Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даряват. Т.нар. пчелен прашец не само не отстъпва на меда, но в някои аспекти дори го превъзхожда по полезно и лечебно действие.

 

Пчелният прашец е производно на цветния прашец, който пчелите събират от растенията и го смесват с нектара и със секрета от слюнчените си жлези. Така се формират малки гранулки, които пчелите складират в кошера си и които лесно може да се събират.

 

Пчелният прашец често се означава и като пчелен полен и е известен отдавна с лечебното си действие. Съвременните проучвания в тази насока са повод той да се означава и като суперхрана. Много богат е на биоактивни съединения, белтъчини, мастни киселини, витамините А, В, D и Е, както и на важни микро- и макроелементи като калций, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, мед и селен. Този комплексен състав превръща пчелния прашец в един от най-здравословните био продукти, носещ разнообразни здравни ползи.

 

Изявено противовъзпалително действие
Проучванията показват, че пчелният прашец инхибира активността на ензими, които отключват възпалителните процеси в органзима и съпътстващия ги болков синдром. В допълнение забавя и производството на азотен оксид, който повлиява състоянието на кръвоносните съдове и също има участие във възпалителните реакции. Като основна причина за изявното противовъзпалително действие на пчелния прашец се посочва високото съдържание на биофлавоноиди в него.

 

Мощен антиоксидант
Богат на антоциани и флаваноли, пчелният прашец има и мощно антиоксидантно действие. Добре е се знае обаче, че то се подсигурява от съставките, извлечени от пчелния прашец. Така доколко силен антиоксидант ще бъде пчелния прашец зависи от това в кой период на годината е събиран и какъв тип растения са цъфтели в този период.

 

Подкрепа за черния дроб
Антиоксидантното действие е много полезно за стимулиране естествената регенерация на чернодробните клетки. Има научни данни, че пчелният прашец, събиран в периода на цъфтеж на кестените, подпомага възстановяването на черния дроб от различни типове увреждания - интоксикация, омазняване и др.

Превенция на алергиите
Доказано е, че пчелният прашец инхибира активността на мастоцитите - специфични имунни клетки, които отключват алергичната реакция. Редовният прием на пчелен прашец може успешно да профилактира отключването на сезонните алергии при хора с повишена алергична нагласа. Добре е да се знае обаче, че пчелният прашец може да действа и като алерген при хора, алергични към полени. Затова при тях той е противопоказен.

 

За по-лесно понасяне на менопаузата
Установено е, че при жени в менопауза, които са подложени на хормонозаместителна терапия, пчелният прашец помага за намаляване на страничните ефекти. Освен това био продуктът е показан и за редуциране симптомите на хормоналния дисбаланс и естрогеновия дефицит през климактериума.

 

Въпреки многото му полезни действия пчелният прашец трябва да се прилага с внимание и след лекарска консултация при бременни и кърмачки, както и при хора, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта, тъй като прашецът може да повлияе на активността им.