При смесването на пчелен мед с прашец се получава много вкусен продукт, при който се запазва пчелния прашец без да е необходимо неговото съхранение на ниски температури. Консумирането на 1-2 лъжици дневно води до засилване на имунната система на човека и дълголетие.

Лечение с пчелен мед с прашец:

За да се предпази от плесенясване, прашецът трябва да се съхранява в добре затворени съдове и на сухо място. Лечебната доза за възрастни хора е 30-40 гр. дневно, взети на 3 пъти 1-2 часа преди ядене. За профилактика или поддържащо лечение се приемат по 15-20 гр. дневно.

За да се предпази от плесенясване, прашецът трябва да се съхранява в добре затворени съдове и на сухо място. Лечебната доза за възрастни хора е 30-40 гр. дневно, взети на 3 пъти 1-2 часа преди ядене. За профилактика или поддържащо лечение се приемат по 15-20 гр. дневно. При деца от 6 до 12 години се препоръчва в доза 10-15 гр. дневно, а при деца от 3 до 5 години по 5-10 гр. дневно. Пчелният прашец трябва да се приема редовно. Най-подходящо е провеждането на два тримесечни курса годишно: първият от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият от началото на лятото до есента. При приемането прашецът трябва да се сдъвква добре и да се погълне с малко количество вода. Може да се взима и в комбинация с мед в съотношение 1:1 или 1:2 по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Пчелен прашец се използва и при състояния на психическа и физическа преумора, резултат от различни заболявания, пренатоварвания, изтощение (възрастово и невротично). Добър ефект има при липса на апетит у деца, забавен растеж и забавено никнене на зъбите.

Рецепта 1 (за подсилване на организма след тежки заболявания и операции, при анемия и др.): Сутрин на гладно под езика се маже пчелно млечице.
о се взима с клечка за зъби, като дозата за деца е 1 капка, а за възрастни – 2 капки. Пчелното млечице, макар и до днес да не е определен до края пълният му състав, е известно, че съдържа незаменими ензими, а те се усвояват най-добре чрез жлезите, които се намират под езика на човека.

Рецепта 2 (срещу циреи, пъпки и кожни раздразнения, Донка Желязкова): Взима се парче пчелен восък колкото лешник или орех и се разтапя. Намазва се върху парче марля и се поставя върху цирея или пъпките. Отгоре се прикрепя с лейкопласт и се оставя да престои през цялата нощ. Прави се, докато проблемът се реши, което може да стане дори още след първата апликация.

Рецепта 3 (за премахване на брадавици и мазоли): На водна баня се разтапят 50 г пчелен восък и 30 г прополис. Към готовата смес се добавя сокът от 1 лимон и се разбърква добре. В горещия още разтвор се потапя парче памучен плат и след като поизстине се налага върху брадавицата или мазола. След три-четири третирания мястото с мазола се накисва във вода и той се отстранява.

Рецепта 4 (за укрепване на организма и защитните му сили): Смесват се добре 1 кг мед, 100 г цветен прашец и 10 г пчелно млечице. Взима се по 1 с. л. 3 пъти дневно преди ядене.

Рецепта 5 (приготвяне на прополисова тинктура): За предпочитане е тинктурата от прополис да се приготви вкъщи, а не да се ползва готовата, която се предлага в аптеките. За целта се взимат 30 г натурален чист прополис, който се накъсва на дребни парчета. В домашни условия може да се направи проба колко е чист той, като парченцата се пускат в съд с вода – ако потънат, значи това е клей; ако изплуват на повърхността – значи съдържа и восък.

Наситнените парчета прополис се слагат в 100 мл етилов спирт (от аптеката) и се оставят да се разтворят напълно на тъмно място. След това с пипета се отброяват от 20 до 40 капки, които се разтварят в чаша вода и с профилактична цел течността се пие сутрин на гладно половин час преди хранене. С лечебна цел се приема по същия начин, но 2-3 пъти на ден преди всяко ядене. Разтворът сесъхранява на тъмно и студено място. Преди употреба трябва да се разклати добре.

Забележка: За да се разтвори по-бързо и по-лесно прополисът, той се поставя във фризер да замръзне. След което лесно се счупва наситно, а може и да се смели на прах в кафемелачка, като така ще се извлекат най-добре всичките му полезни свойства.

Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен продукт, с който пчелите ни даряват. Т.нар. пчелен прашец не само не отстъпва на меда, но в някои аспекти дори го превъзхожда по полезно и лечебно действие.

 

Пчелният прашец е производно на цветния прашец, който пчелите събират от растенията и го смесват с нектара и със секрета от слюнчените си жлези. Така се формират малки гранулки, които пчелите складират в кошера си и които лесно може да се събират.

