Медът е истинско богатство от природата. Дневната доза мед за консумация се определя в зависимост от възрастта на хората и от теглото им и се движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три или повече приема. Или ако човек тежи 80кг и е на средна възраст, то дневната доза е 80г.

Винаги трябва да се има предвид и състоянието на човешкия организъм. При повишена или понижена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в първия случай в топла вода с температура не по-висока от 40-42 градуса, а във втория водата да е със стайна температура, за да не се разрушат ценните органични вещества.

Установено е, че медът играе важна роля за нормалното развитие на организма. За децата медът представлява готова храна, която 100 процента се усвоява от организма и се включва в жизнените функции. Но медът не се препоръчва за деца до три годишна възраст, особено кърмачетата.

Медът не се препоръчва за диабетици, но това съвсем не означава, че те не могат да го употребяват-дори напротив, необходимо е да знаят кой вид мед и по-колко е подходящ за тях.

Нещо повече - фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония. Заключението на немски учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, тъй като установеното ниво на инсулина при употребата му е значително по-малко. Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед. Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-добрата захар за тях!