така носи студен въздух вътре, причинявайки неприятни условия за населяващите го. За да блокирате силните ветрове, можете да използвате найлон. Той става вятърна бариера за кошера. Високите растения също могат да помогнат.

Осигурете подходяща вентилация
Лошо вентилираният кошер е опасен за пчелите. Добавете вентилационни отвори (особено през лятото), за да подобрите въздушния поток вътре в конструкцията. Правилната вентилация не само контролира климатичните условия, но също така премахва миризми и внася свеж въздух.

Не подценявайте влажността
Високата влажност може да причини смърт на насекомите и да унищожи питите. Намалете броя на отворите през зимата, за да минимизирате количеството влажен въздух, който влиза в него. Поставете кошера в леко наклонено положение, за да подобрите дренажа и да предотвратите застой на вода.

Намалете шума
Пчелите не обичат безпокойството и ще напуснат дома, ако често бъдат смущавани. Фактори, като силни ветрове, шумни съоръжения и животни, са нетърпими за тях. Ако извършвате интензивна работа по поддръжката на пчелина, опитайте да я сведете до минимум. Освен това, избягвайте използването на силно оборудване като косачка, в близост до пчелина. Ако наоколо има животни, сложете огради, за да ги държите настрани.

Осигурете плавни полети
Пчелите се нуждаят от ясни пътеки, когато летят. Те не обичат препятствията при всекидневните си разходки за вода, нектар или цветен прашец. Ако има препятствия по маршрутите им, със сигурност ще се преместят на друго място, което им предлага ясни и плавни полетни линии.

Без храна и вода няма пчели
Пчеларите имат задължението да осигуряват на пчелите си храна и вода, особено когато роякът е нов. При увеличаването на колонията, опрашителите могат да си направят собствена храна и да получат вода отвсякъде. Пчелите могат да напуснат кошера, ако нямат подсигурена храна и вода. Също така, този развой може да последва, ако в околностите няма растителни или водни източници.

Агрохимикалите вън от пчелина
Използваните в земеделските стопанства химикали не са подходящи за пчелите. Пестицидите, фунгицидите, торовете и други химикали от селскостопански и животински произход могат да убият голяма част от колонията, а останалата част да избягат.

Пренаселеността не е за пчелина
Един кошер се задушава, ако се разраства. Когато къщата е пренаселена и има други фактори, които пречат на комфорта, всички пчели могат да я напуснат и да се разделят след това.

Синдром на празния кошер
Рояците могат да избягат, дори когато пчеларите са направили всичко, за да предотвратят това. Пчелите, които се отдалечават без никаква основателна причина, се считат за страдащи от Колониален колапс. Специалистите по пчеларство и ентомолозите все още извършват изследвания за това разстройство.

Напускането на пчелите е ситуация, която може да навреди на пчеларския бизнес. Може да създаде големи загуби и дори да затвори пчелина, заради празните кошери. Но хубавото е, че до голяма степен тази ситуация може да се контролира. Важно е пчелите да се отглеждат с нужното внимание и разбиране.

Приготвянето на мед е уникален естествен процес, който пчелите извършват със своите собствени характеристики. За да разберем как пчелите правят мед, трябва да решим няколко въпроса.

Какво представляват клетките и за какво са?
Пчелните пити са клетки, специално създадени за съхранение на храна (приг и мед). Там, в гребените, се отглежда потомството, което в бъдеще ще се превърне в същите геттери като по-старото поколение пчели. Формата на клетките на клетките е шестоъгълна, правилна, геометрична. По същество, пчелната пита е идеално разположено пространство, което може да се напълни с най-ефикасната пчелна суровина с максимална ефективност.

 

Как се строят медена пита
Има няколко вида:

маточни клетки (там се отглеждат дами);
преходни (за млади, т.е. ларви);
дрон (построен е от старите матка и работните пчели);
пчели (те се пълнят с мед от възрастни работещи насекоми).
Размерите на пчелните пити обикновено варират в зависимост от размера на рамката на кошера (често те са не повече от 5 мм в диаметър). Основата за клетките е восъкопоглъщането - специален восъчен тънък лист с начални “рамки” на клетките. Тя се поставя върху телена рамка от човек, след което поставя празната рамка с восъчната плоскост в кошера. След това пчелите сами увеличават петоъгълниците до желания размер от двете страни на рамката.

