• Медоносни растения, дървета, храсти за пчелина – разнообразната пчелна паша е изключително важна за...

  • Мента (Mentha) е род многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни. Разпространена е главно в...

  • .Китайският мехурник (Koelreuteria paniculata) е листопадно, силно разклонено дърво, високо 4 - 5 метра, с неправилна...

  • Многогодишно тревисто растение, с височина 25-80 см. Листата са срещуположни, сърцевидни, мъхести, силно...

Латинско наименованиеValeriana officinalis
КатегорияМногогодишно тревисто растение
Вид наземна частТуфа / 100 - 150 см.Слънце, полусянка
Цвят на листатаЗелениЦъфти от май до август
Темтературен обхватСтудоустойчивПоливанеУмереноРазмер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
ПриложениеКорените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън.
Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др.
Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билката, която се запарва с 0,5 л вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 кафейна чашка след ядене 3 пъти на ден.
Билката се употребява и под формата на запарка: две чаени лъжички корени се заливат с 200 ml кипяща вода, оставят се да киснат в продължение на 1 час. След прецеждането на запарката от отварата се приема по 150 ml 2-3 пъти дневно според нуждата.
Внимание: При продължителна употреба препаратите на дилянката причиняват храносмилателни смущения! Да не се предозира билката, тъй като е възможно отравяне!.
Медоносно растение. Пчелите събират нектар и малки количества цветен прашец почти през цялото лято.
Описание
Многогодишно тревисто растение с право, просто, цилиндрично, надлъжно набраздено стъбло, високо до 1-1.5 м. Листата са срещуположни, понякога последователни, най-ниските и средните – на дълги дръжки, горните приседнали, текоперести. Цъфти в периода от началото на пролетта до средата на лятото. Цветовете са малки, ароматни, бели, бледовиолетови или розови, събрани в сложни, полусенниковидни съцветия по върховете на стъблата. Коренището е вертикално, късо и дебело, отвътре кухо. От него излизат многобройни коренчета.
Необикновено свойство на валерианата, е че етеричното масло от коренището ѝ съдържа веществото актинидин, което действа като притегател за котките. Това е така,

Препоръки за отглежданеПредпочита сенчести и влажни места. През първата година растението образува листна розетка, а през втората – цветоносни стъбла. Зимоустойчиво растение.

Поради сходството на актинидина с веществото 3-меркапто-3-метилбутан-1-ол, което се съдържа в котешката урина.