• .Китайският мехурник (Koelreuteria paniculata) е листопадно, силно разклонено дърво, високо 4 - 5 метра, с неправилна...

  • Многогодишно тревисто растение, с височина 25-80 см. Листата са срещуположни, сърцевидни, мъхести, силно...

  • Многогодишно тревисто растение, с височина 30-60 см., с четириъгълни изправени стъбла. Листата са срещуположни,...

  • Латинско наименованиеValeriana officinalisКатегорияМногогодишно тревисто растениеВид наземна частТуфа / 100 - 150...

Многогодишно тревисто растение с височина 90-150 см. Листата са големи, перести, с 3-7 дяла. Цветовете са малки, зеленикаво-бели, с по пет венчелистчета и тичинки, събрани в сложни, многолъчеви чадърчета. Плодовете са плоски, елипсовидни, двусеменни, с широки крилца.

Цъфти през юни-август. Цветовете осигуряват нектар и цветен прашец за пчелите. Медопродуктивността е 180-200 кг. от 1 хектар насаждения.

Отварата от корени подобрява лошото храносмилане, има стягащо, спазмолитично, успокояващо, противовъзпалително, обезболяващо и антисептично действие. Приема се вътрешно при заболявания на стомаха и червата, кожни заболявания, при конвулсии от различен произход, епилепсия и други нервни заболявания. Външно, спиртна тинктура от корени се прилага при зъбобол, а отвара от цялото растение, заедно с корените се използва като лосион при краста и като лапа при тумори. Запарени листа се полагат като компреси при възпаление на ставите и ревматични болки.