Има много методи за проверяване на чистотата на меда. Някои от които проверени и даващи наистина верни резултати, други – интригуващи, но неистинни. Едни от тях са разреждане на меда с вода, със спирт, с добавяне на химически молив или запалване на хартия с капка мед върху нея. Не бива да забравяме обаче, че медът може да реагира по различен начин на тези тестове, в зависимост от произхода – дали става дума за акациев, липов, лавандулов и т.н.

Медът от рапица например се разтваря много бавно във вода. На акациевия мед обаче му е нужно много кратко време за това. Именно тази разлика може да подведе хората и те да сбъркат в избора на мед.

Най-сигурният и бърз метод за проверка на меда може да изпробвате още при самото му закупуване. Лесно е, отнема секунди и всеки производител на мед би се съгласил да го направите.

Просто вземете пълния буркан с мед и го обърнете с капачката надолу. Ако се получи голям въздушен балон, във формата на ябълка, това означава, че медът е истински, без примеси.

Ако медът изтече, като вода, или се образуват много и малки по обем въздушни балончета, това означава, че в меда има примеси. Те може да са много малко, грамове, но са в меда.

Може да познаете качествения мед и по способността му да кристализира (да се взахарява). Кристализиралият мед е гаранция за качество. Фалшивият никога не кристализира или ако го направи, то е на нива – например в долната част е кристализирал, в горната е течен. Изключението от това правило важи за акациевия мед, който кристализира след около две години. Кристализиралият мед може отново да стане течен на водна баня, като внимавате температурата да не надхвърля 45 градуса.

 

Медът може да се развали, при следните условия:

- ако не е съхраняван правилно; съхранявайте на тъмно, хладно и сухо място;
- ако е изваден от кошера преди да узрее;
- ако центрофугата или съда, в които е сипан, са били замърсени.

Знаете ли, че....
През целия си живот една пчела добива 1/8 от кафена лъжичка мед.

 

Медът, затоплен над 45 градуса, губи лечебните и хранителните си качествата и се превръща в обикновен подсладител. Мед, загрят над 100 градуса и консумиран системно, е канцерогенен!