Работа на пчелина през месец Февруари

Този месец е типично зимен. Това обаче не пречи пчелите да са вече активни. Във всяко нормално пчелно семейство вече има пило. Ако пчеларят не е осигурил достатъчно мед, през този месец има опасност от загиване на пчелни семейства.
След първата седмица може да поставяте пити над пчелното гнездо. Препоръчвам храната – Протеинова бомба, произведена от фирма Вечни пчели ООД .

Тя е с много голям процент протеини, витамини и микроелементи. Важно е в този период пчелите да е поемат белтъчини, това ще стимулира пчелната майка за повече пило.
Не преглеждайте пчелните семейства, дори и времето да е топло. Всяко отваряне на кошера е излишен стрес за пчелите. Преценка на състоянието на пчелните семейства трябва да става по външни белези и ако е наложително, тогава да се отваря кошера.
Направете така, че отгоре семействата да са добре изолирани. Сега топлината и спокойствието са много необходими за вашите пчели.

И в други публикации съм изказвал отрицателно мнение за хранилките тип табли, които са с размерите на 10 рамки кошер.

Те са проводник а не изолатор, правят конденз и крайните пити мухлясват. Някои пчелари хранят със суха захар поставена в турбо хранилките, това е голяма грешка.

Ако искате да имате силни и здрави семейства над ,, Протеиновата бомба “ поставете ЗАТОПЛЯЩ ПЛАТ .

През този месец са първите очистителни облитания. Нормалните семейства облитат задружно и за кратко време. Екстрементите, които отделят са малки, във вид на петна и са далеч от кошера, може да ги забележите върху автомобили, върху капаците на съседните кошери.

Ако забележите диарачни петна по прелките, това знак, че семейството е с Нозаматоза.

В подходящо време прехвърлете семейството в нов кошер, а стария дезинфекцирайте с препарата ,, Чист кошер ‘‘ / Hive Clean / . С този препарат напръскайте и питите, които ще поставите в кошера.

 

Ако установите семейство без майка не се опитвайте да го спасите, най добре е да обедините това семейство с по – силно .

Поставете семейството без майка над нормалното семейство, като поставите два листа вестник между тях. След няколко дни семейството без майка ще се обедени с нормалното.

По този начин ще имате едно силно семейство, което ще ви даде много мед и поне една отводка.

Към края на месеца, препоръчително е да се третира с препарата ОКСАЛИС, така ще елиминирате евентуално презимувалите акари.

В този месец ще видите първите пчели с цветен прашец. Със затоплянето на времето започват да цъфтят кокичета, от тях пчелите събират нектар и прашец. При по – топло време, почва цъфтежа на леската, дърветата отделят обилно прашец и се посещават масово от пчелите. Не по малко атрактивен за пчелите е минзухара . На южни склонове на закътани места минзухара цъфти и привлича пчелите с нектар и прашец.

През февруари, пчелите стават по- активни освобождават и полират килийки за снасяне на яйца от страна на пчелната майка. В нормалните семейства, вече има разно възрастово пили.

В полистеролните кошери в този период сме наблюдавали 4 – 5 пчелни пити с пило. В дървените кошери пилото е 1 – 2 пило.

Препоръчваме ПОЛИСТЕРОЛНИТЕ кошери особено за райони с по оскъдна паша и паша в ранните пролетни месеци. В планинските и полупланинските райони с тези кошери ще увеличите добива на мед с 100%. Ако правите отводки ще сте с двадесет дни пред своите колеги с дървени кошери.

Направете проба с 2- 3 кошера на фирмата Paradise Honey ще се уверите сами. Вижте ТУК

Най важното, през този месец на 10 февруари е празника на пчеларите Свети Харалампий, почерпете с червено вино за здраве и берекет.