Независимо от добрите грижи, които е положил за пчелните семейства през есента,пчеларят трябва да ги контролира и през зимата, за да се избегнат някои неблагополучия и да се осигури доброто им зимуване.Особено важно е след бури и валежи да се пости пчелинът. Пчелите са събрани в кълбо и са в полу-активно състояние.Те се движат бавно към хранителните запаси, прогризвайки похлупачетата на килийките с мед, който изразходват много пестеливо. През този месец в повечето райони на страната има няколко периода на затопляне на времето.Макар и кратки (по няколко дни или часове на деня), те могат да бъдат добре използвани за пълно облитане на пчелите, което е много важно за по-нататъшното нормално зимуване и активизиране.Резултатите биха били още по добри, ако то става масово.Когато температурата се повиши над 12 градуса и част от пчелите излетят навън, трябва леко да се почука по кошера, за да излетят и останалите. Преди облитането пред кошерите трябва да се осигури сух терен, без сняг и вода, като се поставят подръчни материали.При това облитане опитният пчелар може до голяма степен да установи състоянието на пчелните семейства.Дружното и енергично излитане показва, че семейството е добре.Ако пчелите излизат поединично, бавно пълзят около входа, това показва, че нещо не е наред – липсва храна, има прекомерна влага в кошера, заболяване и др.

По изверженията на пчелите при очистителния полет също може да се съди за състоянието на семейството.Ако има едри тъмно-кафяви до черни диарични петна около кошера и особено по стените му, семейството не е в добро състояние. Зимното облитане на пчелите има и важно санитарно-профилактично значение, понеже част от изтощените и заболели пчели, след като излязат от кошера не се връщат и по този начин се намалява заразата.Обикновено през втората половина на Февруари майките в някой семейства започват да снасят яйца.Сега пчелите са принудени да поддържат в центъра на кълбото температуратура до 35 градуса.Ето защо затоплянето на гнездото има много голямо значение.Пчелните семейства не трябва да се безпокоят, като се отварят кошери от любопитство, дори и времето да е топло.Пчелите на семействата, чийто майки са започнали да снасят яйца, започват да излизат при невисока температура (9-10 градуса) и донасят прашец от ранните пролетни растения и вода.Пчелите от нередовните семейства също излизат, но са блуждаещи и не носят нищо.С появяването на пилото, пчелите се активизират. За бързото развитие на пчелното семейство през пролетта много важно е да се направи осведомителен преглед.За различни райони на страната той се извършва по различно време между втората половина на Февруари и първата на Март, в тихо, слънчево и топло време при температура на въздуха над 12 градуса.Целта на прегледа е за кратко да се установи какво е състоянието на всяко семейство и да се подпомогнат незабавно тези, които се нуждаят.Проверяват се количеството и качеството на хранителните запаси, наличието на майка, влага и топлина в кошера, смъртност и здравословно състояние на пчелите. Необходимо е пчелните семейства да се наблюдават – външно за изместване на покриви и цели кошери, облитане на пчелите, и вътрешно – чрез прослучване с гумена или пластмасова тръбичка.Това трябва да стане няколко пъти през месеца.Колкото по-често, толкова по добре.При прослушване трябва да се чува само тихо и постоянно шумолене.Отделни звуци са признак на някакво неблагополучие в гнездото.На съмнителните се оказва своевременно помощ, като се премахнат причините за неспокойствието. Много важно е входът на кошера да бъде почистен.С увит тел или пръчка, след като се отстранят мишите предпазители се почиства дъното от труповете и отпадъци, за да могат пчелите спокойно да излизат и да влиза свеж въздух в кошера.

Да се следи в кошера да не влизат мишки.Признаците са наличие само на главички и крачка от умрели пчели. Пчелните семейства, който са зазимени с достатъчна и доброкачествена храна, не е необходимо да се безпокоят през тези два месеца.Пчеларят трябва да знае за всяко семейство колко храна има и докога ще му стигне.При недостиг се дава медено-захарно тесто, или от готовата храна по магазините.През есента в много райони на страната (пчелните семейства бяха зазимени с малко хранителни запаси, майките до късно снасяха и пило имаше до началото на декември) и затова е необходимо да се подхранят. Пчеларят не бива да се безпокои, ако снеговалежът е голям и е натрупал дебела покривка около кошерите.Снегът не опира до кошера, а около него се образува въздушно пространство, което е много благоприятно за зимуване на пчелите.Ако има замръзване около входа, то трябва да се почисти. През зимния период трябва да се прегледа както старата, така и новата пчеларска литература. Нужно е да се ремонтира инвентарът, да се поправят повредените кошери, да се дезинфекцират с горелка и да се боядисат. За по-големи пчелини сега трябва да се подготвят рамките и да се постави телът.Пресните восъчни основи, особено по тънките не бива да се залепват, защото лесно се срязват от шпорчето.Восъчните основи трябва да престоят 2-3 месеца и тогава да се монтират.Необходимите за активния сезон основи трябва да се набавят още сега.Прибраните в склада пити могат да се поставят в помещение с ниска температура или течение , където восъчният молец загива.Да се пазят от мишки, които ги прояждат и след това пчелите не ги усвояват. Нужно е да се набележат мероприятията за борба с вароатозата , защото тя отслабва и ликвидира пчелните семейства.