 

Процесът на създаване на клетки на пръв поглед изглежда прост, но не е такъв. Всъщност, по същество всяка клетка не трябва да има дупки по отношение на другата. Всички стави и несъответствия на пчелите са внимателно запечатани и коригирани. Инсектите вземат средно по 13 mg восък за една секция.

Пчелите прекарват малко повече сурови гребени - 30 мг. Средно, общото тегло на всички празни (без мед и ларви) медена пита на рамката е приблизително 150 грама. Восъкът при раираните работници започва да се развива независимо от специални жлези с начало на отпътуване за първите цветя. Ако клетките останат от миналата година, те са "завършени" и са оформени допълнителни шестоъгълници, т.е. клетка.

Какво и откъде идва медът?
Производството на мед започва с събирането на цветен прашец и нектар. Трябва да се отбележи, че в процеса на създаване на този полезен продукт участват пчелите от всички поколения - млади и вече зрели. Работещият индивид засмуква нектар със специална гуша. По стените му има специални жлези и кръвоносни съдове. Именно те произвеждат ензимите, необходими за разграждането на нектарната глюкоза.

 

След като захарта се разцепи, тя се обогатява с декстрини. Като цяло, производството на такъв мед, което сме свикнали да виждаме в банките на пазара и гребен, отнема около 10 дни. През цялото това време младите индивиди обработват нектара, прибавят към него ензимите си и, прехвърляйки се от клетка в клетка, постепенно попълват пчелните пити в кошера с мед.

Тези насекоми имат два стомаха, един от тях е необходим за директното хранене на насекомото, а другият служи за събиране на нектар. За да се запълни такъв стомах (70 mg) в един индивид, насекомото трябва да посети около един и половина хиляди цветя.

Събиране на суровини
Главната суровина за меда е нектарът от цветя. Прашецът (пчелар), който пчелите вземат и от цветето, може да се нарече страничен продукт, но не по-малко важен продукт, който в малки количества попада и в мед. В пчелните кошери пчелните клетки се образуват на ниво с мед, но последните, разбира се, са по-големи. Следователно, когато видите пълна рамка, трябва да знаете, че клетките на пергите са жълти, а клетките на меда са по-тъмни, почти кафяви.

Така пчелите събират нектар от почти всички цъфтящи растения. Самият нектар е доста течен и е 60% вода. Но зрелият мед има съдържание на влага около 20%. Нектарът се натрупва в така наречения нектар в дълбините на цветето, но прашецът (жълт прах, който оцветява носа ни, когато мирисваме цветя) е върху прашника близо до тичинката. Ето защо, пчелата извършва два вида работа наведнъж - отнема както цветен прашец, така и нектар.

 

Като цяло процесът на събиране на суровини за мед може да бъде описан по следния начин. Летящ до цвете, малката пчела седи на своята поленова част, след което изсмуква нектара в хобот, като в същото време събира трохи от полени. Със задните си крака, насекомото “почиства” жълтия прах върху специалните четки на предните си крака, но когато четките се напълнят, поленната маса отново се прехвърля на задните крака. След това се оформя специална топка за цветен прашец, която от своя страна се поставя в "кошницата" на долния крак на пчелата, където се задържа от фини косми.

Средно едно полено кълбо от едно насекомо се събира от хиляди цветя. Ако поленната част на растението е голяма, събирането може да отнеме малко по-малко време. Събраният нектар се съхранява в гуша, преди да се върне в кошера. Там той инвестира в килия, лежи няколко дни, а след това попада под "грижата" на младите пчели кошери. На същото място, в съседни клетки с медни клетки, остават бучки от полени.

Тънкостите на правене на мед
Всъщност медът е продукт, състоящ се от гроздова и плодова захар. Тези видове захари по чудо възникват от захарна тръстика, която е в основата на нектара.

