• Многогодишно тревисто растение, с височина 30-60 см., с четириъгълни изправени стъбла. Листата са срещуположни,...

  • Едногодишно тревисто растение с разклонени стъбла и височина 70-200 см. Листата са последователни, 3- 5-делни....

  • Пчелите извършват около 80% от опрашването на всички растения. За пчеларството имат стойност тези от тях,...

  • Разпространен в градините храст без бодли, с височина 1-1,5 м. Пъпките са с дължина 4-10 мм., бледозелени с...

Разпространен в градините храст без бодли, с височина 1-1,5 м. Пъпките са с дължина 4-10 мм., бледозелени с карминов оттенък, с бели реснички. Развиват се през есента и зимуват на клонките. Листата са с дълги дръжки, широки, силно нарязани, със специфичен аромат. Цветовете са малки, зеленикави, събрани в провиснали гроздове. Плодовете са топчести, 10-12 мм. в диаметър, черни и ароматни, кисело-сладки на вкус, с тънка люспа и много семена.

Цъфти през май. Ранните пролетни цветове отделят много нектар и прашец. Касисът отдава 52,9-140,7 кг. захар в нектара от 1 хектар растения, а медопродуктивността е 20-90 кг./ха.

Плодовете на черния касис съдържат комплекс от биологично активни вещества, които са много важни за човешкия организъм. Богати са на витамин С (една супена лъжица плодове съдържа дневната доза от този витамин), ябълчена, лимонена и други киселини, витамин Р.

Плодовете укрепват капилярите, подобряват апетита, стимулират дейността на стомаха и червата и благодарение на богатото съдържание на витамини имат общоукрепващо действие. Листата имат силно потогонно и диуретично свойство, освобождават организма от пуринови вещества и излишната пикочна киселина, затова служат като добро средство против ревматизъм и подагра. Външно се използват като противовъзпалителен лек при живеница и различни кожни заболявания.