В буркан слагате нарязани орехи и заливате с двойно по-малко количество мед. Твърди се, че най-добре е ядките да бъдат счукани в хаванче или направо смлени. Поради наличието на инхибитори в орехите, те се усвояват трудно в храносмилателната система. Затова се препоръчва те да се раздробят предварително, както и да се дъвчат много добре и продължително.

Тази смес трябва да се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Още веднъж е важно: да се дъвчат ядките много добре, тогава те ще донесат ползи за здравето!

В противен случай храносмилателната система няма да разтвори този плътен продукт и няма да получим желаните благоприятни ефекти върху тялото.
Какви са ползите за здравето от тази смес?
Подобрява имунитета

Тази смес е биологично активен продукт! Йодът, витамините и микроелементите, които са в нея, увеличават способността на организма да се противопоставя на различни инфекции.

Бързо възстановява тялото след заболяване

Всяко заболяване е стрес за тялото. Препоръчва се да се използва редовно смес от орехи с мед.

Лекува анемията и предотвратява повторното и развитие

Ако постоянно използвате орехи с мед, анемията няма да е страшна! Желязото, което се съдържа в ядките, лесно се абсорбира от тялото.

Подобрява метаболизма

Орехово-медената смес стимулира метаболизма в организма. Да, това лекарство определено е с високо съдържание на калории! Но в разумна доза, не повече от 3 супени лъжици на ден, дори помага да отслабнете. Ядките са наситени със здравословни мазнини, които насърчават загубата на тегло. Тези мазнини не съдържат холестерол, но помагат на вътрешните органи да функционират правилно.

Нормализира храносмилането

Благодарение на високото съдържание на фибри в ядките, те допринасят за нормализирането на храносмилателния процес, премахват застоя в храносмилателния тракт.

Активира мозъка

Благодарение на високото съдържание на витамини от групата В в орехите, те имат стимулиращ ефект върху мозъка и мисловните процеси.
Укрепва сърдечно-съдовата система

Желязо, мед, кобалт, цинк и витамин В6 – съставките, които се съдържат в сместа, помагат на организма да образува червени кръвни клетки, както и нови кръвни клетки.

 


Също така, тези вещества намаляват гъстотата на кръвта: отлична превенция на тромбоза! Особено добра е за пациенти, които са имали сърдечен удар! Магнезият, който се съдържа в орехите, разширява кръвоносните съдове, а след сърдечен удар съдовете се стесняват значително.

За да се направи сместа още по-полезна за работата на сърцето, добавете сушени кайсии и стафиди към нея. Тези сушени плодове съдържат много калий, който укрепва сърдечно-съдовата система. Също така може да направите ароматно греяно вино с карамфил, които да подкрепят сърцето в случай на проблеми!

 


Насладете се на тази вкусна храна и лекарство, но не забравяйте да дъвчете добре и да спазвате дозата, защото при неправилна употреба, всяко лекарство може да има обратен ефект!

Пчелните продукти – мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък и пчелна отрова са с незаменими хранителни и лечебни свойства.

Медът се усвоява 100% от човешкия организъм, има тонизиращо въздействие върху храносмилателната система, сърдечната дейност и повишава имунитета. Пчелният мед е без мазнини, не повишава холестерола в кръвта, регулира обмяната на веществата и способства разграждането на мазнините. Някои от съставките му все още не са напълно проучени. Известни са над 300 вещества, които се съдържат в него, вариращи като състав и количество в зависимост от нектара на растенията, от които е получен. Чистият пчелен мед е толкова траен, колкото и вкусен. Хранителната стойност и качеството на меда не се влияят от кристализацията, а от начина на де кристализация. Медът е хигроскопичен и в него има наличие на дрожди. Когато водното му съдържание надвиши 22%, той започва да ферментира (вкисва). Тъмният мед има по-високо съдържание на минерални вещества от светлия. Светлите сортове мед съдържат 4 пъти по-малко желязо, 2 пъти по-малко мед (микроелемент) и 14 пъти по-малко манган, отколкото тъмните. В светлия мед минералните соли стигат до 0,16%, а в тъмните 0,26%. Съществуват и някои изключения.

