• Субстрат: Смес от оптимална пръст или TKS 2 и малко градинска пръст. Поливане, торене: През лятото се поддържа...

  • Бял маргаритТова е силно разклонен храст с гъста, много облистена корона, висок 1,5-2 метра. Клонките са леко...

  • Фацелията е вид, който спада към групата на специалните медоносни растения. Отличен медонос, отделящ големи...

  • Семената на съвременните сортове съдържат 40-52% слабосъхнещо масло, до 20% белтъчини и над 17% въглехидрати....

Пчели

Как да се грижим за пчелите през Септември

През месец септември имаме 3 важни дейности, които да направим на пчелина – опазване на пчелите от нападения; създаване на голям запас от храна и третиране на пчелите за болести и акари (ако досега не сме го направили).

Пилото намалява, като вече заема по 2-4 пити в семейство. Пчелите са изгонили търтеите от кошерите и засилват охраната на прелката. Битките и кражбите са често срещано явление. Време е да се сложат мишепредпазителите на входовете на кошерите.

Фенологичен календар
През месец Септември идва есента, но температурите са все още доста високи. Валежите са минимални, пашата е вече изключително ограничена. Пчелите мислят за опазване на запасите, но все още внасят някакъв прашец и нектар. През месец Септември зацъфтяват или продължават да цъфтят слънчогледа, цикорията, астрите, мразовеца, червения маргарит, магарешкия бодил.

 


Също така цъфтят бръшлянът, земната ябълка, водното пипериче, звездоглавката, ментата и други. Пчелите търсят гроздов сок от дини, грозде, опадали плодове и т.н. Там където ливадите се поливат или при неочаквани валежи, може да има късна паша от бяла детелина, глухарче и люцерна, оставена за семе. Но като цяло вече няма голямо нектароотделяне в природата

Нашите задачи през месец Септември се свеждат до няколко неща:

Бърз преглед и преценка на всички пчелни семейства
Създаване на достатъчен хранителен запас в кошера
Опазване на пчелите от болести, акари и оси
Нека сега да видим по-детайлно основните неща за това как да се грижим за пчелите през септември:

Бърз преглед и преценка на всички пчелни семейства

Главният преглед сме го направили през август. През първата десетдневка на Септември е добре да направим още един, последен преглед за тази календарна година. Този преглед го правим много бързо, защото има опасност от нападение. Следим за наличието на майката и количеството на пилото и запасите. Можем да си запишем данните на лист или в тетрадка, за да можем впоследствие да преценим на спокойствие как да процедираме с всяко отделно семейство.

Обединяваме слабите семейства със стари и некачествени майки. Най-добре е да ги обединим със средни по сила семейства. Самото обединение можем да направим с уеднаквяване на миризмата с ВанковРой, като предварително сме осиротили слабото семейство от поне 3 часа. Можем да ползваме и вестник между двата корпуса с пчели, които ще обединяваме.

По време на прегледа, подреждаме гнездата на пчелните семейства. Най-добър ефект има разполагането на гнездото към по-топлата страна на кошера. Там ще има по-дълго огряване през деня от слънцето, което е много важно през зимните месеци.

 


Как да удвоим броя на кошерите за една година – примерна стратегия

Създаване на достатъчен хранителен запас в кошера
В случаите на недостатъчен запас от мед, трябва да подхраним нуждаещите се пчелни семейства. Това правим с гъст сироп, с по-голямо количество наведнъж, като се стараем до 15-20 септември да сме приключили с набавянето на зимните запаси. По този начин ще използваме старите пчели, които ще преработят захарния сироп. Преди подхранването, стесняваме семействата на толкова пити, на колкото ще зимуват пчелите. Добре е всички пити да са добре покрити от пчели.

 


Ако сме изпуснали сроковете за подхранване със захарен сироп, можем да използваме инвертиран сироп. С него дозапасяваме пчелните семейства през Септември и Октомври.

 


Опазване на пчелите от болести, акари и оси
Месец Септември е последният възможен месец, в който трябва да третираме нашите пчели против вароатоза и нозематоза. Ако това не сме го направили досега разбира се. Изключваме третирането с накапване с оксалова киселина през Октомври или Ноември, защото това третиране има за цел да доизчисти останалите акари. Вижте още за третирането против акари и нозематоза.

Поради разко намалото нектароотделяне и прашецоотделяне в природата и поради заложените инстинкти при пчелите, те започват все повече да засилват охраната на прелката. Сега е моментът да стесним размера на входа, както и да поставим мишепредпазителите (ако не сме го направили досега). По този начин пчелите много по-лесно ще охраняват своите кошери от пчели-крадци и от оси и стършели.

През месец Септември, ние като пчелари вече не сме много натоварени с различни задачи на пчелина. Затова е добре да помислим за създаването на нов инвентар, който ще ни трябва през следващия пчеларски сезон.