Съвети за борба с оси

През летния сезон осите са най-активни, защото имат най-много работа. Това може да се окаже проблем за вас, ако са си направили гнездо на вашия балкон или ако се навъртат в градината или около детския басейн. Вижте полезни съвети за борба с оси.

 

Осите са жилещи насекоми, които живеят на колонии и си изграждат гнезда. Най-активни са през по-топлите месеци и основно през деня, затова ако сте решили да водите битка с тях, най-добре да ги изненадате късно вечерта, когато почиват и са си в гнездото, или много рано сутрин, когато е по-хладно.

Много хора смятат, че огънят е най-сигурният метод за справяне с осите, но всъщност това е и най-опасният и затова най-малко препоръчителният. Гнездото на осите е изградено предимно от целулоза, затова много лесно се възпламенява, а пожарът лесно може да стане по-голям.

Най-използваният метод е напръскването на гнездото с нафта или ацетон. Химичните вещества ще убият насекомите, така че след това без проблем ще можете да унищожите гнездото. Важно е да не го оставяте, дори да не виждате оси, защото може да има неизлюпени такива и проблемът да се повтори.

Спрейовете против ръжда имат същия ефект като напръскването с нафта. Потърсете и специален препарат за борба с осите - продават се в специализирани магазини и стигат до 10лв за флакон.

Добави описание

Ако сте убедени, че става въпрос за оси, а не за пчели, тогава поставете близо до гнездото отворена консерва от риба, в която се разтворили някаква отрова - това ще привлече насекомите и ще ги убие. Методът обаче е рискован, ако имате домашни любимци или ако бездомни котки имат достъп до мястото.