Пчелният прашец е признат от учените по цял свят като вещество, което подпомага имунната система, оздравителните процеси, придава жизненост и енергия. Той съдържа белтъчини, ензими, витамини, пробиотици, минерални вещества, които съживяват организма. Изключително богат е на протеини, което обуславя силното му динамизиращо въздействие върху човешкия организъм, аминокиселините преборват физическата и умствената умора, а съдържанието на селен забавя клетъчното стареене. Химичен състав на пчелен прашец: 30 % смилаеми въглехидрати; 26 % захари (предимно фруктоза и глюкоза); 23 % белтъчно съдържание; 5 % липиди; 2% фенолни съединения; 1.6 % минерали (включително калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, мед, цинк, манган, силиций и селен); 0.6% водоразтворими витамини и киселини (включително В1, В2, В6 и С); 0.1 % мастноразтворими витамини (включително витамини А, Е и D).

Пчелното млечице стимулира общо организма и регулира производството на адреналин, което води до уравновесяване на нервната дейност и овладяване на безпокойството и безсънието. Забавя преждевременното застаряване на органите и кожата. Пчелното млечице подобрява имунната система, подпомага заздравяването на рани, има антитуморни / противоракови свойства, понижава нивата на холестерола, увеличава метаболизма на мазнините и не на последно място е изключително мощен антиоксидант. Пчелното млечице съдържа богато разнообразие от хранителни вещества, включително и минерали като калций , мед , желязо , фосфор, силиций , сяра, и калий , както и изобилие от B-семейни витамини , биотин , инозитол, фолиева киселина, нуклеинови киселини, гама-глобулин и 17 различни аминокиселини, включително 8-незаменими, които човешкото тяло не може да си произведе.

Пчелите използват прополиса за покриване на пукнатини в своя кошер, за да се гарантира стерилна среда. Те обграждат и входа на кошера с прополис, така че влизайки в него да се почистят, използват го и за балсамирани на всички техни врагове убити в кошера, които са твърде големи, за да могат да бъдат изхвърлени навън от тях. Прополисът има антибактериално и антимикробно действие, както за пчелите, така и за хората. Той атакува всички инфекции на горните дихателни пътища - ринит, ангина, хроничен синузит, хрема; на устната кухина - афти, херпес, и особено на кожата. Прополисът съдържа 7.5% до 3.5% восъци, 10% летливи масла, 5% прашец, 3% -10% мастни киселини, 4% -19% други съединения. Има витамини и минерали като В1, В2, В6, С, Е, магнезий, цинк, желязо, калций, и мед и много различни флавоноиди.

Пчелният восък е изключително чист и устойчив на външна среда пчелен продукт. Пчелният восък съдържа свободни киселини, алкохоли, въглеводороди, аромати. Използва се за лечение на горните дихателни пътища, като се правят инхалации, усилва имунната система, ползва се при ревматизъм, за лечение на рани, раздразнена кожа и др. 100 % чистият восък е с бял цвят. Колкото повече престоява в кошера, толкова повече променя цвета си. Като готов продукт, пчелният восък е с еднороден цвят (от светло жълт, до кафяв) и структура, мирише на мед , няма вкус, а при дъвчене не лепне по зъбите. Може да се разтваря само в етерични масла или при висока температура 60-70⁰С.

