Пчелите през август

Месец Август се характеризира с високи температури и ниска влажност. В повечето райони на страната пашата драстично е намаляла.

Пчелите имат нужда от големи количества вода. Подсигурете им в близост поилки с чиста вода, най добре да е изворна или такава в която няма хлор.

При високи температури пчелите се насмукват с мед и излизат на прелката или външните стени на кошера. По този начин пчелите се спасяват от горещините. Най – добре е да се осигури вентилация на кошера и сянка в след обедните часове.
Пчелната майка намалява своята дейност пчелите ограничават пилото. Добре е при Дадан Блат системата да се извадят и из центрофугират пити пълни с мед от плодника. След това да се поставят в средата на кошера, така се осигурява място за работа на майката.
Добре е до средата на месеца пчеларят да е свършил с медодобива. Внимавайте като връщате питите с остатъчен мед, има голяма опасност от нападение.Връщайте питите надвечер, тогава активността на пчелите е по- малка. Помещението където центрофугирате меда, трябва да бъде добре затворено. След работа почистете добре, а съдовете с мед и разпечатки затворете.
Осигурете чиста вода за пчелите, след намаляването на нектара те се нуждаят от повече вода.
След центрофугирането на меда може да поставите анти вароатозните ленти. При високи температури избягвайте препарати, които действат, чрез изпарение.Препоръчваме пиретроидни препарати, които действат при контакт с пчелите. Сменяйте препаратите, така ефективността им е по-голяма и се избягва и резистентността, която акарите придобиват. Ако ползвате Фурмитом, слагайте плаките, когато температурата на въздуха е под 25 градуса.Наблюдавайте пилото в горещото време се проявява американския гнилец.

Обърнете специално внимание на новосъздадените отводки, хубаво е да се подхранват редовно с инвертиран сироп, така се стимулира пчелната майката. При подхранването ползвайте хранителни добавки, витамини, белтъчини, минерали, така ще увеличите пилото и отводките ще са по добре подготвени за зимата.
През този месец може да се направи и подбудително подхранване, ако липсват медови запаси увеличете дозата.
Все още не е късно да подмените майките, които не са продуктивни. Нашия опит показва, че през този период от време, пчелите са по-склонни да приемат придадените им майки.
Ако към края на месеца имате слаби семейства, присъединете ги към други. Не оставяйте слаби пчелни семейства в пчелина, те ще бъдат разграбени още в началото на есента.

Как да се грижим за пчелите през Април

Поради увеличеният разход на хранителни запаси, както и това , че през месец Април има много дъждовни дни, в които пчелите не могат да излизат на паша, то нашата задача като пчелари е да подхранваме пчелните семейства със сироп, ако те имат нужда от такъв. Можем да подхранваме всеки ден с малки порции захарен сироп, или на 3-4 дни с по-голямо количество сироп.Много важно през този месец задължение на пчеларя е осигуряването на свободни площи за снасяне на майката. Тъй като пчелите носят много прашец, те бързо запълват килийките. Също така ние с подхранването също можем да блокираме майката. Затова следим за това тя винаги да има място за снасяне.

Това можем да направим като сложим празна изградена пита до последната пита с пило, а можем и да добавим восъчна основа, ако времето и температурите позволяват да има градеж на пити. Ако времето е благоприятно и пчелите носят много прашец, ние можем да отнемем една пита запълнена с прашец от семейството и да я консервираме за късното лято, когато ще я дадем за отглеждането на зимното пило.ако пчелите имат достатъчно запаси в плодниковите пити, можем да разпечатваме по малко през няколко дни пити с мед и да ги слагаме до пилото. Започне ли да цъфти джанката, можем да започнем да храним със захарен сироп. Сега е идеалният момент за поставянето на първата ни пита с восъчна основа.

Как да се грижим за пчелите през Април? Трябва да използваме восъкоотделянето.
През месец Април е началото на восъкоотделянето, което изисква да слагаме рамки с восъчни основи.
Восъкоотделяне – как да се грижим за пчелите през Април
През този месец пчелите започват да отделят восък. В зависимост от температурата на времето и притока на прашец, ние бихме могли още от цъфтежа на джанките да поставим по една рамка с восъчна основа. Но трябва и да храним със сироп, за по-бързото изграждане на питата.

