• .Китайският мехурник (Koelreuteria paniculata) е листопадно, силно разклонено дърво, високо 4 - 5 метра, с неправилна...

  • Многогодишно тревисто растение, с височина 25-80 см. Листата са срещуположни, сърцевидни, мъхести, силно...

  • Многогодишно тревисто растение, с височина 30-60 см., с четириъгълни изправени стъбла. Листата са срещуположни,...

  • Латинско наименованиеValeriana officinalisКатегорияМногогодишно тревисто растениеВид наземна частТуфа / 100 - 150...

.Китайският мехурник (Koelreuteria paniculata) е листопадно, силно разклонено дърво, високо 4 - 5 метра, с неправилна рехава корона. Листата са разположени последователно, просто или сложно перести; листчетата 9 - 15, яйцевидни, неправилно назъбени, до дълбоко нарязани, дълги до 8 см. Цветовете са светложълти, събрани във връхно разположени разклонени редки метлици, дълги до 40 - 50 см. Китайският мехурник цъфти през юни- юли; силно медоносен, отделя голямо количество нектар и прашец. Плодът е яйцевидна, дълга 3 - 5 см тригнездна кожеста кутийка подобна на мехур. Плодът отначало е зелен, след това жълто- зелен и накрая вече кафяв, като остава на дървото през цялата есен. Семената твърди, черни и сферични. Топлолюбиво растение, предпочита умерено влажни дълбоки почви, но понася и по- сухите. Намира се в паркове в цялата страна.

Многогодишно тревисто растение, с височина 25-80 см. Листата са срещуположни, сърцевидни, мъхести, силно назъбени, на дълги дръжки. Напомнят на листата на обикновената коприва, но не причиняват жилене. Цветовете са големи, двуустни, бели, мъхести, дълги 2-2,5 мм. Разположени са в пазвите на листата в съцветия по 8-9. Плодът представлява четири триъгълни орехчета, затворени в чашка.

Цъфти от май до септември. Растението е медоносно, цветчетата отделят нектар и прашец. Медопродуктивността зависи от метеорологичните условия. Нектаропродуктивността от 1 хектар насаждения е 100-150 кг., а най-високата медопродуктивност е 542 кг./ха.

Екстрактът от цветове има стягащо, кръвоспиращо, кръвопречистващо, противовъзпалително, успокояващо, антиконвулсивно, слабо сънотворно действие и способността да разтваря гъстата слуз при кашлица. Използва се и за гаргара при ангина. Широко се прилага в народната медицина при респираторни заболявания, анемия, нервна възбуда, белодробни и маточни кръвотечения, заболявания на далака и бъбреците, при жълтеница и малария, при циреи, екземи, обриви и други кожни заболявания. Външно, екстрактът се използва за промиване, вани и компреси при спазми, хемороиди, сърбящи обриви, рани, абсцеси, язви и изгаряния.

 

Латинско наименованиеValeriana officinalis
КатегорияМногогодишно тревисто растение
Вид наземна частТуфа / 100 - 150 см.Слънце, полусянка
Цвят на листатаЗелениЦъфти от май до август
Темтературен обхватСтудоустойчивПоливанеУмереноРазмер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
ПриложениеКорените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън.
Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др.
Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билката, която се запарва с 0,5 л вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 кафейна чашка след ядене 3 пъти на ден.
Билката се употребява и под формата на запарка: две чаени лъжички корени се заливат с 200 ml кипяща вода, оставят се да киснат в продължение на 1 час. След прецеждането на запарката от отварата се приема по 150 ml 2-3 пъти дневно според нуждата.
Внимание: При продължителна употреба препаратите на дилянката причиняват храносмилателни смущения! Да не се предозира билката, тъй като е възможно отравяне!.
Медоносно растение. Пчелите събират нектар и малки количества цветен прашец почти през цялото лято.
Описание
Многогодишно тревисто растение с право, просто, цилиндрично, надлъжно набраздено стъбло, високо до 1-1.5 м. Листата са срещуположни, понякога последователни, най-ниските и средните – на дълги дръжки, горните приседнали, текоперести. Цъфти в периода от началото на пролетта до средата на лятото. Цветовете са малки, ароматни, бели, бледовиолетови или розови, събрани в сложни, полусенниковидни съцветия по върховете на стъблата. Коренището е вертикално, късо и дебело, отвътре кухо. От него излизат многобройни коренчета.
Необикновено свойство на валерианата, е че етеричното масло от коренището ѝ съдържа веществото актинидин, което действа като притегател за котките. Това е така,

Препоръки за отглежданеПредпочита сенчести и влажни места. През първата година растението образува листна розетка, а през втората – цветоносни стъбла. Зимоустойчиво растение.

Поради сходството на актинидина с веществото 3-меркапто-3-метилбутан-1-ол, което се съдържа в котешката урина.

Многогодишно тревисто растение, с височина 30-60 см., с четириъгълни изправени стъбла. Листата са срещуположни, продълговато-ланцетни, назъбени, релефни, със силен аромат. Цветовете са двуустни, синьо-виолетови. Плодовете са 4 черно-кафяви орехчета.

Цъфти от юни до август, в продължение на 45-60 дни. Медопродуктивността е 110-280 кг./ха.

Босилекът потиска потенето, намалява активността на млечните жлези, има стягащо, успокояващо, антибактериално и противовъзпалително действие. Водният екстракт от прясна или сушена билка се употребява при липса на апетит, болки в стомаха, гадене, стомашно-чревни разстройства, незадържане на урина, болки в гърлото и най-вече при сърдечна невроза и неврастения, както и при простудни заболявания. Стритите печени семена се приемат при сърцебиене (тахиаритмия) и дизентерия. Външно, отварата се използва за изплакване при възпалителни процеси в гърлото и устната кухина. Нарязани свежи листа се налагат на туморни образувания и рани.

Бялата детелина е красива цъфтяща трева. Устойчива на натоварване. По-малко влаголюбива от другите видове треви. Коси се по-рядко. Ако не се коси, цъфтежа й е продължителен – от май до октомври, поради което се използва и като медоносен вид.Бялата детелина е красива цъфтяща трева, многогодишен, светлолюбив, тревист вид, който се развива добре и върху по-тежки и слабо кисели почви. Създаденият тревен чим е много атрактивен, с изключителни естетически показатели. Създава много здрав и гъст килим, тъй като е коренищен вид. Устойчива на натоварване. По-малко влаголюбива от другите видове треви. Коси се по-рядко. Ако не се коси, цъфтежа й е продължителен – от май до октомври, поради което се използва и като медоносен вид.
Подходяща за: Паркове, градини и дворове. За пряко слънце. За глинести почви и песъчливи почви. За рекултивация. За интензивно натоварени терени. За полета за паша на пчели.