С времето, медът променя цвета, текстурата дори аромата, но това не го прави опасен или по-малко качествен. Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмно и много тъмнокафяв. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. В меда се съдържат над 50 съединения, които определят аромата му, но голяма част от тях са непознати.

"Пчелите са магически създания…" и със сигурност притежават специална алхимия, която отива в меда.

Когато медът, в пчелната пита, достигне необходимата влажност, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, за да се предотврати поемането на излишна влага. Така пчелният мед може да бъде съхраняван в продължение на години и да им бъде източник на храна.

Медът е единствената храна, която се създава с единствената цел да бъде съхранявана. Той е с много ниско pH , много захари и почти не съдържа вода, което предотвратява появата на бактерии и възможността за развитието им.

Медът издържа вечно, но грешки при преработката му могат да доведат до влошаване на качествата му, дори разваляне. Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. Така медът става среда за развитието на бактерии. Те не са опасни за хората със здрава имунна система, но могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба. Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита едва, когото тя е поне на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави – рапицовият мед.

Добре съхраняваният мед, не променя качествата си. Обикновено се препоръчва температура на съхранение до 25°С. на тъмно, но не само. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен. Когато се купува мед е добре той да бъде в стъклен буркан с капачка с добро уплътнение, защото това може да се окаже и, че е и крайният фактор, който е от ключово значение за по-дългия срок на годност на меда.