ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО

Пчелите са жилещи насекоми. При извършването на прегледите се нарушава техният нормален ритъм и те съответно реагират не особено благосклонно към пчеларя. Раздразнената пчела при допир с гола човешка плът в болшинството случаи жили.

По времето на усиления медобер пчелите са толерантни. Заангажирани в своята основна дейност да донесат и преработят нектара, те обикновено не обръщат внимание на външната интервенция на пчеларя. Но рано напролет или пък късно през есента, когато няма паша, както и в облачно време, при вятър, при случайно изпускане на пита, пчелите могат да станат агресивни и започват да жилят. Ето защо откритите части от тялото на пчеларя глава, ръце, лице е по-добре да бъдат защитени при извършването на манипулациите в кошера.

В интерес на спокойната работа и на внимателното оглеждане състоянието на пчелното семейство, е по-добре да се носи предпазно облекло. Защитното облекло е желателно, а за някои е задължително. Когато пчеларят е защитен, може да оперира с пчелното семейсто значително по-бързо, което повишава производителността на труда.

В този раздел можете да намерите информация за основната защитна екипировка, като була, ръкавици, блузони и предпазни костюми.
КОСТЮМ КОМПЛЕКТ С КВАДРАТНО БУЛО
Практичен комплект от качествен памучен плат с отделяемо квадратно було с издържлива мрежа от дуралуминий. Гарантира оптимална защита от ужилвания.
Пчеларският костюм осигурява оптимална защита при работа с пчелните семейства.

Практичен комплект, в който влиза отделяемо квадратно було, позволяващо максимална видимост и проветрение. Костюмът е изработен от висококачествен плътен памучен плат, снабден е с ластици на китките и глезените и със специална мека яка, за която се прикача булото, като така се покрива изцяло тялото на пчеларя. Булото е с мрежа от дуралуминий. Облича се лесно и бързо и осигурява максимална защита от ужилвания и други наранявания, особено в комбинация с кожените пчеларски ръкавици LEGA.

Белият цвят е препоръчителен за защитните костюми, защото не дразни допълнително пчелите.

ПУШАЛКА LEGA INOX Ø10

Пушалката служи за подпушване на пчелните семейства при отваряне на кошера. Пчелите стават по-малко агресивни, а това облегчава работата на пчеларя.

В комплекта влиза протектор против изгаряне, снабден с удобна кука за окачване при работа. Пушалката LEGA INOX Ø10 се запалва с малко количество натурално гориво APICALM. Изработена е от стабилна и плътна неръждаема стомана INOX AISI 304, което я прави здраво и дълготрайно приспособление. Ефективна е за употреба и лесна за почистване.

Предимство е, че полусферичният капак не позволява излизането на въглени и искри от пушалката.

ИГЛА ЗА ПРЕНАСЯНЕ НА ЛАРВИ

.Игла за пренасяне на ларви от хромирана стомана и дървена дръжка, хромирана стомана.

Пчеларски инвентар

Пушалка с предпазител INOX

 

Пушалка
Пушалката се използва се за усмиряване и разгонване на пчелите чрез подпушване. Пушалката представлява метален цилиндър с двойно дъно и конусообразен капак, който завършва с отвор, през който излиза пушекът и малък мех, с помощта на който се раздухва горивният материал.

За горивен материал се използва сух говежди тор, изгнила дървесина, дървесни гъби и др. Използва се инстинктът на пчелите, за които мирисът на изгоряло дърво е знак за тревога и те започват да ядат от меда, което ги прави по-тромави и по-малко агресивни, а това улеснява работата на пчеларя. Съществуват и пушалки с електрически нагревател. Пушалката е един от основните уреди за работа с пчелите.

Филтър за разпечатки

Филтърът за разпечатки служи за остатъчно отцеждане на меда.