Хубаво е да използваме в максимална степен изграждането на нови пити с восъчни основи, защото всяко пчелно семейство има нужда от ежегодното сменяване на поне 1/3 от питите в гнездото. Новоизградените рамки са с по-големи килийки и не съдържат различните болестотворни неща, които съдържат тъмните и стари пити.

 


Ако храним по-често и по-дълго време и при подходящите климатични условия, ние можем да сменим и половината от плодниковите пити. Което ще бъде от голяма полза за нашите пчели. Също така ще имаме достатъчно изградени рамки, с които да правим отводки през Май, Юни и Юли.

Съвет: захващайте хубаво и здраво восъчните основи за опънатата тел. Това ще ви спести много бъдещи главоболия. Залепянето с ток е много добър метод. При поставянето на самите пити с восъчни основи в кошера е добре да ги слагате до последната пита с пило и телта да бъде от страната на пилото.

Водата в пчелина
Водата на пчелина също е от изключителна важност за пчелите. Aко наблизо няма постоянно течаща вода, задължително трябва да сложим поилка за пчелите. Можем да поставим буре с канелка и да го пуснем да капе на дървена дъска. А можем и да си закупим готови поилки за вода за пчелите.

 


Ето как да направим външна поилка на пчелина!

Борба с вароатозата
Третиране срещу вароатоза през пролетта
Третиране срещу вароатоза
През месец Април трябва да третираме против вароатоза. Това можем да направим с един от многото видове препарати и за да нямаме бъдещи проблеми е по-добре да третираме. Можем да използваме органични киселини, тимол, етерични масла и други препарати. Добри резултати се получават с използването на строителната рамка, която като я използваме 3-4 цикъла редуцираме доста нивото на опаразитеност.

 


Бащините семейства – как да се грижим за пчелите през Април
Подготвяме бащини семейства. В по-големите пчелини се практикува тази дейност, с цел по-ранното извеждане на търтеи от отбрани от нас пчелни семейства. Това става като сме отделили от миналата година 1-2 рамки с търтееви килийки и през месец април ги слагаме в определеното семейство. Трябва малко повече грижи за такова семейство, но не е нещо сложно.

Грижите, които ще положим за нашите пчелни семейства през месец Април са от изключително значение. Защото тези грижи ще ни се отблагодарят при идването на главния медосбор. Просто не трябва да забравяме основните неща през този месец:

подхранване със захарен сироп, а по-добре с пълни с мед пити от склада
осигуряване на свободни площи за майката за снасяне на яйца
подсигуряване на водоизточник на пчелина
восъчно осигуряване на всички пчелни семейства
третиране против вароатозата.

Храна и хранене на пчелите

Обикновената медоносна пчела принадлежи към насекомите с високо специализирано хранене. В състава на пчелната храна влизат въглехидрати, белтъци, мазнини, вода, минерални соли, витамини и др. Тези хранителни вещества пчелите си набавят от меда, цветния прашец и водата. Медът е основен източник на въглехидрати, а цветният прашец - на белтъци, мазнини, соли, витамини и др. Медът и прашецът по своя химичен състав и биологични свойства са пълноценна храна не само за възрастните пчели, но и за техните личинки след тридневната им възраст.

Основната храна на пчелите
Натуралният пчелен мед е основна храна на пчелите през цялата година. В него се съдържат около 75 % инвертна захар, 18-20 % вода, а всички останали вещества са около 5 %. Като основна храна медът има значение за поддържане живота на пчелите и за изхранване на пилото. Едно пчелно семейство за една година употребява 90-100 кг мед. Основната част от това количество се изразходва при пролетното развитие на семейството. Големи количества от храната се изразходват по време на събирането на прашец и нектар и преработването на нектара в мед, при отделянето на восък и при градежа на пити, при летеж, движение и др. По време на зимуването пчелите изразходват относително най-малко мед - средно 0,8 до 1 кг на месец на пчелно семейство. Количеството на консумираната храна значително се влияе от силата на семейството и външната температура през активния сезон.