 

Пчелният прашец често се означава и като пчелен полен и е известен отдавна с лечебното си действие. Съвременните проучвания в тази насока са повод той да се означава и като суперхрана. Много богат е на биоактивни съединения, белтъчини, мастни киселини, витамините А, В, D и Е, както и на важни микро- и макроелементи като калций, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, мед и селен. Този комплексен състав превръща пчелния прашец в един от най-здравословните био продукти, носещ разнообразни здравни ползи.

 

Изявено противовъзпалително действие
Проучванията показват, че пчелният прашец инхибира активността на ензими, които отключват възпалителните процеси в органзима и съпътстващия ги болков синдром. В допълнение забавя и производството на азотен оксид, който повлиява състоянието на кръвоносните съдове и също има участие във възпалителните реакции. Като основна причина за изявното противовъзпалително действие на пчелния прашец се посочва високото съдържание на биофлавоноиди в него.

 

Мощен антиоксидант
Богат на антоциани и флаваноли, пчелният прашец има и мощно антиоксидантно действие. Добре е се знае обаче, че то се подсигурява от съставките, извлечени от пчелния прашец. Така доколко силен антиоксидант ще бъде пчелния прашец зависи от това в кой период на годината е събиран и какъв тип растения са цъфтели в този период.

 

Подкрепа за черния дроб
Антиоксидантното действие е много полезно за стимулиране естествената регенерация на чернодробните клетки. Има научни данни, че пчелният прашец, събиран в периода на цъфтеж на кестените, подпомага възстановяването на черния дроб от различни типове увреждания - интоксикация, омазняване и др.

Превенция на алергиите
Доказано е, че пчелният прашец инхибира активността на мастоцитите - специфични имунни клетки, които отключват алергичната реакция. Редовният прием на пчелен прашец може успешно да профилактира отключването на сезонните алергии при хора с повишена алергична нагласа. Добре е да се знае обаче, че пчелният прашец може да действа и като алерген при хора, алергични към полени. Затова при тях той е противопоказен.

 

За по-лесно понасяне на менопаузата
Установено е, че при жени в менопауза, които са подложени на хормонозаместителна терапия, пчелният прашец помага за намаляване на страничните ефекти. Освен това био продуктът е показан и за редуциране симптомите на хормоналния дисбаланс и естрогеновия дефицит през климактериума.

 

Въпреки многото му полезни действия пчелният прашец трябва да се прилага с внимание и след лекарска консултация при бременни и кърмачки, както и при хора, приемащи медикаменти за разреждане на кръвта, тъй като прашецът може да повлияе на активността им.

Има различни мехлеми, които действат по-добре от купешките мазила.

Предлагаме ви да научите и да приложите рецептата за прекрасен мехлем, който помага при рани и кожни заболявания. Хората, които са експериментирали с този метод твърдят, че много помага при лечението на еризипел и разширени вени. Рецептата за този мехлем е добила популярност през Втората световна война, благодарение на грузински монаси.

Трябва да си набавите следните продукти:

200 мл зехтин;
100 г естествен пчелен восък;
100 г смола от иглолистни дървета (бор, смърч, кедър);
2 супени лъжици мед;
1-2 грама прополис.

Как се прави:

 


1. Сложете в подходящ съд пчелен восък, след това изсипете зехтина и смолата от иглолистните дървета. Поставете на водна баня в продължение на 10-12 минути. Сухата смола първо трябва да се смели на прах. Ако не може да си набавите смола от гората, купете си готова, продава се в аптеките. Преди използването на смолата, е необходимо да се провери дали има предразположеност към алергия.

2. Добавете меда и оставете на огъня, като разбърквате 8-10 минути.

3. Отново добавите прополис и варете още 8-10 минути, и пак се разбърква непрекъснато.

4. Отстранете от огъня, охладете и изсипете в стъклен буркан.

 


Тази маз трябва да се съхранява само в хладилник. Намажете добре засегнатото място. През деня може да е открито, вечер слагайте марля. Използвайте го един или два пъти на ден.

Медът е използван като храна още от пещерния човек. Пчелите са били отглеждани в древния Египет преди около 6000 години. Човек много рано е открил, че освен хранителни качества медът притежава и и ценни лечебни свойства.
В египетски папируси опреди 3500 години медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно - чревни заболявания.

Всички изброени по - долу области за прилагане на лечение с медни продукти имат съответните рецепти.
ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ С ЦЕЛ ЛЕЧЕНИЕ, ПОСОЧЕТЕ ИНТЕРЕСУВАЩОТО ВИ ЗАБОЛЯВАНЕ, ЗА ДА ВИ ИЗПРАТИМ РЕЦЕПТА.