В кошера на младите пчели се възлага задачата за пренасяне на нектар, който лежи в продължение на 2-3 дни в една клетка (и вече леко узрял) към други клетки. Всеки път, когато една млада пчела се движи, тя добавя слюнка към нектара. Бъдещият мед се инжектира във восъчната повърхност и поради доста високата температура на кошера, излишната вода се изпарява от нея.

 

Понякога така наречената паджа се смесва с истински мед - нискокачествена сладка течност, секретирана от насекоми като листни въшки или червеи. Колкото по-суха е пролетта и лятото, толкова по-нискокачествен мед е направен в кошерите и го нарича светлобежов. Друг източник на сладост е медена роса, сладкият сок, който се отделя от листата на растенията и дърветата.

Това е най-големият улов на насекоми, тъй като това е медена роса и падането през зимата има пагубен ефект върху техните метаболитни процеси. Ако медоносните растения са били правилни, тогава крайният продукт ще получи страхотен вкус.

Научи се да слушаш пчелите и работи с тях

Не се бори с тях. Работи с тях и техните потребности. Помагай им. Разреши им да се развият. Да се борим с пчелите означава да унищожаваме маточниците, да ограничаваме количеството на търтеите и търтеевите килийки, остъргването на прополис и восък в кошера (освен ако не е пречи директно), да се опитваме да прекратим самосмяната.

Използвай само восъчни основи с естественна големина на килийките 4.9мм

Това е естественната големина на пчелните килийките, които използват пчелите в природата. Този размер е добре документиран в старите издания на опитните пчелари, които са се занимавали с изучаването на пчелите.

Не поставяй в кошера восъчни основи без да знаеш произхода на восъка.

Вероятността, че ще вкараш замърсен восък е много голяма. Алтернативата е да работим без основи - т.е. поставяме само празна рамка със стартова леничка и да оставим пчелите сами да решат какво да изградят.

Не поставяй в кошера нищо, което не би намерил вътре по природа.

Това включва препарати за третиране, антибиотици и всякакви заместители на прашеца и меда.

Не помагай на слаби семейства да оцеляват.

Ако едно семейство не се развива то има причини за това. Вместо непрестанни грижи най-доброто решение е да го присъедим към дурго, по-силно семейство.

Никога не вдигай магазин пълен с мед.

Вдигането на тежък инвентар е една от главните причини, за здравословни усложнения при пчеларите. Използването на помощни средства е един добър начин за облекчаване на голяма част от тежките процеси. При вадене на мед е добра практика да вадим рамките за центрофугиране една по една и след освобождаване от пчелите да ги поставяме в корпус който е на количка.

Използвай неограничено пчелно гнездо.

Използването на ханеманова решетка, за ограничаване на майката в голяма част от случайите е контрапородуктивен и води до ненужни усложнения.

Използвай рамки с еднакъв размер

Това дава добра възможност за взаимозаменяемост и обмян на ресурси (пило, мед, прашец).

Страничните 4 рамки (по две от всяка страна) около пилото са неприкосновенн медови запас и трябва да се поддържат през цялата година.

Мед и прашец на тези четири рамки е за пчелите и ние пчеларите трябва да се грижим винаги да е запълнен. Ролята на тези рамки освен като хранителен запас играе и много важна роля за термоизолация.

Разреши на пчелите да отгледат толкова търтеи, колкото те сметнат за необходимо.

Търтерите са неотлъчна част от пчелното семейство и един от най-слабо изучените пчелни индивиди. Ролята на търтеите се простира много по-далече от оплождане на майката. В това число влизат терморегулация, защитни функции, поддържане на генетичен резерв и мн. други.

Рой, захванат на клон

При излитането си роят се спира временно на едно място, като заема формата на грозд, докато открие място за заселване. Обикновено се закрепва на клон на дърво, но е възможно да си избере и друго място - комини, високи сгради и др. Когато пчелите са формирали грозд на временното си място е обикновено подходящият момент за улавяне на излетелия рой. За да може роят да се установи на по-близко място, ако се види още при излитането му, той трябва да се напръска с вода - с пръскачка или метла. Така пчелите не могат да летят и се закрепват наблизо.
За улавянето на роеве е необходимо да има предварително приготвени приспособления, в които "бегълците" да се прехвърлят на първо време. Тези приспособления служат за временно жилище, до прехвърляне на роя в кошер - имат стени, отвори за дишане на пчелите. Те трябва да могат и да се затварят плътно след прехвърляне на роя в тях.
В блогът на videopaseka.ru е показано как бързо и лесно може да се направи такава роеловка. Според автора на пчелин с 10-ина кошера трябва да има 3 - 4 такива приспособления. Към видеото. Подходящи роеловки са и тръвните.

