Как да се грижим за пчелите през Март – полезни съвети

Как да се грижим за пчелите през Март – през месец март настъпва пролетта, както и началото на по-активните пчеларски дейности на пчелина. 

През денят температурата се повишава над 10-12 С°, като стига понякога 22-26 С°, което е предпоставка за добър летеж и донасяне на прашец и вода.
През месец март зацъфтяват много медоносни и прашецодайни растения, храсти и дървета. Най-важните от тях са леска, дрян, минзухар, елша, бряст, ива, бадем, джанка, кайсия.

Също така можем да добавим и други растения като кукуряк, сребрист явор, жълт гарвански лук, ароматен нокът, синец, чимшир, подбел, иглика, миризлива теменуга, великденче, черна топола, зарзала и други.

Глухарчето също малко по малко започва да се появява. През месец Март можем да засеем фацелия. Тя започва да цъфти приблизително 45-50 дни след засяването. Затова можем да планираме кога да я засеем. Можем да засеем на 2-3 етапа през 6-7 дни, с цел удължаване на цъфтежа. В зависимост от времето, влагата и надморската височина, фацелията отделя между 20 и 35 кг от декар, а понякога и доста повече.

 

Цялото това разнообразие от медоноси и най-вече от прашецоотделящи растения, активизират пчелите неимоверно много. През месец Март започва цялостното обновяване на зимните с летните пчели.

Работа на пчеларя през Март – как да се грижим за пчелите през Март
През месец Март нямаме кой знае каква работа на пчелина. Но имаме няколко основни задачи, които със сигурност трябва да извършим, за да сме сигурни в бъдещото благополучно развитие на нашите пчелни семейства. А именно:

Основен преглед
Стесняване и затопляне на гнездото (при необходимост)
Подхранване и стимулиране на пчелните семейства
Профилактични мерки против болести
В общи линии, това са най-важните ни задачи на пчелина през Март. Започваме с основния преглед. Той има за цел да се види какво е състояните на различните пчелни семейства. Следим за наличие на майка, запечатано и открито пило, наличие на медови и прашецови запаси, количество пчели. Обръщаме внимание на качеството на пчелната майка. Когато в пчелното гнездо има много работническо пило, разположено по питите плътно (без пропуски) под формата на кръг или елипса, то можем да сме сигурни, че пчелната майка е млада и качествена.

 

Как да правим пчелни майки за собствени нужди
Работим в хубаво, по възможност безветрено време, с температури над 14-15 градуса. Работим спокойно и внимателно, като се стремим да сме бързи в прегледа. Можем да си водим записки за параметрите на всяко пчелно семейство. А в последствие да използваме записките и да наблегнем индивидуално на различните нужди на семействата.

Можем да комбинираме пролетния преглед с почистване и дезинфекция на дъната на кошерите. Ако сме с мрежести дъна, ние няма да имаме кой знае каква работа. Но при плътното дъно, през пролетта има доста опадали остатъци от зимата, които е добре да почистим.

Затова можем да почистим и дезинфекцираме дъната на кошерите с помощта на добре познатата ни бензинова (газова) горелка и остър нож или шпатула. Това разбира се е възможно при кошерите с отделящо се дъно. Ако работим с един стандарт кошери, можем да използваме едно допълнително чисто дъно, което да поставим още на първото прегледано семейство. След това обгаряме хубаво неговото дъно и го ползваме за второто семейство, като махаме неговото дъно. Целта ни е да не губим време при обгарянето на всяко дъно и да не безпокоим твърде дълго пчелите.

 

Можем да ползваме и гореща сапунена вода или 4%-ен разтвор на формалин. Но не е много препоръчително, пък и принципно горелката върши чудесна работа. Събираме всички отпадъци в кашонче, което изгаряме след привършване на основния преглед в пчелина.

Стесняване и затопляне на гнездото (при необходимост)
Стесняване и затопляне на пчелните семейства през пролетта - как да се грижим за пчелите през Март
Това мероприятие правим при по-слабите пчелни семейства. Защото при тях е много важно да запазим максимално много температурата при пилото. При силните семейства няма почти никакъв ефект от стесняването. Ако използваме рамки без хофманов уширител, тогава спокойно можем да стесним междурамковото разстояние до 8-9 мм. Така пчелите топлят по-голяма площ и отглеждат повече пило. Когато семействата се развият и времето се затопли, рамките отново се поставят на утвърденото разстояние от 11 мм.

