• Латинско наименованиеValeriana officinalisКатегорияМногогодишно тревисто растениеВид наземна частТуфа / 100 - 150...

  • Бялата детелина е красива цъфтяща трева. Устойчива на натоварване. По-малко влаголюбива от другите видове...

  • Многогодишно тревисто растение с височина 90-150 см. Листата са големи, перести, с 3-7 дяла. Цветовете са малки,...

  • Разклонен, бодлив храст, с височина 1,5-4 метра, с елипсовидни, назъбени листа. Цветовете са бели, с пет...

Едногодишно тревисто растение с разклонени стъбла и височина 70-200 см. Листата са последователни, 3- 5-делни. Цветовете са едри, с двойни чашки, кремаво-жълти, с петолистни венчета и многобройни тичинки. В края на цъфтежа променят окраската си в розово или светловиолетово. Плодовете са големи, сферични, разтварящи се кутийки.

Периодът на цъфтеж на памука е около два месеца. Растението има нектарници от вътрешната страна на чашката и отвън, под прицветните листа. Отделянето на нектар започва дълго преди разпукването на пъпките, продължава по време на цъфтежа, дори когато се образуват зрелите кутийки. Най-много нектар, памукът отделя при достатъчно съдържание на влага във въздуха. В облачно време, нектар се отделя в изобилие през целия ден. Медопродуктивността е 100-300 кг./ха. Медът от памук е светъл, с много деликатен вкус. Захаросва се на ситни кристалчета и придобива бял цвят.

В народната медицина, кората от корените на растението се прилагат като кръвоспиращо средство при различни видове кървене. Маслото се използва за приготвяне на мехлеми. Обработеният памук е хигроскопична вата – важен превързочен материал.