Как да се грижим за пчелите през Юли

През този летен месец имаме работа на пчелина, но вече по-малко в сравнение с Април, Май и Юни. Това е последният месец от старата пчеларска година. Пчелите са напълно развити, магазините са сложени в очакване на главната паша от слънчоглед, резене и липа (в по-високите планински части).

През месец Юли майката започва да намалява яйцеснасянето и вече почти не снася търтееви яйца. С много малко изключения, пчелите вече не градят пити с восъчни основи. В началото на месеца можем да извадим събрания през месец Юни мед, стига да е достатъчно узрял.

Към края на Юли започваме подготовка за създаване на зимните пчели. Температурите през този горещ месец са изключително високи, обикновено са от 15-18 до 38-42 градуса, а валежите са краткотрайни и често с гръмотевици. Опасността от роене на пчелите е вече много малка.
През месец Юли настъпва главната паша от слънчоглед, резене, лавандула, люцерна (оставена за семе), а в по-високите части на страната от ливадите. През този горещ и сух месец зацъфтяват и продължават да цъфтят следните растения – риган, тютюн, червен и бял маргарит, бяла и жълта комунига, лопен, овчарски босилек, различни видове бодили, усойниче, балканска чубрица, плюскач, пчелинок, поветица, камилски бодил, теснолистна върбовка, цикория, мента, фий, зърнастец, ветрогон, памук, малини, къпини, бяла детелина (от окосените и поливани ливади), липа (по-високите части).

При подходящи условия през Юли, пчелите могат да съберат манов мед от различни широколистни и иглолистни дървета. Към края на Юли главната паша в повечето райони на страната приключва.
При евентуалното вадене на мед в началото на Юли, пчеларят трябва да прегледа плодника. Следим за наличието на празни килийки, за да има къде да снася майката. Ако такива липсват, вадим 2-3 плодникови пити, които изцентрофугираме и връщаме пак в плодника. Целта е да не оставяме пчелното семейство без пило, за да не отслабне през Август. Също така следим дали има достатъчно мед в плодника, за да преценим дали да изцентрофугираме всички магазинни пити. Защото не трябва да оставяме пчелите без медови запаси.

Трябва да прегледаме пчелните семейства, които ще участват на главната паша. Според тяхната сила, слагаме един или два магазина. През юли задължително трябва да осигурим добра вентилация на нашите пчелни семейства, ако досега не сме го направили. Това може да стане със спускане на дъното и максимално отваряне на прелката, а може да ползваме трева и клони за засенчване.

Добре е да имаме дълбоко дъно с мрежа, която ще спаси пчелите от задуха и жегата. Така ще освободим голяма част от вентилиращите пчели и водоноските, които ще се включват в събирането на мед и в отглеждането на пило.
След като пашата свърши (обикновено в края на месеца), сваляме магазините и трябва да изцентрофужим стоковия мед. Връщаме изцентрофугираните пити на семействата, за да ги оберат от останалия мед по тях. Връщането на магазинните пити трябва да се прави късно вечер, защото има опасност от кражби. На сутринта можем да ги приберем в склада, а може и да ги оставим под плодника (ако има такава възможност).

В края на месеца вдигаме дъната и леко стесняваме входа на прелката (особено на по-слабите семейства). При липса на нектар в природата, пчелите започват да проявяват инстинкти на кражби. След главната паша трябва да направим преглед на пчелните семейства, за да преценим състоянието и нуждите на пчелните семейства. Месец Юли е подходящ за смяна на старите майки и за третиране против вароатозата.

 

В края на месец Юли и началото на Август, пчеларят задължително трябва да провери всички пчелни семейства и да организира тяхната работа. По-старите пити се преместват в двата края на кошера, докато в средата остават по-светлите пити.

Задължително на 3-4 рамки от средата трябва да има свободни килийки, за да има място майката там да снася яйца. Защото от края на Юли и началото на Август започват да се отглеждат пчелите, които ще презимуват. А тяхната бройка определя качеството на зимуване. Добре е да имаме силно семейство за зимата.
Можем с помощта на пулверизатор да напръскаме рядък захарен сироп по празните килийки в средните пити, за да стимулираме малко майката да снесе в тях яйца. Преценяваме кои пити трябва да махнем и да бракуваме. Много старите пити и далаците на строителната рамка можем да претопим за восък.

Изваждане на прополис
Месец Юли е подходящ за събиране на прополис, като за целта над рамките с пчелите поставяме специална силиконова мрежа за прополис, а може да сложим и мрежа за мухи и комари. След като я запълнят изцяло с прополис, сваляме мрежата и я слагаме във фризер, а след като добре се стегне прополиса, го „очукваме“ от мрежата.

Ако сме с найлон над рамките, можем при всеки преглед да обираме сложения там прополис. Така също можем да съберем известно количество от този ценен пчелен продукт. Можем да стимулираме пчелите да донасят повече прополис, като оставим отворен горен вентилационен вход, над поставената за целта мрежа.
През Юли за пчелите става по-трудно събирането на вода. Много от използваните досега водоизточници пресъхват и пчелите трябва да изминават по-големи разстояния в търсене на животворната течност. Затова на пчелините където липсва вода в близост, задължително трябва да се поставят поилки за вода.

По този начин пчелите по-бързо и лесно ще осигуряват нужната им вода. А тя е от изключително значение през тези летни горещини, за да се поддържа нормална среда вътре в кошера и за да се отгледа нужното поколение пчели. Без вода няма пчели!
През месец Юли все още можем да сменим старите майки и да направим отводки. В районите където няма главна паша, ако искаме да увеличим броя на пчелните семейства, можем да направим нови семейства с някои от методите на създаване на отводки. А в районите с обилна паша, можем да сменим старите майки, като ги махнем преди започването на обилното нектароотделяне и придадем маточник, оплодена майка или да изчакаме да си направят нова майка. Зависи от всеки пчелар какви цели гони.

Някои пчелари практикуват метода с махане на майката от основното семейство. Те оставят пчелите да си отгледат сами майка. Това се прави с цел за да се излюпи цялото пило и да се третират семействата против вароатозата. Третирането се прави 22-25 дни след осиротяването на семействата.

 


По този начин можем да изчистим пчелите от акарите преди отглеждането на зимните пчели. Тоест зимните пчели да са „чисти“ от страна на вароа кърлежа. Така ще сме малко по-сигурни за благоприятното иззимуване на пчелните ни семейства.

Профилактични мерки против болести
През месец Юли трябва да следим пчелите за различните гнилцови заболявания. Внимателно се следи пилото за наличие на Американски или Европейки гнилец. Също така е добре да третираме против кърлежа вароа, ако имаме тази възможност, тоест вече не очакваме мед в магазините.