Пчели

Грижа за пчелите през ноември

 

Тези насекоми, които са прекарали зимата добре, по-продуктивни, през пролетта по-бързо се развиват и по-добре се размножават. Пчелите през ноември вече не са толкова активни, и основната работа на пчеларя са насочени към изолация на кошери и обучение зимовников.Трябва да се отбележи, че подготовката за зимния период насекоми започват от лятото. Те са добити питателна храна. Запаси от пчелен мед-складирани в горната част и контейнерите капачки от восък. Това не позволява на кристализация в сух период и предпазва от влага. Прополис пчелите са погребани цепка.Място, където се формира клуб, се определя в зависимост от няколко фактора:

насекоми винаги се обединяват в близост до източник на топлина;

                                                формирането на клуба се случва на тези питите, които са разположени по-ниски запаси от мед;

клубът се формира в кошера.
Кошерите могат да се поберат в къщи,  отопление и неотопляеми помещения и на открито, в специален кожух.Всеки пчелар сам решава къде по-добре да оставите на кошерите през зимата

 Има определени изисквания:

Не трябва да се гризачи.
Това трябва да бъде сухо помещение (граници на влажност 75-85%).
Размерите трябва да бъдат такива, за да може вески   пчелар  да има възможност да се обърне към всякао пчелно семейство.
Температурата трябва да бъде от +1 до +6 °C.
В помещението трябва да има добра вентилация, но в същото време е забранено, за да проникне никаква светлина.
Това е интересно: Инструкция за самостоятелно вземане на павилион за пчели с рисунки
В помещенията кошери са по рафтовете на магазините, които трябва да бъдат от глинени пода на разстояние 15-20 виж Кошерите могат да се прибират един върху друг. Ако семейството остават да прекарат зимата на улицата, специално внимание трябва да се обърне на отоплението . Отвън кошерите могат да бъдат покрити с парцали, покрити с мъх,  както и на върха на затопляне лежи водозащитен материал (филм, топола и т.н.). Пчелинът се защитава от външни проекти. Поставя се защита от синиц.

Не трябва да се бърза в ноември кошерите веднага се скрие в партии. Ако в първата половина на месец студено време, не е изключено, че в средата на топъл и насекоми трябва да излетят за предварително зимните месеци пречистващ изпитателен полет.

 


Ако са  подслушвани пчелите ежедневно първите три дни, след това — един път в седмицата,  което не си струва да се смущават. Ако  са много  шумни, означава, че има  дискомфорт. ,който може да бъде породен от няколко фактора:

висока или ниска температура;
разрушена клетка или разбито гнездо;
лоша вентилация;
проникваща светлина;
пчелите могат да попречат и на фоновия шум.

След отстраняване на причините за дискомфорт насекоми веднага утихнат. Ако при прослушване на пчелните кошери всичко е в ред, пчеларят може да бъде спокоен за пчелина. Струва си да се отбележи, че най-добре е пчелните семейства презимуват в дивата природа, като по този начин те са закалени и по-малко се разболяват. Пчелин през ноември, носи не твърде много проблеми, но пчеларите трябва да знаете много нюанси, за да се подготвят за зимата.