•   Растенията произхождат от Южна Европа. По природа са многогодишни, но най-често се отглеждат като...

  • Многообразието от растения е жизнено необходимо на пчелите от ранна пролет до късна есен. Те предпочитат...

  •   Салвия – билката с безброй приложения.Салвията е едно от растенията, за които спокойно можем да кажем,...

  • Многогодишно тревисто растение, с разклонено, пълзящо, подземно коренище, от което в ранна пролет израстват...

 

Растенията произхождат от Южна Европа. По природа са многогодишни, но най-често се отглеждат като двугодишни или едногодишни. Изправените стъбла са груби и здрави. На височина достигат до 60 см и са разделени на възли и междувъзлия. Най-долните листа са широкоудължени и през първата година образуват розетка. Тези по стъблото излизат от възлите. Те са по-тесни, и колкото са по-на високо, толкова са по-дребни.
Цветовете са до 2 см в диаметър, прости или кичести. Събрани по 20-30 в топчести съцветия, които достигат до 10-12 см в диаметър. Цъфтежът е продължителен – от май до юли-август.
Има много сортове с различно оцветяване на цветовете, а поради лесното хибирдизиране вариациите са безкрайни.

Брадатия карамфил се развива най-добре на слънце и на дренирана почва. Размножава се чрез семена и често се самозасява.Студоустойчивост: студоустойчиви, -23.3℃ до -17.8℃ (зона 6 по USDA)
Достига размер: до 60 см. височина
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет - лято

Многообразието от растения е жизнено необходимо на пчелите от ранна пролет до късна есен. Те предпочитат свободата, лъхаща от полето и гората и я търсят независимо от разстоянията. Градината може да стане идеално място за паша, ако успеем да отглеждаме в нея последователно цъфтящи растения, любими на пчелите.
Дребосъци викат пчелите в тревата
Игликите, които бързо се настаняват и покриват големи площи на полето и в храсталаците край гората, може да се пренесат в градината край кошерите. Много е лесно с помощта на остър нож да разделим на части коренищата след прецъфтяването им и да ги настаним в двора. Не е за пренебрегване и глухарчето (радиката), ако е проникнало в градината. То ръководи и ориентира по час пчелите кога да събират прашец и нектар от жълтите му, приличащи на кошнички цветове, като ги разтваря и затваря в зависимост от слънцето и влагата. Събраният мед от глухарчета има наситено жълт цвят и приятен аромат.
Роднина на боба с царствен вид привлича отдалеч
Ако искаме рано цъфтящ полезен медоносен храст, без колебание ще си изберем златен дъжд (Laburnum vulgare).
Той е от семейство Бобови и лесно се възпроизвежда със семена, които са светло- до тъмнокафяви, сплеснати бобчета, с висока кълняемоспособност. Заети в лехи през есента, те безотказно покълват и се развиват.
Лабурномът е декоративен бързорастящ храст, достигащ размерите на малко дърво с височина 2 - 4 м. Обича слънчевите места. Към почвите не е взискателен. В края на март и началото на април цъфти с разкошните си гроздовидни цветове. Те са толкова изобилни, че изглежда навалян от пороен златен дъжд. Цветовете са златистожълти и му придават царствен вид. Пчелите го забелязват отдалеч и предпочитат. Златният дъжд е любима храна и на зайците.

Многогодишно тревисто растение, с разклонено, пълзящо, подземно коренище, от което в ранна пролет израстват къси цветоносни стъбла, носещи по една цветна кошничка, състояща се от жълти, езичести и тръбести цветчета. Семената са дълги около 3,5-4 мм., с хвърчилка от бели власинки. След цъфтежа се развиват няколко големи, заоблени, приземни листа, зелени и гладки отгоре, а от долната страна с белезникав мъх. Ако се приближи към тялото, долната повърхност на листата е топла, а горната – студена, от тук идва и руското название на растението „мать-и-мачеха” (майка и мащеха).