Цветният прашец
Цветният прашец има извънредно голямо значение за живота на пчелите и на цялото семейство. За тях той е основен източник на белтъци, минерални вещества, мазнини и витамини. Всички тези хранителни съставки са незаменима храна за възрастните пчели и за пчелните личинки. Без наличието на прашец в кошера е немислимо отглеждането на пило. В такъв случай спира яйценосната дейност на пчелната майка, а старите пчели започват да губят своята работоспособност, вследствие на което се нарушават нормалната работа и развитието на пчелното семейство. След съответната преработка цветният прашец се използва за изграждане организма на растящите личинки, за замяна на изхабените клетки и тъкани на пчелите, за произвеждане на восък, пчелно млечице и др. Годишният разход на прашец е средно 18-20 кг на пчелно семейство.

Кога пчелите консумират най-много прашец?
Пчелите консумират най-много прашец при отглеждане на пилото през пролетта и отчасти през есента. Възрастните пчели го използват през есента за попълване на резервите от белтъци и мазнини в организма си. Тези запаси осигуряват нормалното им зимуване и имат голямо значение за отглеждане на първото пило в края на зимата. За нормалното развитие на пчелните семейства е необходимо постоянно да имат достатъчно цветен прашец. Събирането и натрупването му в питите обаче са твърде неравномерни. Особено остро се чувства потребността от прашец в края на зимата и началото на пролетта.

Често към средата на пролетта и преди да настъпи главната паша, пчелите запълват голяма част от питите с прашец, част от който е излишен за семейството. Някои от тези пити трябва да се извадят и съхраняват на сухо и хладно място за следващата година.

Още през февруари (при първа възможност) във всеки кошер се поставят по една-две такива пити. Това облекчава семействата и им осигурява нормално развитие. В противен случай развитието им се задържа, а при по-продължителна липса на прашец личинките измират и пчелите ги изхвърлят навън. Настъпва белтъчен глад, който се отразява неблагоприятно и на състоянието на възрастните пчели.

Водата за пчелите
Значението на водата за пчелите е също голямо. Водата е една от важните съставки на пчелното тяло. В мускулната му тъкан се съдържа около 75 %, а в хемолимфата - до 80-90 % вода. При обмяна на веществата чрез дихателната система се отделя сравнително много вода. Поддържането на необходимото количество у пчелата става за сметка на приетата отвън вода. Потребността от вода се увеличава с нарастване на интензивността на обменните процеси, т.е. при усилена работа и летеж.

Ролята на инвентара за разпространението на болестите по пчелите и пилото

Пчелите изразходват много вода и при преработване на цветния прашец и меда за изхранване на личинките, при отделянето на млечице и др. Ако медът не е узрял или има голям принос на нектар, те принасят и употребяват много малко вода, а задоволяват потребностите си главно за сметка на водата в нектара. Това става непосредствено и по време на главната паша. Тогава пчелите не само че не принасят вода, но усилено изпаряват излишната, която се намира в нектара, за да го превърнат в соли, витамини и др.

Медът и пчелният прашец
Медът и прашецът по своя химичен състав и биологични свойства са пълноценна храна не само за възрастните пчели, но и за техните личинки след тридневната им възраст. Натуралният пчелен мед е основна храна на пчелите през цялата година. В него се съдържат около 75 % инвертна захар, 18-20 % вода, а всички останали вещества са около 5 %. Като основна храна медът има значение за поддържане живота на пчелите и за изхранване на пилото. Едно пчелно семейство за една година употребява 90-100 кг мед. Основната част от това количество се изразходва при пролетното развитие на семейството. Големи количества от храната се изразходват по време на събирането на прашец и нектар и преработването на нектара в мед, при отделянето на восък и при градежа на пити, при летеж, движение и др. По време на зимуването пчелите изразходват относително най-малко мед - средно 0,8 до 1 кг на месец на пчелно семейство. Количеството на консумираната храна значително се влияе от силата на семейството и външната температура през активния сезон.