След образуване на грозд, роят бива стръскан в тръвната или роеловката, която след това се закача на същото място, за да може всички пчели ( и тези, които при стръскването са се разлетели) да се съберат в нея. Стръскването става като роеловката, прикрепена на прът се постави под грозда, след което клонът, на който са пчелите, рязко се тръсва. Ако стръскването е невъзможно, пчелите се смитат внимателно със специално приспособление. Уловеният рой се затваря плътно от всички страни, като се оставят отвори за дишане и се поставя на хладно и тъмно за 24 часа. След това се прехвърля в кошери.
Тук е описан и друг начин за хващане на рой, като за примамка се използват две пити, пчелите се събират на тях и след това се прехвърлят в роеловка. Струва ми се удачен метод, когато роят е захванат на недостъпно място: "Може би някой ще се заинтересува от моя метод за снемане на рой, който се е закрепил временно на неголяма височина. Като правило той се спира в горна част на дърво близко до края на клон, до който няма да може да се стигне с катерене. В такъв случай събирам на едно място и здраво закрепвам две стари пити между които оставям някакво малко разстояние и ги привързвам към края на дълъг прът. Качвам се на дървото и се повдигам колкото може по – близо до роя. С помощта на връв повдигам питите с пръта и ги поднасям към пчелите. Те като правило с желание преминават в това „съоръжение”. Когато основната част от пчелите вече е на двете пити, останалите ги стръсквам. Когато пчелите на питите се успокоят, с помощта на връв ги спускам надолу. След това се спускам сам, отвързвам питите и ги поставям в роеловка. Тя е преносимо сандъче за 8 или 10 пити с капак и вентилационен отвор. Капакът го затварям, отнасям роя в прохладно място. След това работя с пчелите. Не винаги ми се удава да снема всички роеве по този начин. Ако нямам достъп към пчелите, то не рискувам и не им преча. Те ще останат на това временно място известно време и ще отлетят да си строят ново гнездо. В гората поставям роеловка и не без резултат. Всяка година имам два – три допълнителни роя" (Цялата статия)
Друг начин, който съм чела във вестниците е: поставяне под мястото на роя на отворен кошер, в който са поставени 1-2 пити с открито пило. Пчелите постепенно се прехвърлят в кошера и започват да се грижат за пилото, вечерта, след като всички пчели са вътре, кошерът се затваря и пренася на подходящо място.
Когато се очаква роене може предварително да се заложат роеловки или кошери-капани, за да може роят да се хване директно там. За привличане на роевете директно в роеловките, те се напръскват или намазват предварително с феромонова примамка.

На видеото е показано как действа феромоновата примамка "Пророй",
с която се обработват входа на кошера и поставени в него 1-2 пити.
Много пчелари поставят капани за роеве. Те се разполагат на различни разстояния от пчелина. Целесъобразно е поставянето им на разстояние над 3 км от пчелина. Събират се след края на роевия период. В тези капани се поставят по правило пити и/или восъчни основи. Важно е рамките да са добре застопорени в кошера - капан, а самият кошер максимално уплътнен, за да може по време на транспорта на вече уловения рой, той да не излезе от кошера. В капаните не трябва да се поставят пити, в които има мед, защото ще бъдат нападнати от крадци, което ще попречи на улавянето на роя Най-подходящи за капаните са светлите пити и задължително восъчни основи.

 

Голямото стопанско значение на обикновената медоносна пчела се дължи на някои нейни ценни качества, които другите видове медоносни пчели не притежават.

