Какви видове мед има в зависимост от медоносните растения, от които пчелите събират нектар

Медът, събран от различни растения, се различава както по аромата и вкуса си, така и по своя химичен състав. Лечебните и хранителните свойства на меда до голяма степен се определят от вида на медоносното растение, от което пчелите са събрали нектара и от условията, при които е съхраняван.

В зависимост от вида и броя на растенията, от които се събира нектарът, медът бива монофлорен (от цветовете на едно растение) и полифлорен (многоцветен, т.е. от много видове медоносни растения). На територията на страната ни виреят много видове медоносни растения, от които пчелите могат да събират нектар и прашец. Огромна част от тях са лечебни, което създава отлични условия за създаването на различни сортове лечебен мед (както споменахме медът възприема хранителните и лечебните свойства на растенията, от които е получен). На практика отнасянето на меда към един или друг вид става предимно въз основа на цвета, аромата, вкуса на преобладаващия в него нектар. Възприето е за монофлорен да се смята този мед, в който броят на поленовите зърна от един вид цвят надминава 50% от общия брой на всички поленови зърна. По-голяма част от меда, който консумираме е полифлорен, а монофлорен мед може да се получи когато има големи масиви от акация, липа, кестен, лавандула, слънчоглед.

Най-често срещаните видове монофлорен мед са:

Пчела събираща прашец и нектарАкациев мед
Съдържа робинин, акацин, ефирно масло. Чудесно антисептично средство. Употребява се и при безсъние, стомашно-чревни и жлъчни заболявания, успокоява кашлицата. Смята се за един от най-качествените видове мед и обикновено има по-висока цена. Кристализира много бавно, заради което е и един от най-предпочитаните. Цветът му е светъл, прозрачен, жълтозлатист. На вкус е приятен, сладък, с характерен за акацията аромат.

Липов мед
Както и липовия цвят, той съдържа ефирни масла, а техния състав има и фарнезол, който придава характерния аромат. Действието на фарнезола е успокоително върху нервната система и антисептично, което определя и лекарствената сила на липовия мед. Той е успокояващо средство, което помага при кашлица и безсъние, успешно лекува бронхит и е отлично антисептично средство. Един от висококачествените видове мед. На цвят е светложълт, прозрачен, с приятна миризма, когато кристализира, придобива по-светъл цвят.

Слънчогледов мед
Има светлокехлибарен цвят със златист оттенък. Действа успокоително при спазми в бронхите и при стомашно-чревни колики. Слънчогледовият мед кристализира значително по-бързо.

Мед от рапица
Получен от нектара на етеричното растение рапица. Има бял, понякога бледожълт цвят, приятен аромат и сладък вкус. Кристализира бързо и трудно се разтваря във вода. Има хранителни, профилактични и лечебни качества. През последните години с увеличение на насажденията с рапица този вид мед се среща все по-често на пазара ни.

Ментов мед
Цветовете на ментата (както на дивата така и на култивираната) съдържат ментолово ефирно масло. То има болкоуспокояващ ефект, кръвоспиращо действие, облекчава храносмилането, намалява спазмите на храносмилателния канал, общ тонизиращ ефект, има жлъчогонно действие, може да се приема и като укрепващо организма антисептично средство. Има тъмножълт цвят, силен ментов аромат и приятен сладък вкус.

Лавандулов мед
Той има златист цвят, сладък вкус и приятен аромат. Има противомикробно, спазмолитично и слабо успокояващо действие. Препоръчва се при стомашно-чревни колики, мигрена, неврастения и други.

Мед от магарешки бодил
Един много интересен вид пчелен мед, който много рядко се среща в чист вид. Мед от магарешки бодил се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценно качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

Мед от кестен
Медът от питомен кестен има тъмен цвят и е със слаб аромат, по-течна консистенция и горчив вкус. Намалява кръвонапълването в черния дроб и простатата. Медът от конски кестен има тъмен цвят, слаб аромат и горчив вкус. Действува противомикробно. Укрепва капилярните съдове. Препоръчва се при бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Захаросан мед - полифлорен и липовДетелинов мед
Както цветът на това растение, и медът, произвеждан от него, съдържа флавоноиди, ефирно масло, вещества с фенолов произход. Има пикочогонно действие, облекчава отхрачването, помага при разстройство, укрепва и подобрява функциите на белите дробове. От червената детелина има червено жълт цвят, а от бялата - млечнобял.

Мед от люцерна
Има бял, янтарен или светложълт цвят, приятен вкус и аромат. Консистенцията му е течна. Кристализира бавно, на зрънца. Има ценни хранителни свойства и профилактично действие.

Плодов мед
Събира се през пролетта от нектара на цъфналите плодови насаждения. Докато е пресен има жълточервен цвят, а след като се кристализира цветът му е светложълт. Бива сладък, хранителен и е един от най-приятните на вкус. Съдържа значително по-голяма количество фруктоза. Действа благоприятно на нервната и храносмилателната система. Има силно лечебно и профилактично действие.

Мед от тютюн
Има светъл цвят, горчив вкус, аромат на тютюн и кристализира бавно. При загряване горчивината му намалява. Не е подходящ за храна на хората, а само за пчелите.

Манов мед
Получава се от секретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растения, най-вече на иглолистните видове бор, бяла ела, червена ела, смърч и други; както и от широколистни дървета - дъб, явор, бук, липа, върби други. На цвят е тъмнозелен, но може да бъде тъмнокафяв до червен. Има гъста консистенция и кристализира бавно. Мановият мед съдържа всички вещества, които влизат и в състава на нектарния, но има повече минерални соли.

Медът от бор, бяла ела, смърч и т.н. съдържа масла и смоли, богати на алдехиди, вторични терпентинови алкохоли и други. Има противовъзпалително действие и затова се препоръчва при възпаление на дихателните пътища. Притежава и диуретичен ефект. Мановият мед от дъб, явор, бук, липа, върби и др. се отличава от меда от иглолистните дървета по това, че съдържа повече прашец. Има по-малко количество смоли, действува очистително и успокоява нервната система и червата. Мановият мед се препоръчва при гръдни болести, тъй като съдържа най-много минерални вещества и антибиотици.

Някои пчелари продават манов мед под наименованието "балкански" или "горски". Всички тези видове мед са манови, в състава на които влиза повече или по-малко и нектар от горски или полски медоносни растения.

Полифлорен мед (многоцветен/билков/букет)
Той естествено притежава разнообразни ценни хранителни и лечебни качества, защото се събира от различни видове полски и планински цъфтящи растения. По своята същност той е уникален, тъй като белезите му се определят от характерната растителност за различните райони и периоди на годината. Поради това, че в състава му влизат полезни вещества от различни растения, този мед се определя като общо укрепващ, с разностранно положително въздействие върху организма. Полифлорният мед в повечето случай кристализира значително по-бързо от монофлорните видове.

Мед в пита
Всички споменати вече видове мед могат да се приемат и заедно с питата (изградена от пчелен восък). В такъв случай биологичната стойност на продукта значително нараства защото тогава приемаме и съдържащите се във восъка полезни вещества (витамини, минерали и редица други активни вещества). Восъкът е едно чудесно натурално средство за дезинфекция и почистване на зъбите, укрепва венците и активизира функцията на червата и стомаха. Приетият по този начин мед има и чисто психологическо предимство – самочувствие, че консумираме уникална комбинация от лечебни натурални продукти.