Значението на цветния прашец
Цветният прашец има извънредно голямо значение за живота на пчелите и на цялото семейство. За тях той е основен източник на белтъци, минерални вещества, мазнини и витамини. Всички тези хранителни съставки са незаменима храна за възрастните пчели и за пчелните личинки. Без наличието на прашец в кошера е немислимо отглеждането на пило. В такъв случай спира яйценосната дейност на пчелната майка, а старите пчели започват да губят своята работоспособност, вследствие на което се нарушават нормалната работа и развитието на пчелното семейство. След съответната преработка цветният прашец се използва за изграждане организма на растящите личинки, за замяна на изхабените клетки и тъкани на пчелите, за произвеждане на восък, пчелно млечице и др.

Приложение за пчелари предава опита и знанията на следващото поколение

Годишният разход на прашец е средно 18-20 кг на пчелно семейство. Пчелите консумират най-много прашец при отглеждане на пилото през пролетта и отчасти през есента. Възрастните пчели го използват през есента за попълване на резервите от белтъци и мазнини в организма си. Тези запаси осигуряват нормалното им зимуване и имат голямо значение за отглеждане на първото пило в края на зимата.

За нормалното развитие на пчелните семейства е необходимо постоянно да имат достатъчно цветен прашец. Събирането и натрупването му в питите обаче са твърде неравномерни. Особено остро се чувства потребността от прашец в края на зимата и началото на пролетта. Често към средата на пролетта и преди да настъпи главната паша, пчелите запълват голяма част от питите с прашец, част от който е излишен за семейството. Някои от тези пити трябва да се извадят и съхраняват на сухо и хладно място за следващата година. Още през февруари (при първа възможност) във всеки кошер се поставят по една-две такива пити. Това облекчава семействата и им осигурява нормално развитие. В противен случай развитието им се задържа, а при по-продължителна липса на прашец личинките измират и пчелите ги изхвърлят навън. Настъпва белтъчен глад, който се отразява неблагоприятно и на състоянието на възрастните пчели.

Значението на водата за пчелите е също голямо. Водата е една от важните съставки на пчелното тяло. В мускулната му тъкан се съдържа около 75 %, а в хемолимфата - до 80-90 % вода.

При обмяна на веществата чрез дихателната система се отделя сравнително много вода. Поддържането на необходимото количество у пчелата става за сметка на приетата отвън вода. Потребността от вода се увеличава с нарастване на интензивността на обменните процеси, т.е. при усилена работа и летеж. Пчелите изразходват много вода и при преработване на цветния прашец и меда за изхранване на личинките, при отделянето на млечице и др. Ако медът не е узрял или има голям принос на нектар, те принасят и употребяват много малко вода, а задоволяват потребностите си главно за сметка на водата в нектара. Това става непосредствено и по време на главната паша. Тогава пчелите не само че не принасят вода, но усилено изпаряват излишната, която се намира в нектара, за да го превърнат
в зрял мед.

В ранна пролет, когато в кошерите постъпва малко и съвсем нередовно нектар, пчелите си набавят вода отвън. При внезапни застудявания и липса на възможност да се снабдят с вода може да се стигне до изхвърляне на личинките от килийките. Установено е, че едно средно по сила пчелно семейство изразходва около 50 мл вода за денонощие. В зависимост от условията количеството на водата може да достигне 200 мл и повече. Набавянето на такова количество вода струва доста усилия за семейството, защото при едно излитане една пчела може да принесе около 0,2 мл. Това означава, че 50 пчели ще принесат 1 мл. За да доставят нужното количество вода на семейството за един ден, необходимо е 1000 пчели да направят по 10 из- литания, т.е. да работят цял ден. Ако се вземе предвид целият пчелин, ще се види какъв голям брой пчели трябва да полагат максимални усилия, за да набавят необходимата вода. Ето защо пчеларят е длъжен да ги подпомогне в това отношение. За целта още в края на зимата във всеки пчелин трябва да се постави поилка на добре огрявано от слънцето и запазено от ветровете място близо до пчелина. В поилката винаги трябва да има вода. При по-продължителни застудявания в началото на пролетта в горните хранилки се налива слабо затоплена вода или рядък захарен сироп. По такъв начин се осигурява вода на пчелите, без те да излизат навън.

Ненормалните състояния в живота на пчелните семейства

Пренесената и натрупана в питите храна пчелите разполагат по определен начин, което позволява лесно да я използват независимо от състоянието на времето и годишните сезони. По такъв начин се осигурява изхранването им през всяко време и при всякакви изменения на околната среда.

