Как да опазим пчелите от болести и отравяния през месец април ?

Как да опазим пчелите от болести и отравяния през месец април ?

На пчелина през месец април

Жалко но е факт, че през този месец пчелите страдат най- много от алчността и невежеството на хората. Безпардонни арендатори пръскат по време на цъфтежа овощните култури, пръскането на рапицата по време на цъфтежа, вече не учудва никой. Не по малко виновни са и дребните земеделци, които пръскат с инсектициди своите овошки по време на цъфтежа.

Никакви административни мерки до този момент не са спрели масовото отравяне на пчелите.

Без да ползвам някаква статистика, спокойно мога да заявя, че от пръсканията по земеделските масивите загиват повече пчели, отколкото всичките болести по пчелите взети заедно.

От години се повтаря едно и също без да има подобрение в полза на пчелите и пчеларите.

За това във всяко населено място пчеларите трябва да се обединят срещу общата опасност.

Кмета на населеното място не може да откаже съдействие, така поне ще се знае кога ще се пръска и с какво. Знам, че във връзка с тази идея има много скептицизъм но трябва да се почне от някъде.

Ако все пак се стигне до отравяне, трябва да се вземат конкретни мерки, ако се отчаете и зарежете всичко, пчелите много трудно ще се възстановят.

При отравяне на пчелите редуцирайте пчелните пити, излишните съхранете на склад или зад преградната дъска. Ако пчелите не могат да покрият пилото, пожертвайте тези пити. В противен случай ще тръгна гнилостни процеси, които ще доведат до други болести.

През месец април загиват от естествена смърт всички пчели, които са прекарали зимата, това още повече утежнява положението на отровените семейства.

Подхранвайте с малки дози инвентиран сироп,засегнатите пчелни семейства. Може да добавите Виузид, което ще елиминира опасността от вирусни и нозематозни заболявания.

Пчелните семейства, които имат късмета да не са напръскани с отрови, през този месец имат прогресивно развитие. Младите пчели се увеличава за сметка на старите презимували пчели.

Вече се забелязва градеж и побеляване на питите.

ВНИМАНИЕ не бързайте с поставянето на восъчни основи. Наблюдавайте нощните температури, трябва да са над 15 градуса по целзий. При ниски нощни температура пчелите прогризват восъчните.

Продължение за опастностите, които дебнат пчелите очаквайте на 5 април