Цъфти през април и е едно от най-ранните медоносни растения. Цъфтежът продължава 30-40 дни. При благоприятно време, пчелите активно събират нектар и цветен прашец. Медопродуктивността е 13-22 кг. от хектар.

Отвара и тинктура от листата се пие при респираторни заболявания, кашлица, пресипнал глас, бронхит, бронхиална астма, а също и при възпалителни процеси на лигавицата на стомаха и червата, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, водянка и жълтеница. Пресен сок със захар в народната медицина се препоръчва да се пие продължително време при туберкулоза, гангрена и абсцеси на белите дробове. Външно се прилага под формата на лапи, лосиони и компреси при възпаление на вените и кожата, тумори, язви и възпалени рани, като успокояващо и дезинфекциращо средство.

 

Салвия – билката с безброй приложения.Салвията е едно от растенията, за които спокойно можем да кажем, че е универсален помощник в борбата с различни заболявания, козметични дефекти и с най-големия проблем на хората, откакто са се озсъзнали, като такива – стареенето. Салвията е позната под много наименования. Тя се среща най-често под името градински чай, с което се ползва главно в кулинарията. Салвията е не само много лековита билка, но и красиво цвете с уникален аромат, а също и подправка, която придава невероятен вкус на много ястия.

Салвия е растителен вид, който се среща в много разновидности, отличаващи се по форма на листата, по багрите на цветовете, по уханието и най-вече, като свойства. Една от най-опасните разновидности на растението е салвия дивинорум, която има силни халюциногенни свойства, предизвикващи еуфория и неконтролиран смях. Халюцинегенното действие на салвия дивинорум е краткотрайно, но с нея трябва да се внимава, защото има пристрастяващ ефект, както повечето психотропни субстанции.

Най-позната и с най-широко приложение е салвия официналис, чиито цветове са в наситено лилав цвят.Тя е вечно зелен храст, който вирее в южна Европа и средиземноморието, но успешно се отглежда и у нас, като градинско или саксийно цвете, което освен със своята красота пленява и със силния си въздействащ на сетивата аромат. Салвията намира огромно приложение в ароматерапията, когато се използва под формата на етерично масло. На нейното приложение в тази област ще се спрем подробно малко по-късно.

Какви са лечебните свойства на градинския чай?
Самото наименование на тази красива и чудодейна билка идва от латинското salveo, което в буквален превод означава спасение или лечение. Салвията се използва с огромен успех в народната медицина, където под формата на отвари и настойки лекува различни здравословни проблеми – от кашлица и астма до безплодие и понижено либидо. Салвията е мощен афродизиак, който засилва половата мощ при мъжете и лекува фригидност при жените.

Салвията или божигробски босилек, както също е позната тази билка има мощно антиоксидантно действие, поради което е наричана също билка за столетници. Тя спира окислителните процеси в клетките, причинени от вредното влияние на свободните радикали, които ни дебнат отвсякъде – изкуствени подсладители и оцветители в храната, вредни емисии в атмосферата и токсични отпадъци в питейната вода.

Салвията може да се прилага по много начини и всеки от тях е изключително ефективен. Приемана, като отвара тя спира възпалителните процеси, засягащи вътрешните органи, а под формата на компреси или настойки може да се използва външно при екземи, атрити и всякакви видове мускулни и ставни възпаления. Смята се, че салвията лекува дори генитален херпес и косопад. Приемана вътрешно, като напитка, билката има облекчаващо действие при язва и гастрит, докато външното приложение намалява потенето и регулира топлите вълни по време на климактериум.

Не можем да говорим за полезното действие на Салвия официналис, без да отделим специално внимание на нейното приложение в ароматерапията. Етеричното масло от салвия, особено в чист вид се ползва както за лечение, така и за разкрасяване, а наред с това и за подобряване на психичното състояние, като се въздейства на сетивата. Нека разгледаме свойствата и приложението на етериното масло от градински чай в ароматерапията.

