• Субстрат: Смес от оптимална пръст или TKS 2 и малко градинска пръст. Поливане, торене: През лятото се поддържа...

  • Бял маргаритТова е силно разклонен храст с гъста, много облистена корона, висок 1,5-2 метра. Клонките са леко...

  • Фацелията е вид, който спада към групата на специалните медоносни растения. Отличен медонос, отделящ големи...

  • Семената на съвременните сортове съдържат 40-52% слабосъхнещо масло, до 20% белтъчини и над 17% въглехидрати....

Пчели

Дезинфекция на кошерите


Основните неща, които тряба да се спазват:
- основно почистване на кошера от восък, клей и всякакви други остатъци
- разполагане на място, което се нагрява добре от слънцето
- дезинфекция с горелка
Това изглежда достатъчно и не е трудно осъществимо.
Но дали наистина това е напълно достатъчно?

Сода каустик на кристали (Снимка: Walkerma)
Дезинфекцията има за цел да унищожи болестотворните организми в околната на пчелите среда, за да може да се елиминира потенциална опасност от заразяване. На дезинфекция подлежат не само кошерите, но и инструментите, а също и дрехите и ръцете на пчеларя. Много подробна информация може да се намери на страницата на pcheli.net
Изборът на средство и начин за дезинфекция зависи от това дали се цели профилактика или обеззаразяване след открито заболяване и премахване на карантината. При профилактичните почистване през есента и пролетта механичното почистване и обгарянето са достатъчно ефикасни мероприятия. За борба със заразните заболявания обаче е важно да се предприемат и допълнителни мерки - чрез дезинфекция с химични средства. Най-добрия начин е потапяне на частите на кошера в горещ 2 до 4% разтвор на сода каустик. След което тези части се измиват обилно с вода. Дезинфекцират се и годните за употреба рамки (при установяване на американски гнилец - се унищожават). Дезинфекцията се извършва чрез напръскване с 5-10% разтвор на формалин или 3% оцетна или мравчена киселина смесена с кислородна вода в съотношение 1:1. Важно е разтворът да проникне до дъното на килийките, след което питите се затварят плътно и се оставят така за няколко часа при температура 25-30 градуса или в добре уплътнен кошер на слънце. Преди употреба тези пити се оставят на открито за да се проветрят. Мястото на болните кошери също се дезинфекцира чрез обгаряне (подпалване на слама) и прекопаване.
За дезинфекция на инструментариума също се препоръчва разтвор на формалин (5-10%)
В борбата с гнилцовите заболявания ефикасни са натриев карбонат (калцирана сода), натриев хидроксид (сода каустик), които са допустими за използване и в биологичното пчеларство.
Важно е да се унищожат всички отпадъци след почистването на кошера - чрез изгаряне, за да се елиминират възможностите за евентуална зараза.

Препарати:
Съществуват и редица препарати, които са разработени за дезинфекция при различни заболявания:
- Фунгисан на Примавет - за дезинфекция при аскосфероза (варовито пило) и аспергилоза (каменно пило).
- Beeguard на Modern Beekeeping - подтиска развитието на гъбички, плесени, бактерии и др. Използва се за дезинфекция на празни кошери, рамки и инструменти