• Медът е единствената храна на планетата, която не се поврежда или разлага. Единствено, както казват някои,...

  • Най-често сме свикнали да ползваме мед, за да подсладим чая си, рядко и кафето си, ако все пак не го пием...

  • Πpи xpoничeн cинyзит дa ce дъвчe 5-6 пъти днeвнo мeд зaeднo c питaтa. Toвa нe caмo щe oблeĸчи дишaнeтo, нo щe cпpe възпaлeниeтo в нocнaтa...

  • Πpигoтвeтe cмec oт вaлepиaнa (ĸopeни - 20 г.), ĸoпъp (ceмeнa - 20 г.), вpaтигa (cъцвeтия - 15 г.), липa (цвят - 15 г.), ĸaмшиĸ (cтpъĸoвe - 15 г.),...

Рецепта 1 (за подсилване на организма след тежки заболявания и операции, при анемия и др.): Сутрин на гладно под езика се маже пчелно млечице.

 


То се взима с клечка за зъби, като дозата за деца е 1 капка, а за възрастни – 2 капки. Пчелното млечице, макар и до днес да не е определен до края пълният му състав, е известно, че съдържа незаменими ензими, а те се усвояват най-добре чрез жлезите, които се намират под езика на човека.

Рецепта 2 (срещу циреи, пъпки и кожни раздразнения, Донка Желязкова): Взима се парче пчелен восък колкото лешник или орех и се разтапя. Намазва се върху парче марля и се поставя върху цирея или пъпките. Отгоре се прикрепя с лейкопласт и се оставя да престои през цялата нощ. Прави се, докато проблемът се реши, което може да стане дори още след първата апликация.

Рецепта 3 (за премахване на брадавици и мазоли): На водна баня се разтапят 50 г пчелен восък и 30 г прополис. Към готовата смес се добавя сокът от 1 лимон и се разбърква добре. В горещия още разтвор се потапя парче памучен плат и след като поизстине се налага върху брадавицата или мазола. След три-четири третирания мястото с мазола се накисва във вода и той се отстранява.

Рецепта 4 (за укрепване на организма и защитните му сили): Смесват се добре 1 кг мед, 100 г цветен прашец и 10 г пчелно млечице. Взима се по 1 с. л. 3 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 5 (приготвяне на прополисова тинктура): За предпочитане е тинктурата от прополис да се приготви вкъщи, а не да се ползва готовата, която се предлага в аптеките. За целта се взимат 30 г натурален чист прополис, който се накъсва на дребни парчета. В домашни условия може да се направи проба колко е чист той, като парченцата се пускат в съд с вода – ако потънат, значи това е клей; ако изплуват на повърхността – значи съдържа и восък.

Наситнените парчета прополис се слагат в 100 мл етилов спирт (от аптеката) и се оставят да се разтворят напълно на тъмно място. След това с пипета се отброяват от 20 до 40 капки, които се разтварят в чаша вода и с профилактична цел течността се пие сутрин на гладно половин час преди хранене. С лечебна цел се приема по същия начин, но 2-3 пъти на ден преди всяко ядене. Разтворът сесъхранява на тъмно и студено място. Преди употреба трябва да се разклати добре.

Забележка: За да се разтвори по-бързо и по-лесно прополисът, той се поставя във фризер да замръзне. След което лесно се счупва наситно, а може и да се смели на прах в кафемелачка, като така ще се извлекат най-добре всичките му полезни свойства.