МЕД И МЕДОЛЕЧЕНИЕ
Медолечението е само част от апитерапията - ЛЕЧЕНИЕ С ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ.
Целебните качества на меда са познати и използвани от дълбока древност. "Жива храна" са го наричали траките. Медът се усвоява много лесно от човешкия организъм и му доставя енергия и различни биологично активни и хранителни вещества.
Микроелементите в него са почти същите като в човешката кръв. Витамините В1, В2, В12, В6, ензими, флавони, флавоноиди, ароматни съединения, фитохормони, органични киселини - млечна, лимонена, ябълчна, оскалова, декстрин, азотисин съединения - общо 435 вещества, всяко от които има житворно въздействие, отреждат на меда изключително важна роля за правилната функция на почти всички органи и системи в човешкото тяло.
Редовното приемане на мед - 1 чаена лъжичка 1 час преди закуска, 1 чаена лъжичка 2 часа след обяд и 1 чаена лъжичка след вечеря нормализира кръвното налягане, регулира храносмилането, намалява стомашните киселини. При възпаление на стомашната лигавица и червата медът се усвоява по - добре разтворен в малко топла вода.

ОСНОВНИ ОБЛАСТИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА МЕДОЛЕЧЕНИЕТО

БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Астма, бронхиална астма, бронхит, пневмония, плеврит, туберкулоза

ОЧНИ БОЛЕСТИ

Перде на очите, възпаление на очите

БОЛЕСТИ НА НОСОГЛЪТКАТА

Хрема, синузит, болни сливици, ларингит,грип, раничка в устата

СТОМАШНИ БОЛЕСТИ

Стомашни болки, гастрит, колит, язви, хроничен запек, хемороиди

СЪРДЕЧНО - СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Болки в сърдечната област, сърдечна слабост,сърдечна невроза,учестен сърдечен ритъм - тахикардия, забавена сърдечна дейност - брадикардия, белодробно сърце, хипертония, хипотония - ниско кръвно налягане, атеросклероза, разширени вени

БОЛЕСТИ НА КРЪВТА

Анемия

БОЛЕСТИ НА НЕРВНАТА СИСТЕМА

Безсъние, невроза,

БОЛЕСТИ НА ОПОРНО - ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ

Шипове, артрит, ревматизъм, дископатии

БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И БОЛЕСТИ НА ПРОСТАТА

Бъбречно възпаление, пясък и камъни в бъбреците, възпаление на простата, неволно нощно напикаване

ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Подуване на черния дроб, жълтеница, чернодробна цироза, хепатити.

Пчелният мед и пчелният прашец се прилагат успешно както за лечение, така и за профилактика на чернодробните заболявания: хепатити, хепатопатии, хепатити в следствие холецисто- и холедохопатии- начални цирози.
Апитерапията се прилага самостоятелно или се включва в комплекса на основното терапия под формата на продължителни курсове от 2-3 месеца, които след пауза 1-2 месеца се повтарят.
Нектарният ментов, полски, слънчогледов мед горския мед, медът от глухарчета и други растения се прилага в дневна доза 100- 120 г на3 приема 1-2 часа преди ядене, поставен в 1/2 чаша топла вода или в отвара от билки.
Пчелният прашец в дневна доза 35 - 40 г се прилага самостоятелно или смесен с мед в съотношение 1:1 или 1:2 .Комбиниран с меда той се взима по 1 супена лъжица ( препълнена) 3 пъти дневно преди ядене, разтворен в топла вода или в отвара от билки.
С оглед повишаване на резистентните сили на организма се препоръчва и приемането на пчелно млечице по 60 - 120 мг. дневно на два приема.

С перга лечението е 3 "бонбона" дневно.
Внимание! Често се продава мед с пчелна пита вътре, като перга. Това Не е перга.

ЖЛЪЧНИ БОЛЕСТИ

Възпаление на жлъчката, болки в жлъчката, пясък и камъни в жлъчката

БОЛЕСТИ НА ДАЛАКА

Възпаление на далака

ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Вагинални гъбички

КОЖНИ БОЛЕСТИ

Трудно заздравяващи рани,гноен абцес, изгаряне, мазоли и брадавици

КЪРМЕНЕ

За повече мляко при кърмачките, напукани гърди на кърмачките

ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Повяхнала и набръчкана кожа, за засилване на косата

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ОЩЕ С МЕД?
МЕДЕНИ ВИНА, МЕДЕНО МАСЛО, КРЕМОВЕ ЗА УСИЛВАНЕ, ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ, УСИЛВАЩИ МЕДЕНИ БОНБОНЧЕТА.

