• Основните неща, които тряба да се спазват:- основно почистване на кошера от восък, клей и всякакви други...

  • Примамка гел за роеве Празен кошер,тръвна поставен на подходящо място се намазва със гела във вътрешната...

  • APICALM - гориво за пушалки от натурални съставки с бавно изгаряне и безвреден дим. Горивото за пушалки APICALM...

  • Bee Tonic-балансиран поленов екстрат,който повишава устойчивостта на пчелите и ларвите срещу...

Дезинфекция на кошерите


Основните неща, които тряба да се спазват:
- основно почистване на кошера от восък, клей и всякакви други остатъци
- разполагане на място, което се нагрява добре от слънцето
- дезинфекция с горелка
Това изглежда достатъчно и не е трудно осъществимо.
Но дали наистина това е напълно достатъчно?

Сода каустик на кристали (Снимка: Walkerma)
Дезинфекцията има за цел да унищожи болестотворните организми в околната на пчелите среда, за да може да се елиминира потенциална опасност от заразяване. На дезинфекция подлежат не само кошерите, но и инструментите, а също и дрехите и ръцете на пчеларя. Много подробна информация може да се намери на страницата на pcheli.net
Изборът на средство и начин за дезинфекция зависи от това дали се цели профилактика или обеззаразяване след открито заболяване и премахване на карантината. При профилактичните почистване през есента и пролетта механичното почистване и обгарянето са достатъчно ефикасни мероприятия. За борба със заразните заболявания обаче е важно да се предприемат и допълнителни мерки - чрез дезинфекция с химични средства. Най-добрия начин е потапяне на частите на кошера в горещ 2 до 4% разтвор на сода каустик. След което тези части се измиват обилно с вода. Дезинфекцират се и годните за употреба рамки (при установяване на американски гнилец - се унищожават). Дезинфекцията се извършва чрез напръскване с 5-10% разтвор на формалин или 3% оцетна или мравчена киселина смесена с кислородна вода в съотношение 1:1. Важно е разтворът да проникне до дъното на килийките, след което питите се затварят плътно и се оставят така за няколко часа при температура 25-30 градуса или в добре уплътнен кошер на слънце. Преди употреба тези пити се оставят на открито за да се проветрят. Мястото на болните кошери също се дезинфекцира чрез обгаряне (подпалване на слама) и прекопаване.
За дезинфекция на инструментариума също се препоръчва разтвор на формалин (5-10%)
В борбата с гнилцовите заболявания ефикасни са натриев карбонат (калцирана сода), натриев хидроксид (сода каустик), които са допустими за използване и в биологичното пчеларство.
Важно е да се унищожат всички отпадъци след почистването на кошера - чрез изгаряне, за да се елиминират възможностите за евентуална зараза.

Препарати:
Съществуват и редица препарати, които са разработени за дезинфекция при различни заболявания:
- Фунгисан на Примавет - за дезинфекция при аскосфероза (варовито пило) и аспергилоза (каменно пило).
- Beeguard на Modern Beekeeping - подтиска развитието на гъбички, плесени, бактерии и др. Използва се за дезинфекция на празни кошери, рамки и инструменти

Примамка за роеве

Примамка гел за роеве

Празен кошер,тръвна поставен на подходящо място се намазва със гела във вътрешната страна и входа .Намазването се повтаря на всеки 10-15 дни.

Пчелни продукти

Bee Tonic-балансиран поленов екстрат,който повишава устойчивостта на пчелите и ларвите срещу заболявания.Прилага се през двата периода на развитие на пчелното семейство,в моменти когато е налице липса или недостиг на прашец,за зимно хранене ,стимулиране на царицата за снасяне на яйца и на пчелите в грижите им за ларвите.По 5мл.от продукта се добавят към 1л.захарен сироп или 1кг подхранка меднозахарно тесто .

APICALM гориво за пушалки

APICALM - гориво за пушалки от натурални съставки с бавно изгаряне и безвреден дим. Горивото за пушалки APICALM представлява смес от естествени съставки, като изгарянето му е бавно и с безвреден дим, който не дразни пчелите. Продуктът е екологично чист, ефективен и с гарантирано качество.

Природни средства срещу вароатоза и нозематоза

Природни средства срещу вароатоза и нозематоза. През дългите години, през които се занимавам с пчеларство, през цялото време търсих природни средства за борба с кърлежите вароа. Проучвах много и различни материали в пчеларската литературата за да избера от тях най-ефективните за тази цел растения. С разговорите си с различни пчелари разбрах, че може успешно да се преборя с вароатозата с помощта на дива калина. Наистина след опушване с дим, получен при нейното изгаряне, паразитите се посипват, както след обработка с бипин.

Внимание! При използване на дим от изгарянията на дива калина, може да се отровят пчелите, затова трябва да се внимава при дозировката. Не е препоръчително да се използват току-що събрани цветове от калина. Миналогодишните цветове са по-добрия вариант.

Процедурата по опушването на пчелите е проста. В пушалката върху разгорени въглени поставям шепа сухи цветове от калина, а след това пускам няколко кълбета дим под пчелното гнездо. Първите кълбета дим обикновено имат зелен цвят. За контрол над посипващите се акари, на дъното може да поставим лист, намазан с растително масло. Според някои наблюдения се установява падане на мъртви кърлежи, както в случай на употребата на бипин. Но за разлика от използването на този препарат, опушването на пчелите с дим от дива калина може да се прави в което и да е време от активния сезон, даже и при наличие на магазинни надставки по време на медосбора, тъй като на състава и вкусовите качества на меда това обработване не оказва влияние.

Тъй като аз успешно използвам луга (пепелива вода) за лечение и профилактика на заболявания на пчелите от нозематоза и гнилцови заболявания, то направих експеримент за да определя нейното въздействие и на акарите. В началото на активния сезон, през пролетта пчелите продължително време употребяваха сироп с някакво количество луга. Предварително в лугата разтворих прополис. Този разтвор добавях в сиропа. През лятото в тези пчелни семейства нямаше акари нито върху пчелите, нито върху търтеите, нито в търтеевото пило. През август им направих проверка за наличие на кърлежи. За целта няколко пчелни семейства ги обработих с дим от дива калина. Акари се посипаха само в две семейства и то не повече от десетина във всяко. По-рано, когато не давах на пчелите подхранващ сироп с луга, кърлежите падаха в голямо количество. Може да се предположи, че подхранването с добавяне на луга в сиропа действа пагубно на акарите, а тези, които паднаха, при обработката в края на лятото, е възможно да са попаднали в семейството вече след пролетното подхранване.

На мен ми провървя да намеря съвършено безвреден способ за освобождаване на пчелите от вароатозата в процеса на тяхното лекуване от назоматозата и гнилеца с помощта на лугата. Благодарение на прилагането на този начин на третиране на моя пчелин няма вароатоза.