Обикновената медоносна пчела живее в големи съжителства – се­мейства, в които отделните индивиди са напълно зависими един от друг и са така тясно свързани помежду си, че разделени, вън от семейството, не могат да живеят дори и кратко време. Това се обяснява и с обстоятел­ството, че в процеса на историческото развитие на медоносната пчела постепенно е произлязло разпределение на работата между отделните членове на семейството, в резултат на което майката, търтеите и пчелите-работнички в него се обособяват и морфологически, и по биологичните си особености. Едновременно с това в пчелното семейство се създава тясна връзка между отделните му членове. Според Халифман (1952), пче­лата, взета изолирано, вън от съобществото на подобните й, откъсната от семейството, представлява същество, значително по-малко организирана и по-нискостоящо, отколкото същата пчела в семейството. Ето защо, когато се говори за медоносната пчела, трябва да се има предвид, че в случая имат значение качествата не на отделната пчела, а на цялото се­мейство, което е една сложна биологична и производствена единица.

Пчелното семейство, което е произлязло от единично живеещи в миналите геологични периоди индивиди, може да послужи като пример за най-висока степен на развитие в „обществения” живот при насекомите, където самостоятелността на отделните индивиди и тяхното значение са силно намалени за сметка на повишената роля на семейството като цяло. Съв­местният живот и тясното съжителство на голям брой индивиди в пчел­ното семейство им дават очевидно голямо предимство в борбата за съществуване.

По-съществените ценни биологични особености на пчелното семей­ство са следните:

Обикновената медоносна пчела се поддава на отглеждане от човека почти навсякъде — както на север, така и на юг, в низините и във високите места.
Тя образува големи семейства – с 60000 – 80000 пчели, които са в състояние да съберат и натрупат запаси в по-голям размер, откол­кото, е необходимо за собствените нужди на семейството. Тази особеност дава възможност на пчелното семейство да осигури съществуването си и при неблагоприятни условия за по-дълъг период от време, а това позво­ лява и на пчеларите да отделят част от събраните запаси без вреда за самите пчели. При това медът се изважда лесно благодарение на това, че по-голямата част от него се складира отделно от питите, в които се отглежда пилото.
Особено ценно качество на пчелното семейство е способността на пчелите да поддържат в гнездото необходимата температура независимо от измененията на температурата на околната среда. Пчелните семейства с голям брой пчели притежават много големи потенциални възможности за произвеждане на топлина през продължителния зимен период, а също да изразходват през лятото относително по-малко количество храна, което, изразено в процент, е много по-малко от събрания мед (в сравнение с единично живеещите пчели или със семействата с по-малък брой пчели). Изразходването на храната през зимния период при голям брой индивиди е също така по-икономично.

Семейството на медоносната пчела не е временно, а има многогоди­шен живот. При други задружно живеещи насекоми, каквито са стършелите, осите и пр., с настъпването на студовете измират всички членове насемейството, с изключение на една или няколко майки. Поради това раз­витието на семейството през следната година започва по-късно. При ме­доносната пчела заедно с майката презимуват голям брой пчели и това дава възможност за бързо развитие и засилване на семейството през пролетта на следната година.
Друга особеност на медоносната пчела е това, че освен увелича­ване броя на индивидите вътре в семейството се извършва и така наре­ченото роене, т. е. размножаване на пчелното семейство, чрез което се постига увеличаване броя на семействата и се осигурява съществуването на вида. Образуваните при роенето нови семейства се устройват бързо и могат да се изравнят по сила с майчиното семейство. Особено изгодно при роенето е това, че роящите се пчели се събират първоначално вкупом за известно време в общо кълбо на някое дърво близо до старото жи­лище и това дава възможност на пчеларя да ги улавя лесно и да ги
засели в ново жилище.
При обикновената медоносна пчела извън роеввя период пчелното семейство при вн-езапно загубване на майката си създава така наречените „свищеви” или „спасителни” майки, чрез които се осигурява по-нататъш­ното съществуване на семейството. Тази особеност заедно със склонността на останалите без майка или новообразуваните чрез деление семейства да приемат чужда майка, дадена им от пчеларя, дава възможност на последния да спасява осиротелите (без майка) семейства и да образува по желание нови семейства чрез изкуствено деление.