• Субстрат: Смес от оптимална пръст или TKS 2 и малко градинска пръст. Поливане, торене: През лятото се поддържа...

  • Бял маргаритТова е силно разклонен храст с гъста, много облистена корона, висок 1,5-2 метра. Клонките са леко...

  • Фацелията е вид, който спада към групата на специалните медоносни растения. Отличен медонос, отделящ големи...

  • Семената на съвременните сортове съдържат 40-52% слабосъхнещо масло, до 20% белтъчини и над 17% въглехидрати....

Пчели

Работа на пчелина през месеците Ноември и Декември

Това са най спокойните месеци за пчеларя. Всички преки работи по пчелите трябва да са приключили. Семействата зазимени с достатъчно мед, спокойно очакват студовете.От време на време правете оглед на мишите предпазители. Ако забележите миши изпражнения по прелката, отворете за бързо кошера за да прогоните нашественика.

Пропусналите профилактичното третирането срещу Nosema apis и Nosema ceranae, могат да го направят в началото на Ноември с препарата НОЗЕВИТ + или ВИУЗИД . Третирането с Нозевит + се прави като в 200 мл сироп, добре е да бъде инвентиран, се поставя 1 мл от препарата. Опреацията се повтаря след 10 дни.

Третирането с Виузид се извършва също през десет дни, но дозата е 1.5 милилитра препарат в 200 милилитра сироп.

Направете последните бързи прегледи за наличие на достатъчно количество мед в кошера. Опитният пчелар може с повдигане на задната част на кошера да определи дали са достатъчни запасите. Ако няма достатъчно запаси, през месец ноември може да подхраните пчелите с инвентиран сироп, слагайте малки дози 300 – 400 милилитра затоплен инвентиран сироп.Внимание не разреждайте течността . Не подхранвайте с мед ще предизвикате кражби в пчелина. При липса на пило, пчелите складират сиропа близо там където ще бъде сформирано зимното кълбо. Качественият инвентиран сироп не кристализира и може да замести меда в зимните месеци. При пчелни семейства семейства, които нямат сформирани медени венци може да се постави твърда храна. За по лесно поставяне ползвайте дървени две сантиметрови надставки над тях поставете брезент. Така затоплени и подхранени пчелните семейства зимуват без проблеми.

Не забравяйте последното третиране срещу акара с препарата Оксалис, добре е това да остане в средата на Ноември, затоплете течността преди да третирате.
Сега е времето за подготовка на рамките, сковаване, пробиване и отелване. Може и да залепите или монтирате восъчните основи. В хладните дни може да стопите и преработите восъка добит по време на сезона.

Преглеждайте складираните пчелни рамки, ако не сте ги обработили с В-401, може да ги предпазите с мравчена или оцетна киселина. За опазването на изградените пити, може да се ползва и сяра във вид на серен диоксид. Внимавайте за наличие на мишки в помещението, където съхранявате питите.