Днес, практическото приложение на пчелната отрова, с лечебна цел, има достатъчна научна обосновка, която конкретизира: пчелната отрова е силен имуностимулатор, помага при лечението на хроничен бронхит, трофични язви, варикозно разширени вени, аденом на простатната жлеза, оплешивяване, простатит, дисфункция на яйчниците и безплодие, миома, ендометриоза и нормализира обмяната на веществата, регулира мастната обмяна. Два от основните елемента на пчелната отрова са мелитън и апамин. И двата са особено токсични, но при правилно дозиране имат свойството да унищожат една клетка, без да се вреди на останалите. Мелитинът се състои от 26 аминокиселини, ензими, серотонин и хистамин и активира хормона на надбъбречната кора – кортизол и е ефикасен срещу редица заболявания, включително определени видове артритни и ракови болести. Апаминът - стимулира нервната система, активира секреторна функция на панкреаса и храносмилателния тракт, повишава кръвното налягане. Неорганични киселини, като: солна, мравчена, ортофосфорна и някои химични елементи: въглехидрати, водород, азот, цинк, сяра, йод, магнезий, хлор, оказват положително влияние върху метаболизма. Освен това, като част от естествената пчелна отрова съдържа хидрокортизон, което е няколко пъти по-мощен синтетичен и го прави един добър противовъзпалителен ефект. Доказано е, че пчелната отрова понижава холестерола в кръвта, нормализира процесите на окисляване-регенеративна на тялото, повишава нивото на хемоглобина, нормализира сърдечния ритъм, подобрява зарастването на рани, разширява кръвоносните съдове на мозъка и още много, много...

!!! Преди да се предприеме каквото и да е било лечение с пчелна отрова, задължително е да се направят изследвания за алергичност към нея.

 

 

 

 

 

 

 

Апитерапията представлява алтернативно лечение с всички пчелни продукти: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък и пчелна отрова. Те са ефективни лекарски средства, тъй като са добити директно от растенията и са носители на качествата им. Когато са придобити от билки, тези продукти придобиват техните лечебни свойства, запазват живителните и хранителни свойства на дадената билка или растение.

Мед

Медът, освен като вкусно лакомство, е препоръчван от много доктори за различни болести. Той е използван още от древността и е смятан за универсално лекарство при очни и кожни възпаления, рани и заболявания на лигавицата. В апитерапията се използва суров мед, който не е подлежал на никаква обработка. Така той е най-ефективен и полезен, а антибактериалното и антимикробно действие са в пълна сила.

Цветен прашец

 

Цветният или пчелен прашец се приема вътрешно. Предварително се смила и се поглъща с вода. Пчелите го събират и използват като храна. Добавен към човешкия хранителен режим, той осигурява солидно количество енергия. Най-често е препоръчван при сезонни алергии и за укрепване на мускулатурата.

Пчелно млечице

Това е млечнобяло вещество, подобно на восък, със съдържание на вода, протеини и захариди. Използва се за захранване на пчелните ларви и на пчелата майка. Дълголетието на крилата и на съществуването на кралицата майка се отдава на него, както и нейната плодовитост. При хората се препоръчва при безплодие, както и за намаляване нивата на холестерол.

 

Прополис

Прополис представлява смолисто вещество с тъмнозелен до черен цвят. Съставен е от смоли, восък, етерични масла и цветен прашец, както и много витамини и микроелементи, белтъчини и др. Доказано е, че прополисът може да унищожава вируси и бактерии, както и гъбички. Тези му свойства се запазват дори след термична обработка. Има също противовъзпалително и обезболяващо действие, и предотвратява образуването на вътрешни съсиреци.

 

Восък

С невероятно майсторство пчелите изграждат пити с шестоъгълни кутийки. В тях има специални жлези, които произвеждат восък. Първоначално течен, в последствие той се втвърдява и способства изграждането на пчелната пита. При производството на восък се повтаря закономерността - 8 кг. мед за направата на 1 кг. восък. Това го прави с изключително високо ниво на витамини и полезни свойства. Използва се най-вече в хранителната промишленост и козметиката.

Пчелна отрова

Тя е с меден аромат, но тройно по-силен. В апитерапията с него се третират ставни болки, ревматизъм и тромбоза.