От извършените наблюдения и опити е установено, че пчелите в кошера постоянно си предават храна една на друга, т.е. между тях има постоянен хранителен кош такт Честотата на хранителния контакт зависи от сезона. През юни-юли при усилена работа на пчелите вътре и извън кошера и въпреки приноса на нектар хранителният контакт е постоянен и доста чест. Към края на сезона след прекратяване на пашата той намалява. Установено е, че в едно средно по сила семейство за 8 часа се извършват от 16 до 25 хранителни контакта за всяка пчела, а продължителността на предаването на храната между отделните пчели е от 6 до 20 секунди. Чрез този непрекъснат хранителен контакт постъпващата храна бързо се разпространява между пчелите в кошера.

Предаването на храна от една пчела на друга дава възможност всяка от тях, независимо къде се намира, да получи нужната и храна, без да губи време да я търси в килийките на питите. Така пчелите се хранят и по време на зимуването, когато са събрани в кълбо. По този начин на предаване на храна между всички пчели на семейството бързо се разпространяват различни биологично активни вещества, които са една от формите за взаимна връзка и обединяване на пчелите от отделното семейство в едно цяло. Например чрез храната се предава маточното вещество и пчелите чувстват присъствието на майката, без да имат пряк контакт с нея.

Състояние на пчелните семейства през месец февруари

Предаваната и приетата от отделната пчела храна може да се усвои от организма само чрез съответна преработка, или храносмилане. Храносмилането е сложен физиологичен и биохимичен процес, при който приетата храна се подлага на определена преработка, преди да стане годна за усвояване от организма на пчелата. В процеса на тази преработка голямо значение имат отделни жлези от групата слюнчени жлези. Така глътъчните (фарингеалните) жлези са развити само при пчелите работнички. Техният секрет при младите пчели влиза като съставна част на пчелното млечице, което се използва при храненето на личинките и пчелната майка, а временно и на търтеите (за поява на полово влечение).

При по-възрастните пчели този секрет участва в храносмилателния процес, като активизира някои ензими в средния дял на храносмилателната система. Доказано е, че той овлажнява хоботчето и се използва при разреждането или разтварянето на меда или кристалите на захарта. При използване за храна на кристализирал мед или суха захар пчелите ги намокрят със слюнка, разтварят ги и ги всмукват чрез хоботчето в течен вид, като за целта използват секрета на глътьчната жлеза.

Защо март е най-критичният месец за пчелите?

А март е най-критичният месец, защото сега се сменят зимните с летните пчели.

Много пчелари споделят, че масовото измиране става именно през месец март, а не през февруари или през април.

Така че, ако ще се прави някакво третиране за нозематоза, то трябва да е точно сега, за да имат шанс новите пчели да са по-здрави от старите.
Март
Климатични особености
Нормалните средни месечни температури са значително по-високи и са положителни.

Северна България те са от 4 до 6°C,
Черноморието – между 4 и 6,3°C,
Тракийската низина, най-южните райони и долината на Струма са между 6 и 8°C;
Високите котловинни полета на Югозападна България са от 1,7 до 4,5°C.
Абсолютните максимални температури са от 25-26°C до 34-35°C, а апсолютните минимални температури са от 9,2 до -30°C

Валежите през март са по-обилни, от колкото през февруари. Преобладават валежите от дъжд.

Фенологичен календар
Март е първият календарен месец на пролетта. Зацъфтяват все повече медоносни растения-леска, кукуряк, жълт гарвански лук, синец, дрян бряст, чимшир, подбел, иглика, миризлива теменуга, син минзухар, великденче. По поречията вече цъфтят елшата, ивата, черната топола, а от овощията-бадемът, зарзалата, кайсията и джанката.

От специалните медоносни растения към края на март се засяват фацелията.

Състояние на пчелните семейства
Макар че понякога пчелите са на кълбо, активността на пчелните семейства все повече се усилва. Пилото в добрите семейства е на 3-4 пити. По средните пити се виждат множество млади пухкави пчели, които постепенно се включват във вътрешната работа. Около пилото пчелите формират венци от разреден мед , който е необходим за приготвяне на храна на ларвите. Старите пчели все повече излитат за пренасяне на нектар, прашец и вода, а младите извършват първите си дружни облитания в слънчевите обедни часове. Мишите предпазители се отстраняват, тъй като пчелите вече са в движение и мишките се боят от ужилване.

