Работа на пчелина през април

Април – важният месец в пчеларството. Точно в средата на пролетта в повечето региони идва първото пролетта топлина. През втората половина на април се извършва изложба на кошерите. Точно в това време на пчеларя носи един бегъл преглед на кошерите и да се подготвя за пълноценен одит. Пчелите в април се нуждаят от подкрепа и докармливании.

 

Пчелите в април

 

На работа през април в пчелина
Кога и как да се прилагат изложение на пчелни кошери?
Пролет проверка на пчелните семейства
Как да се избегне кражба?
На работа през април в пчелина
Ето един примерен списък на работните места в средата на пролетта:

преглед на кошерите и да се определи състоянието на семейства;
оценка на количеството и качеството на храната, която остава в кошерите;
изолация на гнезда;
да се определи наличието на матката в гнездото;
почистване на гнездото от podmore.
Кога и как да се прилагат изложение на пчелни кошери?
На първо място, да се постави кошери на места, където те стояха през миналата година. Сега можете изцяло да се отвори на долния вход. Най-резки, не се отваря. Работата трябва да започне в 10-11 часа сутринта, при това температурата на сянка трябва да бъде не по-ниска от 12 °C. Горна прорез да се отвори не трябва. Сега не бързайте да си тръгвате.

Информацията трябва да се наблюдава облетом на пчелите. По характер движения могат да се направят изводи за състоянието на семейството. Ако насекоми в продължение на няколко минути облетелись и се разграждат в облак, който полетело в кошера, може да се говори за благополучие. На следващо място, насекоми от силно семейство, започват да правят от къща боклук и подмор.

 

Какво да правя, ако вдлъбнатината са отворени, а насекомите не бързат да упражнява изпитателен полет? Ако сте забелязали, че след отварянето на кошера само на няколко лица вяло летят около кошера, това е тревожен сигнал. Трябва да се провери, не е затворен ли е входът подмором. Нататък се извършва почистване на кошера. Ако насекоми все още не се свалят, трябва да махнете горния капак и да разберете причината за нежеланието на насекоми извърши изпитателен полет.

Това е интересно:  Превоз на пчелите на ново място: използваме камиона и ремаркето
Пролет проверка на пчелните семейства
Пчеларят трябва да се установи количеството на храна в кошера. За нормалното развитие на насекоми трябва да бъде 10-12 кг мед и 2 рамка на цветен прашец. Ако храна не е достатъчно, тогава в купата се налива захарен сироп. След това се извършва почистване на гнездото или преместване на насекоми в чист и продезинфицированный кошер.

 

 

Пролет проверка на пчелните семейства се извършва при температура на сянка 14 °С

Струва си да се обърне внимание на наличието на матката и количеството на пилото. След това се попълва отчет, с посочване на годината на раждане на матката, брой платна, рамки с храна и количеството на пилото. Семейство на средна по сила отнема 6 рамки, здрави семейства – 9 кадъра.

Ако не переселяете насекоми в нов кошер, а след това от дъното прибран подмор, а се свива гнездо и утепляется. За това отдолу и отгоре, за да се сложи възглавница. За слабо семейство се определят възглавница на страничната стена.

Как да се избегне кражба?
През пролетта, когато все още не медоносов, често се срещат случаи на кражба. Това води до смърт на здрави насекоми, които умират, охрана на жилището си.

Причините за кражба на:

липсата на подкуп, поради факта, че не медоносов;
слаби и регистъра;

Пчеларят може да се предизвика кражба, ако той при проверка от гнездото запачканными мед ръце се приема за тялото и капака на кошера. Това привлече насекоми, които след това се яде остатъци от мед и ще се опитат да влязат в кошера. Как се държат пчелите през април, за да можете да видите във видеото.

 

Ако сте забелязали, че част от насекоми се опитва да влезе в кошера, но в същото време те могат да бъдат изхвърлени от там, вземете мерки. Трябва да се намали вдлъбнатините до минимум. Нататък задайте мрежата на входа. Ако това не помогна и около кошера, за да можете да видите облак насекоми, които се опитват да влязат в кошера, малко наклонете го и го облейте с топла вода. Насекоми да се отмие с кошера. Процедурата се повтаря няколко пъти.