Апитерапията е приложима както при болни, така и при здрави хора. Някои се лекуват, други просто укрепват организма си. Това е една не традиционна „ваксинация” срещу редица заболявания.

Източник: https://ezine.bg/n11-31569-Апитерапия_-_лечение_с_мед_и_пчелни_продукти.

С времето, медът променя цвета, текстурата дори аромата, но това не го прави опасен или по-малко качествен. Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмно и много тъмнокафяв. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. В меда се съдържат над 50 съединения, които определят аромата му, но голяма част от тях са непознати.

"Пчелите са магически създания…" и със сигурност притежават специална алхимия, която отива в меда.

Когато медът, в пчелната пита, достигне необходимата влажност, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, за да се предотврати поемането на излишна влага. Така пчелният мед може да бъде съхраняван в продължение на години и да им бъде източник на храна.

Медът е единствената храна, която се създава с единствената цел да бъде съхранявана. Той е с много ниско pH , много захари и почти не съдържа вода, което предотвратява появата на бактерии и възможността за развитието им.

Медът издържа вечно, но грешки при преработката му могат да доведат до влошаване на качествата му, дори разваляне. Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. Така медът става среда за развитието на бактерии. Те не са опасни за хората със здрава имунна система, но могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба. Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита едва, когото тя е поне на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави – рапицовият мед.

Добре съхраняваният мед, не променя качествата си. Обикновено се препоръчва температура на съхранение до 25°С. на тъмно, но не само. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен. Когато се купува мед е добре той да бъде в стъклен буркан с капачка с добро уплътнение, защото това може да се окаже и, че е и крайният фактор, който е от ключово значение за по-дългия срок на годност на меда.

Медът е единствената храна на планетата, която не се поврежда или разлага. Единствено, както казват някои, може да се „захароса”. В действителност, медът винаги си е мед. Все пак, когато е оставен на студено тъмно място за дълго, ще се получи това, което наричаме „кристализация”. Когато това се случи, капакът му се маха, и се втечнява на водна баня, при темпреатура не надвишаваща 40 градуса по Целзий. Така е най-добре. Никога не варете меда! Никога не използвайте микровълнова фурна. По този начин ще унищожите ензимите и витамините на меда.

 

Можем да се обзаложим, че фармацевтичните компании не биха желали да се разчуе точно това. Факти за меда и канелата: Установено е, че смес от мед и канела лекува голям брой болести. Мед се произвежда в повечето страни на света. Днес учените считат меда като много ефективно лекарство за всякакви болести, без да има странични ефекти.
Становището на днешната наука е, че дори да е сладък, медът, приеман в правилната доза е лекарство и не вреди на пациенти с диабет. Канадското списание Weekly World News, на базата на изследвания от западни учени, изброява следните болести, които могат да се излекуват с мед и канела:

СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Смесете мед и канела, намажете върху хляб (вместо конфитюр или сладко) и яжте редовно за закуска.
Това намалява холестерола в артериите и предпазва пациента от сърдечна недостатъчност. Освен това, тези, които вече са имали проблеми със сърцето, ако приемат ежедневно тази закуска, ще бъдат предпазени от следваща атака. Това облекчава задуха и укрепва пулса. В различни клиники от САЩ и Канада, където успешно лекуват с мед и канела, са установили, че запушените и загубилите гъвкавостта си артерии и вени се възстановяват.

АРТРИТ
Страдащите от артрит могат да приемат ежедневно – сутрин и вечер, по една чаша гореща вода с две с.л. мед и една ч.л. канела. При редовен прием може да се излекува дори хроничен артрит. Скорошни изследвания в Копенхагенския университет показват, че когато лекарите третират пациентите си със смес от 1 с.л. мед и ½ ч.л. канела преди закуска, резултатът след една седмица е: 73 от 200 души са изцяло освободени от болката. След месец всички, които не са могли да се движат поради артрит, започват да ходят без болка.

ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР
Две с.л. канела и една ч.л. мед в чаша топла вода унищожават бацилите в пикочния мехур.

ХОЛЕСТЕРОЛ
Две с.л. мед и 3 ч.л. канела, разбъркани в около 450 милилитра гореща вода, намаляват с 10% нивото на холестерол в кръвта след 2 часа от приемането им. При прием от 3 пъти на ден се наблюдава излекуване на пациенти с хронично високи нива на холестерола.

НАСТИНКИ И ХРЕМА
Страдащите от обикновени или тежки настинки трябва да приемат ежедневно по една ч.л. хладък мед с ¼ канела в продължение на 3 дни. Това облекчава повечето хронични кашлици, хрема и изчиства синусите.

РАЗСТРОЕН СТОМАХ
Медът и канелата лекуват болките в стомаха, а също така ликвидират стомашните язви.

ГАЗОВЕ
Според изследвания, проведени в Индия и Япония, е доказано, че медът и канелата освобождават стомаха от газове.

ИМУННА СИСТЕМА
Всекидневната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва тялото от бактериални и вирусни атаки. Учените са установили, че медът съдържа в големи количества различни витамини и желязо. Постоянният прием на мед подсилва белите кръвни телца в борбата им срещу бактериалните и вирусни заболявания.

ЛОШО ХРАНОСМИЛАНЕ
Две с.л. мед, поръсени с канела преди ядене, облекчават киселините и спомагат за смилането на най-тежките храни.

ГРИП
Испански учен е доказал, че медът съдържа естествен „компонент”, който убива грипните микроби и предпазва от грип.

ДЪЛГОЛЕТИЕ
Редовното пиене на чай с мед и канела задържа опустошенията на старостта. Прави се чай от 4 с.л. мед, 1 с.л. канела и 3 чаши вода. Пие се по ¼ чаша три пъти на ден. Запазва кожата мека и свежа и забавя стареенето. Удължава се продължителността на живота и дееспособността.

ПЪПКИ
Три с.л. мед се смесват на каша с 1 ч.л. канела. Нанася се върху пъпките преди сън и измива на сутринта с топла вода. Премахва пъпките при ежедневна употреба в продължение на две седмици

КОЖНИ ИНФЕКЦИИ
Прилагането на мед и канела в равни части върху засегнатите участъци лекува екзема, трихофития и всички видове кожни инфекции.

ОТСЛАБВАНЕ
Мед и канела в чаша гореща вода се пият сутрин на гладно ½ час преди закуска и вечер преди лягане. При редовен прием се наблюдава намаляване на теглото дори и при най-пълните хора. Тази напитка не позволява на мазнините да се натрупват в организма даже и при консумация на висококалорийни храни.

РАК
Последните проучвания в Япония и Австралия показват, че се лекува успешно рак в напреднал стадий на стомаха и костите. Пациентите, страдащи от тези видове рак, трябва ежедневно да вземат 1 с.л. мед с 1 ч.л. канела 3 пъти дневно, в продължение на един месец.

ИЗТОЩЕНИЕ
Някои проучвания напоследък показват, че съдържанието на захар в меда е много по-благотворно, отколкото вредно за физическата сила. Възрастни хора, които приемат мед и канела в равни части, са по-жизнени и подвижни. Д-р Милтън, провел изследване казва, че ½ ч.л. мед в чаша вода, поръсена с канела, вземана всеки ден след миене и около 3 ч. след обяд, когато жизнеността на организма намалява, повишава жизнените функции след седмица.

ЛОШ ДЪХ
Първото нещо сутрин за народи от Южна Америка е жабуркане с по 1 ч.л. мед и канела, разбъркани в гореща вода. Така дъхът им остава свеж през целия ден.

ЗАГУБА НА СЛУХ
Всеки ден – сутрин и вечер, мед и канела в равни количества, възстановяват слуха.