Работа на пчеларя
Ако първият осведомителен преглед не е извършен през февруари поради студеното време трябва да се извърши в началото на март, като неблагополучията се отстраняват. Семействата се осигуряват с храна, а при липса на прашец се подхранват с кърмова маса, а по късно със сироп, приготвен с белтъчна храна. Гнездата се стесняват и се затоплят.

Поилката в пчелина редовно се зарежда с вода – по възможност затоплена. Следи се за болести – нозаметоза, паратиф, които започват да се проявяват в края на зимата и началото на пролетта.

Състояние на пчелните семейства през месец февруари

Активният за пчелите период започва през февруари, независимо, че пчелните семейства са все още в полуактивно състояние - пчелите са събрани в кълбо.

При нашите климатични условия през месец февруари има топли дни с температура на въздуха над 10-12 градуса. През такива дни пчелите летят, събират и пренасят пресен прашец от кокичета и кукуряк или дрен и леска и минзухар в пчелните гнезда. Тези два благоприятни фактора - топло време и внасяне на прашец са причина за активиране на пчелните семейства. Засилва се секрецията на жлезите на пчелите работнички. В резултат на това пчелната майка получава повече храна и снася по-голям брой яйца за едно денонощие. Пчелите кърмачки отглеждат повече пило. Около пилото пчелите поддържат по-висока температура, около 32-34 градуса.

Работата на пчеларя през февруари
Работата на пчеларя през февруари трябва да продължи с периодичното посещение на пчелина, да се оглеждат кошерите и да се окаже помощ там, където е необходимо - съборени кошери или покриви, затрупване на кошерите със сняг или запушване на входовете.

Борба с вароатозата у пчелните семейства

Спокойното зимуване на пчелните семейства е от особено значение. Всички дейности - почистване на кошерите или преместване при необходимост трябва да се извършват внимателно без сътресения, за да не се безпокоят пчелите. Входовете на кошерите трябва периодично да се почистват от умрели пчели, лед и сняг с помощта на телена кука. От отпадъците, извадени от дъното на кошера може да се получи информация за състоянието на пчелните семейства, за отравяне с манов мед, за наличие на нозематоза, за наличие на пити с кристализирал мед, за вмъкване на мишки в кошера.

Звукът, издаван от пчелите в кошера също дава информация за състоянието на семействата. За целта и през февруари също може да се направи прослушване на кошерите.

Когато пчеларят не е наблюдавал очистителното облитане на пчелите през месец януари, това може да стане и в някои от топлите дни на февруари с 10-12 градуса температура.

Храна и хранене на пчелите

В някои райони на страната в края на месец февруари може да се извърши първият осведомителен преглед на пчелните семейства. Целта е да се установи състоянието на всяко семейство след дългото зимуване и да се окаже помощ там, където има проблеми.

Прегледът се извършва след наблюдаване на очистителното облитане. За предпочитане е да се направи в деня на облитането. Този преглед е частичен и не се проверява цялото гнездо. Поради по-ниските температури трябва да се работи възможно най-бързо. Прегледът започва с пчелните семейства, които не се облитат или слабо се облитат.

Проследяват се следните показатели:
- сила на семействата
- количеството и качеството на меда в пчелните гнезда
- наличие на пчелна майка
- състояние на крайните пити и изолационния материал.

Слаби са семействата с 4 и под 4 междурамия, а силни със 7 или над 7 междурамия. В нормално развито пчелно семейство трябва да има минимум 5-6 кг. мед и 1 пита с прашец. При осведомителния преглед не е необходимо пчелната майка да се търси. За присъствието й се съди по наличието на яйца в средните пити.

При съмнение за осиротяване на пчелното семейство в средата на гнездото се поставя т. нар. "контролна пита" с открито пило, взета от друго семейство - ако семейството няма майка, още през първите 24 часа пчелите започват да изграждат маточници. Пити с ферментирал мед или такива с развита плесен по тях се изваждат. Овлажнелите изолационни материали се подменят със сухи.