• Латинско наименованиеValeriana officinalisКатегорияМногогодишно тревисто растениеВид наземна частТуфа / 100 - 150...

  • Бялата детелина е красива цъфтяща трева. Устойчива на натоварване. По-малко влаголюбива от другите видове...

  • Многогодишно тревисто растение с височина 90-150 см. Листата са големи, перести, с 3-7 дяла. Цветовете са малки,...

  • Разклонен, бодлив храст, с височина 1,5-4 метра, с елипсовидни, назъбени листа. Цветовете са бели, с пет...

Разпространен в градините храст без бодли, с височина 1-1,5 м. Пъпките са с дължина 4-10 мм., бледозелени с карминов оттенък, с бели реснички. Развиват се през есента и зимуват на клонките. Листата са с дълги дръжки, широки, силно нарязани, със специфичен аромат. Цветовете са малки, зеленикави, събрани в провиснали гроздове. Плодовете са топчести, 10-12 мм. в диаметър, черни и ароматни, кисело-сладки на вкус, с тънка люспа и много семена.

Цъфти през май. Ранните пролетни цветове отделят много нектар и прашец. Касисът отдава 52,9-140,7 кг. захар в нектара от 1 хектар растения, а медопродуктивността е 20-90 кг./ха.

Плодовете на черния касис съдържат комплекс от биологично активни вещества, които са много важни за човешкия организъм. Богати са на витамин С (една супена лъжица плодове съдържа дневната доза от този витамин), ябълчена, лимонена и други киселини, витамин Р.

Плодовете укрепват капилярите, подобряват апетита, стимулират дейността на стомаха и червата и благодарение на богатото съдържание на витамини имат общоукрепващо действие. Листата имат силно потогонно и диуретично свойство, освобождават организма от пуринови вещества и излишната пикочна киселина, затова служат като добро средство против ревматизъм и подагра. Външно се използват като противовъзпалителен лек при живеница и различни кожни заболявания.