Приложение на етеричното масло от салвия:
В листата на салвия официналис се съдържат 1.5-2% чисто етерично масло, притежаващо мощно кръвосъсирващо и противовъзпалително действие. Най-често използваните, под формата на етерични масла видове салвия са официналис и скларея. Маслата и от двете разновидности се извличат по метода на парната дестилация от свежите листа на растението. Основната разлика между маслата на двете растения е, че сортът скларея има успокояващо нервната система действие, докато официналис действа точно обратното – ободряващо и тонизиращо. Това е важно да се знае, когато се прилага ароматерапия вечер, преди сън.

Маслата от салвия скларея и официналис действат отлично, когато се прилагат чрез:
· Директно втриване в кожата

· Инхалации

· Компреси

· Като ароматерапия във ваната

· Масаж

· Вътрешно

Приложение на етерично масло от салвия скларея:
· Успокоява нервното напрежение, главоболията и менструалните болки – прилага се, чрез ароматерапия

· Лекува косопад, прекомерно омазняване и възпаления на скалпа – чрез директно втриване

· Лекува мускулни и ставни болки – прилага се чрез масаж, баня, инхалации и компреси

· Регулира цикъла – чрез компрес или вана

· Спира оплешивяването – компрес или директно втриване

· Спира стареенето на клетките – ароматерапия (вана и инхалации) и масаж

· Регулира кръвното налягане и лекува възпаления на лигавиците – чрез инхалации

· Лекува безсъние и тревожност – вана и инхалации

· Избистря погледа при замъглено зрение – инхалации и компрес, чрез разреждане в базово масло

Най-ефективният метод да се насладите по всички начини на полезното действие на маслото от салвия скларея е да добавяте няколко капки от него във ваната,в която да прекарате поне 20-30 минути. Това ще повиляе отлично както на някои заболявания на вътрешните органи, така и на състоянието на кожата, косата, мускулите и ставите. Не на последно място, топлата вана с масло от салвия ще ви помогне да се отървете от стреса и напрежението. Настроението ви мигновено ще се подобри, а сънят ще бъде дълбок и спокоен.

Приложение на етеричното масло от салвия официналис:
Както вече споменахме етеричното масло от салвия официналис действа възбуждащо и стимулиращо на сетивата, поради което не е редно да се използва вечер. То действа, като мощен афродизиак еднакво добре и при мъжете и при жените. Прието под формата на топла баня, масаж (разредено с базово масло) или инхалации, маслото от салвия официналис е чудесно решение да се заредите с енергия и тонус преди важен и натоварен ден.

Етеричното масло от официналис възбужда апетита, подсилва имунната система, има изразено диуретично и антибактериално действие. В козметиката чисто масло от салвия официналис се ползва за стимулиране растежа на косата. То успешно регулира мастната секреция, като намалява омазняването на скалпа и косопада, но условието в този случай е маслото от салвия официналис да се използва в разреден вид, като се добавят няколко капки от него в базово масло от пшеничен зародиш, бадемово масло или чист зехтин.

Многогодишно тревисто растение с пълзящи стъбла, които се окореняват на възлите. Стъблата са изправени, високи 5-20 см., с власинки. Листата имат дълги мъхести дръжки и се състоят от три яйцевидни, назъбени листчета. Цветовете са бели, събрани в щитовидно съцветие. Плодовете са с формата на лешник, разположени на яйцевидно яркочервено цветно легло.

Цъфти от края на май до средата на юни. Пчелите събират нектар и цветен прашец. Ягодата им осигурява поддържащ медосбор. Медопродуктивността е от 13 до 40 кг. от хектар.

Запарка от плодове и листа се предписва като жлъчегонно средство, има и диуретичен ефект. Корените притежават стягащо, кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Същите свойства са присъщи и на листата. Те също имат антисептично, обезболяващо и ранозаздравяващо действие и способността да намаляват отделянето на пот. Сок, запарки и отвари от плодове на горска ягода се използват като потогонни средства, утоляват жаждата, подобряват апетита, имат някои антимикробни свойства и се прилагат външно за лечение на кожни заболявания, порязване, малки рани и екземи, за отстраняване на кожни петна, лунички и акне.