• Многогодишно тревисто растение, с височина 30-60 см., с четириъгълни изправени стъбла. Листата са срещуположни,...

  • Едногодишно тревисто растение с разклонени стъбла и височина 70-200 см. Листата са последователни, 3- 5-делни....

  • Пчелите извършват около 80% от опрашването на всички растения. За пчеларството имат стойност тези от тях,...

  • Разпространен в градините храст без бодли, с височина 1-1,5 м. Пъпките са с дължина 4-10 мм., бледозелени с...

Едногодишно тревисто растение с разклонени стъбла и височина 70-200 см. Листата са последователни, 3- 5-делни. Цветовете са едри, с двойни чашки, кремаво-жълти, с петолистни венчета и многобройни тичинки. В края на цъфтежа променят окраската си в розово или светловиолетово. Плодовете са големи, сферични, разтварящи се кутийки.

Периодът на цъфтеж на памука е около два месеца. Растението има нектарници от вътрешната страна на чашката и отвън, под прицветните листа. Отделянето на нектар започва дълго преди разпукването на пъпките, продължава по време на цъфтежа, дори когато се образуват зрелите кутийки. Най-много нектар, памукът отделя при достатъчно съдържание на влага във въздуха. В облачно време, нектар се отделя в изобилие през целия ден. Медопродуктивността е 100-300 кг./ха. Медът от памук е светъл, с много деликатен вкус. Захаросва се на ситни кристалчета и придобива бял цвят.

В народната медицина, кората от корените на растението се прилагат като кръвоспиращо средство при различни видове кървене. Маслото се използва за приготвяне на мехлеми. Обработеният памук е хигроскопична вата – важен превързочен материал.