Пчеларски инвентар

Пчеларска мрежа (було)
Въпреки съществуващите различни модели була, те имат предназначние да предпазят лицето, главата и врата на пчеларя от ужилване. Те могат да бъдат метална мрежа, от тюл или от друга материя.

Пушалка
Пушалката служи за получаване на пушек, чрез който се успокояват пчелите при преглед. Като горивен материал изгнили дървесни парчета, кори от яйца, суха праханова гъба или говежду изпражнения.

Рамкоповдигач
Рамкоповдигача представлява удължено плоско желязо с дължина между 20-30см.и ширина 2-3см. Той служи за повдигане и отместване на рамките за почистване на кошера от пчелния клей.

Пчеларска четка
Пчеларската четка служи за смитане на пчелите от питите, смитането става най-добре, като с бързи движения леко се допира до питата, повлича се малко и се дръпва настрани. При това положение пчелите падат върху останалите рамки или на дъното на кошера. При зацапване на четката е нужно да бъде измита с хладка вода и да се употребява, след като изсъхне.В практиката често пчеларите използват пачи и други пера вместо четка.

Преносимо сандъче
Изработено е от дървен материал с размери: дължина 455 мм, ширина 234 мм и дълбочина 320 мм. Побира 6 плодникови дадан-блатови рамки.Използва се за пренасяне на пити от скалада до пчелина и обратно. Преносимото сандъче може да слижи и за пренасяне на изкуствен или естествен рой.

Пчеларски нож
Служи за изрязване (разпечатване) на капачките на запечатания мед. Той трябва да е тънък и добре изострен от двете страни. Използват се също и електрически, парни ножове и вилици за разпечатване.

Работно сандъче
В него се съхраняват инструменти, които са необходими при прегледа. Изработва се от дървен материал.

Хранилка
Използват се за подхранване на пчелите. Хранилките биват най-различни, от дърво, стъкло, ламарина, пластмаса и др. Хранилките обикновено се поставят отгоре над пчелното семейство в специално изрязано място на покривната табла. Използват се и вътрешни хранилки.Те имат плоска форма и заемат място колкото една пита. Наричат се рамки хранилки.

Пчеларска тел
Използва се за обтелване на рамките за която се прикрепя восъчната основа. Най добре е телът да е поцинкован за да не ръждясва и с дебилина 0,3-0,5 мм.

Шпорче
То служи за притискане на телът към восъчната основа, така той се врязва в основата.

Центрофуга
Представлява голям цилиндър, изработен от поцинкована ламарина. Отдолу е плътно затворен с конусовидно дъно. В долния край има кранче, през което изтича медът. През средата минава ос, към която са прекрепени касетките, където се слагат питите. Към оста са прикрепени система от зъбни колела и ръкохватка за завъртане на центрофугата. В следствие на центробежната сила, получена при въртенето, медът излиза от килийките. Центрофугите се делят на хордиални и радиални. При хордиалните касетките заемат положението на хорда. У нас най разпространени са с 4 касетки за плодникови пити. Радиалните са големи и побират от 28 до 60 пити. Привеждат се в движение с помоща на механичен двигател.

Цедка
За да се получи чист мед, още при центрофугирането му той се прецежда през цедка за мед. Тя се окачва на кранчето на центрофугата или се поставя на съда, така преминава през цедката и от нея в съда за мед.

Слънчева восъкотопилка
Представлява сандъче. Задния му краи е висок 35 см, а предния 10-15 см. Отгоре е покрита с подвижна рамка с двойни стъкла. Вътре има телена мрежа, върху която се слага восъка. Под мрежата има метална поставка, наклонена напред и завършва с коритце в което се събира разтопения восък.Слънчевите лъчи загряват восъка до 70-75°C .Още при 64°C восъка започва да се топи.

Мишепредпазител
Той се закрепва на прелката на кошера и предпазва от влизане на мишки в кошера.

Работно облекло
Необходимо е при работа с пчелите да се употребява специално облекло. То трябва да е винаги чисто, без никаква миризма, светъл цвят и гладка материя.

Вилица за разпечатване на пити
Използва се за отстраняване на капачетата на килийките на запечатаната пита. Често намира приложение и през пролетта, когато при първите прегледи е много важно да се разпечатат участъците от питите, в които медът е кристализирал и пчелите не са могли да го използват.

Стареене на питите, смяна

Животът на пчелните семейства е силно свързан с питите в кошерите. Върху питите пчелите отглеждат пило, складират мед и прашец за зимния сезон и върху тях образуват зимното кълбо. Затова от качеството на питите до голяма степен зависи общото състояние на пчелното семейство. Поради непрекъснатото отглеждане на пило с течение на времето питите в гнездото се овехтяват и стават негодни. Ако в тях не се отглежда пило, каквито са магазинните пити, те се използват повече години.