 

 

Апитерапия - лечение с прополис
Ползвайки пчелния мед, заедно с него, древните, откривали и другите пчелни продукти - прополис, пчелен прашец и восък, от които също получавали облекчаване при някои болестни състояния, общо укрепване на организма и повишаване на съпротивителните им сили.
По този начин от древни времена хората се запознали с лечебните свойства на прополиса. Предполага се, че в Египет няколко хиляди години преди новата ера прополисът е бил добре известен на жреците, в чийто ръце е била съсредоточена медицината, химията и изкуството да мумифицират труповете.

ПОКАЗАНИЯ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С ПРОПОЛИС

За съвременната медицина са от значение следните биологични и фармакологични свойства на прополиса:
антибиотимно, местно анестезиращо, противовъзпалително, противотоксично, имунологично, капиляроукрепващо, регенеративно, дермопластично, лъчезащитно.
Прополисът се прилага за лечение на:
рани, изгаряния, декубитуси, трофични язви, гнойни процеси на кожата, при ринити, синуити, отити, фарингити, за лечение на стомашна и дуодентална язва, гастрит, колит, бронхит, ставни заболявания от дегенеративен и възпалителен характер, за лечение и профилактика на лъчевите увреждания, при лечение на възпалените лигавични процеси в устната кухина, при повишена чувствителност на зъба, пулпити, парадентопатии, след изваждане на зъб, при възпалителни процеси на влагалищната лигавица, ерозии на шийката на матката, при лечение на кожните заболявания, придружени със сърбеж, при трихофитиите, острите и хронични екземи, алопециите- косопада.
Единственото противопоказание е рядко срещащата непоносимост към него. При неправилно и дълготрайно приложение може да се получат алергични реакции.

 

ОСНОВНИ ОБЛАСТИ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО С ПРОПОЛИС

ЗАБОЛЯВАНЕ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Остър и хроничен ринит, остър и хроничен синузит, грип, тонзиларни ангини, остри и хронични фарингити, остри и хронични ларингити и ларинготрахеити, остри и хронични бронхити и трахеобронхити

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СТАВНИЯ АПАРАТ

Възпаление на ставни заболявания- ревматоиден артрит, ревматоиден полиартрит, дегенеративни ставни заболявания - артрози и сподилоартрози - шипове

СТОМАШНО - ЧРЕВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, подостър и хроничен колит, хемороиди,

ХИРУРГИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Трудно зарастващи рани, декубитуси, вариозни язви, изгаряния,

ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Бяло течение и язвичка на шийката на матката,

СТОМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Гитгивити, Стоматити, хронически рецидивиращи язви, пародонтоза, следекстрационни болки, кариес, повишена чувствителност на дентита, пулпити, пародонтити.

КОЖНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Огнищен косопад, епидермофитии на кожата, хипаркератози на стъпалата, мазоли, брадавици, кокоши трън, туберколоза на кожата, екзема- дифузен епидермодерматит, невродерматит, стресници, херпес зостер, акне ювенилис - младежки пъпки, гнойни процеси на кожата

ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Хронични гнойни отити, глосодиния,

 

Методи за приложение на цветния прашец - поленотерапия
Лечебната дневна доза цветен прашец е следната:

ВЪЗРАСТНИ

Лечебва доза

30 - 40 г

Профилактична доза

15 - 20 г

ЗА ДЕЦА

От 6 до 12 години

10 г - 15г

От 3 до 5 години

5 - 10 г

 

ЦП в посочената дневна доза се приема вътрешно 3 пъти, 1-2 часа преди ядене.

При приемане П трябва да се сдъвква добре или да бъде предварително смлян. Приема се с малко количество вода или в комбинация с пчелен мед в съотношение 1:1 или 1:2. В тези случаи се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.

ЦП трябва да се приема редовно. Правилно е да се проведат два тримесечни курса на лечение:
първият - от началото на зимата да началото на пролетта
вторият - от началото на лятото до есента
При необходимост могат да се извършат допълнителни изолирани курсове на лечение., но с продължителност не по - малка от 1.5 - 2 месеца.
Употребата на П не води до странични ефекти и явления на предозиране. Съставът му не е напълно балансиран по отношение на потребностите на човешкия организъм. Не трябва да се приема в дози , по - големи от 50 - 100г дневно.

ПОКАЗАНИЯ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ПРИ ПОЛЕНОТЕРАПИЯ

Много автори посочват ЦП за използването при лечение на : анемия от различно естество, астезия, стомашно - чревни неразположения - ентероколит, колит, запек, атеросклероза, хипертония, простатит, аденом на простата, хепатит, невроза, през възстановителния период на тежки заболявания.

ЦП и противопоказен за болни, които имат непоносимост към него и тежки увреждания на бъбречния паренхим

Непоносимостта към ЦП се проявява след вътрешно приемане с гадене, повръщане, тежест в областта на стомаха, обриви и сърбежи по тялото, чувство на задух, отпадналост.