БЕЗОПАСНИ ЛИ СА ПЧЕЛНИТЕ УЖИЛВАНИЯ ?

Пчелната отрова и жилото на пчелите са естествената отбранителна система на пчелните семейства. С масови ужилвания пчелите пазят своите блага от естествените си врагове.

Жилото се намира в края на коремчето на пчелите, този отбранителен апарат има сложно устройство.Състои се от жлези за изработване на пчелната отрова, събирателно мехурче и самото жило, което се вкарва в кожата на неприятеля. При ужилвания на хора и животни, кожата на които е еластична , жилото не може да се измъкне поради наличието по него на малки кукички. То се откъсва от пчелата остава в кожата, а пчелата умира. Въпреки отделено от тялото на пчелата жилото продължава да се набива в кожата и да отделя отрова.

Ужилванията водят до зачервяване на кожата и предизвикване на оток, затопляне на кожата, парене и болка. В много от случаите възпаленото място може да заеме голямо място по тялото на човека и да доведе до нежелани последствия. При ужилвания по меките тъкани в областта на главата може да се стигне до задушаване, гадене и губене на съзнание. В такива случаи е наложителна лекарска намеса още в началото на тези симптоми.

Когато пчелните ужилвания са контролирани под лекарски надзор, те могат да имат лечебно действие. Пчелната отрова има голямо приложение в източната медицина. В Европа и света има създадени много препарати с активна субстанция – пчелната отрова.

Пчеларите са подложени на всекидневни ужилвания, повечето от тях придобиват имунитет и при тях не се наблюдава странични действия на пчелната отрова. Това не значи , че организма не реагира на отровата. Напротив, при няколко ужилвания се наблюдава ускорение на сърдечната дейност. Натоварва се централната нервна система, включва се защитна реакция под влиянието на системата хипофиза – мозъчна кора – над бъбрек.

Многобройните ужилвания не са полезни и могат да доведат до странични действия върху здравето на пчеларя. Особено добре, трябва да се пазят меките тъкани на тялото и лицевата част.

Няколко ужилвания по време на работа, водят до агресия и на останалите пчели и в даден момент работата по пчелите става не възможна.

Пчеларят, трябва да бъде добре защитен с дрехи, които не дразнят пчелите и са удобни за работа. Добре е да има няколко екипа, за да ги ползва в зависимост от времето и биологичното състояние на пчелите.

Например, по време на цъфтежа на рапицата, задължително е да сте с ръкавици и плътен предпазен костюм. По време на активната паша, може да сте с по- олекотени дрехи, тогава може да се работи и без ръкавици.

Пазете тялото си от прекомерни ужилвания.