Питите стареят не поради промени на восъка, от който са изградени, а поради отглеждането в килийките им на много поколения пило. От всяко излюпено поколение в тях остават ризичките на личинките и какавидите, които плътно прилепват към стените, а на дъното се натрупват остатъци от храносмилателния им апарат. В резултат на това се изменя цветът и се намалява обемът на килийките, а се увеличава масата на питата. След излюпването на две поколения пило цветът на питата става бледожълт, след пет поколения – кафяв, а след десет – тъмнокафяв. Новоизградена Дадан-блатова пита тежи 0,140-0,150 кг, след излюпването на шест поколения пило – двойно повече, а след 15 поколения – почти три пъти повече. При двегодишно използване на питите (след излюпването на 12-15 поколения пило) обемът на килийките се намалява с около 10%. Вследствие на това майката неохотно снася яйца в такива килийки, а излюпените от тях пчели са по-дребни, с по-слаба мускулатура, по-малка медова гушка и по-късо хоботче. Като се има предвид каква роля играят питите в живота на пчелното семейство, всяка година трябва да се сменят по 4-5 дадан-блатови гнездови пити и по 6-8 пити от многокорпусни кошери. Ефективното обновяване на пчелните гнезда се отразява благоприятно върху жизнеността на пчелните семейства, върху тяхната продуктивност и здравословно състояние. Най–добре е да се обновяват гнездата по-често: ежегодно да се сменят половината от питите.

За да се увеличи общото количество на питите в пчелините, трябва да използват восъкоотделителната способност на пчелите през активния пчеларски сезон за строеж на нови пити.

ПУШАЛКА LEGA INOX Ø10

Пушалката служи за подпушване на пчелните семейства при отваряне на кошера. Пчелите стават по-малко агресивни, а това облегчава работата на пчеларя.

В комплекта влиза протектор против изгаряне, снабден с удобна кука за окачване при работа. Пушалката LEGA INOX Ø10 се запалва с малко количество натурално гориво APICALM. Изработена е от стабилна и плътна неръждаема стомана INOX AISI 304, което я прави здраво и дълготрайно приспособление. Ефективна е за употреба и лесна за почистване.

Предимство е, че полусферичният капак не позволява излизането на въглени и искри от пушалката.

ЗАЩИТНО ОБЛЕКЛО

Пчелите са жилещи насекоми. При извършването на прегледите се нарушава техният нормален ритъм и те съответно реагират не особено благосклонно към пчеларя. Раздразнената пчела при допир с гола човешка плът в болшинството случаи жили.

По времето на усиления медобер пчелите са толерантни. Заангажирани в своята основна дейност да донесат и преработят нектара, те обикновено не обръщат внимание на външната интервенция на пчеларя. Но рано напролет или пък късно през есента, когато няма паша, както и в облачно време, при вятър, при случайно изпускане на пита, пчелите могат да станат агресивни и започват да жилят. Ето защо откритите части от тялото на пчеларя глава, ръце, лице е по-добре да бъдат защитени при извършването на манипулациите в кошера.

В интерес на спокойната работа и на внимателното оглеждане състоянието на пчелното семейство, е по-добре да се носи предпазно облекло. Защитното облекло е желателно, а за някои е задължително. Когато пчеларят е защитен, може да оперира с пчелното семейсто значително по-бързо, което повишава производителността на труда.

В този раздел можете да намерите информация за основната защитна екипировка, като була, ръкавици, блузони и предпазни костюми.
КОСТЮМ КОМПЛЕКТ С КВАДРАТНО БУЛО
Практичен комплект от качествен памучен плат с отделяемо квадратно було с издържлива мрежа от дуралуминий. Гарантира оптимална защита от ужилвания.
Пчеларският костюм осигурява оптимална защита при работа с пчелните семейства.

Практичен комплект, в който влиза отделяемо квадратно було, позволяващо максимална видимост и проветрение. Костюмът е изработен от висококачествен плътен памучен плат, снабден е с ластици на китките и глезените и със специална мека яка, за която се прикача булото, като така се покрива изцяло тялото на пчеларя. Булото е с мрежа от дуралуминий. Облича се лесно и бързо и осигурява максимална защита от ужилвания и други наранявания, особено в комбинация с кожените пчеларски ръкавици LEGA.

Белият цвят е препоръчителен за защитните костюми, защото не дразни допълнително пчелите.

Пчеларски инвентар

Пушалка с предпазител INOX

 

Пушалка
Пушалката се използва се за усмиряване и разгонване на пчелите чрез подпушване. Пушалката представлява метален цилиндър с двойно дъно и конусообразен капак, който завършва с отвор, през който излиза пушекът и малък мех, с помощта на който се раздухва горивният материал.

За горивен материал се използва сух говежди тор, изгнила дървесина, дървесни гъби и др. Използва се инстинктът на пчелите, за които мирисът на изгоряло дърво е знак за тревога и те започват да ядат от меда, което ги прави по-тромави и по-малко агресивни, а това улеснява работата на пчеларя. Съществуват и пушалки с електрически нагревател. Пушалката е един от основните уреди за работа с пчелите.