Пчелните гнезда оставяме на толкова пити, колкото пчелите покриват плътно. Поставяме изолационни (затоплящи) материали, които трябва да бъдат сухи. Овлажнелите задължително подменяме, с цел превенция на развитието на плесени и някои заболявания. Над гнездото също слагаме добра топлинна изолация.

 

Подхранване и стимулиране на пчелните семейства – как да се грижим за пчелите през Март
подхранване на пчелите с питка - как да се грижим за пчелите през Март
Поради фактът, че консумацията на мед на всяко пчелно семейство нараства при започване на отглеждане на пилото, то сега трябва да сме много внимателни с количеството на медовите запаси. Защото не искаме нашите пчелни семейства да умрат от глад в началото на пролетта. Ето защо след като направим пролетния преглед, преценяваме как да подхранваме отделните семейства.

За най-лесно можем да сложим по една цяла пита от 1 кг върху рамките, над гнездото. С което ще сме сигурни, че нашите пчели няма да имат проблем с изхранването в рамките на 2-3 седмици. При по-трайно затопляне на времето, можем да започнем да надраскваме запечатаните пити и да ги слагаме до пилото. Това е при положение, че в кошера има много запаси.

По този начин ние подсигуряваме пчелите в хранително отношение. Също така стимулираме пчелите да отглеждат повече пило, което е нашата главна цел през пролетта. Много пчелари смятат, че активизирането на по-голямото яйцеснасяне на майките трябва да започнем 65-70 дни преди започването на главната паша. Но в повечето случаи никога не можем да уцелим точния момент на първата главна паша.

 

Затова следим винаги в пчелното семейство да има хранителни запаси в обсега на кълбото. В началото на Март можем да ползваме готовите питки и да разпечатваме и надраскваме запечатаните пити. През втората половина на месеца можем да включим и захарния сироп в подхранването. Подаваме по-малко и начесто, всеки ден или през ден по 150-300 мл. в съотношение 1:1 или по-рядък сироп. Тогава времето вече се е позатоплило, а голяма част от зимните пчели вече са превърнати в млади летни пчели, които активно могат да преработят подаденият им захарен сироп.

Как да направим качествен захарен сироп за пчелите
Както казахме, по-слабите семейства е добре да стесним доста, като за целта можем да ползваме метода на Блинов. Така ще засилим в по-голяма степен слабите семейства, които бързо ще наваксат изоставането, стига майката да е млада и продуктивна. В такива семейства е добре да подаваме и питки с включен прашец.

Като цяло трябва да запомним, че балансът между обилните хранителни запаси (мед и прашец), добрият топлинен и въздушен режим и наличието на свободни килийки за снасяне на яйца са добрата предпоставка за силни и здрави пчелни семейства. Такива, които ще могат да се възползват от наближаващите по-обилни паши.

 

Профилактични мерки против болести – как да се грижим за пчелите през Март
През месец Март следим за нозематоза. Тя се проявява най-вече при по-слабите пчелни семейства. И в зависимост от това как е преминала зимата, дали е имало очистителни облитания и т.н. Можем профилактично да третираме всички пчелни семейства против нозематоза. Ако практикуваме обгаряне на дъното с горелка, ние до голяма степен ще дезинфекцираме спорите.

Стремим се да подсигурим всяко пчелно семейство да бъде в сух, чист и здрав кошер. А това е гаранция за бъдещото благополучие на пчелите. Също така трябва да се стремим към по-голямото подменяне на старите рамки, защото така ще избегнем в по-голяма степен риска от бъдещи болести.

През месец Март можем да третираме нашите пчелни семейства пртотив вароатоза. Като за целта можем да използваме препарат, от който сме доволни и знаем, че има ефект. Но се съобразяваме с времето и изискванията на всеки отделен препарат за вароатоза. Можем да изчакаме и месец Април с тази дейност.