През 4-те дни в Плевен посетители и гости ще могат да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. Редом с тях пчеларите ще се запознаят с асортимента на фирми и представители от Австрия, Канада, Италия, Германия, Англия, Полша, Сърбия, Турция, Гърция, Китай, Финландия, Франция, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Русия, Швеция, Испания, Румъния, Словения, Унгария, Пакистан. Изложението отново ще бъде посетено от организирани групи пчелари от различни региони на страната и от Румъния, Сърбия, Хърватия, Гърция, Македония, Кипър, Турция.

По традиция изложението е съпроводено от СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА, включваща презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството, с посещение на образцови пчелини. Лектори от Германия, Франция, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и България ще представят пред българските пчелари и гости новости, тенденции и аспекти в бранша. В рамките на форума се провежда и Международен конкурс за детска рисунка , тематично свързан с пчеларството, меда, здравето ,природата, екологията, в който се включват млади художници / от 3 до 16 г./ от детски заведения, училища, кръжоци, школи, арт –центрове от цялата страна.
Организаторите дават своя принос в подкрепата на националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната ще предлагат на посетителите многообразие от мед и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни, напитки в специализиран базар „Фестивал на Българските пчелни продукти”.

Фирмите и пчеларите, които ще вземат участие в Международното изложение - договаряне „Пчеларство – Плевен 2019”, могат да кандидатстват за наградите на изложението:
Голямата награда на Партнерс експо, осигурена от Областна администрация Плевен - плакет „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“.
Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението, най-проспериращ млад пчелар за 2018 година.

Конкурс за детска рисунка и пластика:
Всеки желаещ е необходимо да попълни анкетна карта през първия ден на изложението.Най-добрите постижения за 2018 година по традиция ще бъдат отличени
от международно жури. Стремежът на организаторите е отново да представят българското пчеларство по най-добрия начин, да запознаят българските пчелари с последните новости в оборудването, допринасящи за неговата интензификация, а изложението да запази утвърдената позиция и международен авторитет.