ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО

Пчелите са жилещи насекоми. При извършването на прегледите се нарушава техният нормален ритъм и те съответно реагират не особено благосклонно към пчеларя. Раздразнената пчела при допир с гола човешка плът в болшинството случаи жили.

По времето на усиления медобер пчелите са толерантни. Заангажирани в своята основна дейност да донесат и преработят нектара, те обикновено не обръщат внимание на външната интервенция на пчеларя. Но рано напролет или пък късно през есента, когато няма паша, както и в облачно време, при вятър, при случайно изпускане на пита, пчелите могат да станат агресивни и започват да жилят. Ето защо откритите части от тялото на пчеларя глава, ръце, лице е по-добре да бъдат защитени при извършването на манипулациите в кошера.

В интерес на спокойната работа и на внимателното оглеждане състоянието на пчелното семейство, е по-добре да се носи предпазно облекло. Защитното облекло е желателно, а за някои е задължително. Когато пчеларят е защитен, може да оперира с пчелното семейсто значително по-бързо, което повишава производителността на труда.

В този раздел можете да намерите информация за основната защитна екипировка, като була, ръкавици, блузони и предпазни костюми.
КОСТЮМ КОМПЛЕКТ С КВАДРАТНО БУЛО
Практичен комплект от качествен памучен плат с отделяемо квадратно було с издържлива мрежа от дуралуминий. Гарантира оптимална защита от ужилвания.
Пчеларският костюм осигурява оптимална защита при работа с пчелните семейства.

Практичен комплект, в който влиза отделяемо квадратно було, позволяващо максимална видимост и проветрение. Костюмът е изработен от висококачествен плътен памучен плат, снабден е с ластици на китките и глезените и със специална мека яка, за която се прикача булото, като така се покрива изцяло тялото на пчеларя. Булото е с мрежа от дуралуминий. Облича се лесно и бързо и осигурява максимална защита от ужилвания и други наранявания, особено в комбинация с кожените пчеларски ръкавици LEGA.

Белият цвят е препоръчителен за защитните костюми, защото не дразни допълнително пчелите.